Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s kampylobaktérií v těhotenství?
Moje dcerka má prokázanou kampylobakterii z kuřete, kuře jsme jedli všichni, ale ostatní se asi nenakazali. Jde mi o to, že se bojím, že se od ní nakazím, jsem totiž ve 34 tt. Bojím bojím se moc. Našla jsem nějaké články, že matka může ohrozit i plod před i při porodu.
Máte s tím někdo osobní zkušenosti z těhotenství? Díky.
Mám osobní zkušenost mimo těhotenství a tahle bakterie je fakt
! Takhle hrozně mi snad nikdy nebylo ![]()
Důležité je dodržovat přísné hygienické návyky. Dcera by měla mít samostatný ručník, pečlivě si umývat ruce, desinfikovat záchod po každé stolici, desinfekce rukou a pro jistotu bych ani nejedla a nepila po dceři. Ono se to tuším přenáší orofekální (ze stolice do úst-viz nemyté ruce) cestou nebo z nakažené potravy, jo a ještě to často přenáší štěňata. Takže nepoužívat stejné prkénko na maso a potraviny, které se neupravují tepelně. Stejně tak nože a jiné nádobí. A vařit, vařit, vařit.. nebo péct! Dlouho a vysoký stupeň! Jinak inkubační doba je snad 2-4dny a pokud bere dcera ATB, mělo by to být po pár dnech v pohodě a od ní by ses nakazit neměla ![]()
@gabousek Dcera atb nemá, jak myslíš, že může být infekční, dr říkala, že to může mít v sobě i měsíc, to jako že bude měsíc nebo více infekční???
@Magnificata píše:
@gabousek Dcera atb nemá, jak myslíš, že může být infekční, dr říkala, že to může mít v sobě i měsíc, to jako že bude měsíc nebo více infekční???
No v podstatě asi jo, protože já nesměla ani na koupaliště, do restaurace, nikam.. a taky jsem musela každý týden na výtěry a až byly 3 po sobě negativní, byla jsem uznána zdravou.. celkem skoro dva měsíce.. brácha to měl asi po 6 letech po mně a byl na výtěrech jen dvakrát, pravda, ležel prvních 14dní na infekčním oddělení, protože týden v kuse jen zvracel, měl šílenej průjem a zhubl 8 kilo. A právě bral ATB. Ale nevím, co z toho je standardní postup. Možná by mi to nedalo a zavolala bych si někam na infekční, popsala situaci a zeptala se. ![]()
@gabousek Aha, a doma jsi nikoho teda nenakazila? Moc se bojím, aby to na mě dcera nepřensla a já tak na mimčo. Hygienu dodržujeme, nosí ještě pleny, tak jí přebaluju, potom si ruce drhnu, ale stále nemám dobrý pocit.
Ahoj zakladatelko, nebála bych se, že to chytneš, pokud dodržuješ hygienu. Náš malej měl campylobaktera loni v létě. Chytil ho v Itálii. V sobotu jsme přijeli, v neděli se celý komplet osypal, v pondělí začal mít průjmy, horečky, párkrát zvracel a ve středu ráno jsme jeli domu. jsem přesvědčená, že to chytil z bazénu, protože maso kuřecí neměl ani jinou drůbež nebo ze sklenk koupené, které jsem mu tam vezla. Dcerka ho měla asi taky, ale mírný průběh, průjem cca 3 dny, možná to campylobakter nebyl. Syn měl průběh špatný. Na infekčním jsme byli hospitalizovaní dvakrát, skončil na kapačkách. Prvně nás pustili po týdnu domu, kdy přestal mít horečky, ale ty se u vrátili a začal kakat jen krev, takže nás hospitalizovali znovu a dali ATB, když vyšel capylobakter a i přesto jse to od něj nedostala a to jse hygienu úzkostně nedržela, myla jse si sice ruce, ale se syne jse byla v kontaktu normálně a i pusinkovala prdelku, uytou saozřejmě. tak se neboj, určitě to bude dobrí adržím palečky aby to dítko zvládlo.
Nechytl to ode mne nikdo, ani od bráchy jsme to nikdo nechytl.. zkrátka jen ta hygiena a myslím, že to bude dobrý, neboj ![]()