Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
obracím se na Vás, protože bych ráda znala Váš názor.
Věc se má tak, jsem na začátku 16. tt, od 8. do 9. týdne jsem byla v nemocnici kvůli špinění a lehkému krvácení - měla jsem hematom, který se ale na konci 10. tt vstřebal. Nyní jsem byla na screeningu v 1. trimestru. UTZ dopadlo dobře, ale z krve vyšlo riziko Downa 1:220. Mám na výběr buď amnio nebo Prenascan (vím, že se platí). Jde mi o to, že se rozhoduji, jestli podstoupit odběr plodové vody nebo jen Prenascan (vzhledem k tomu špinění).
Budu vděčná za každý názor či zkušenost.
Předem děkuju.
@Leona5 Ja byla na odberu plodove vody kvuli vysokymu HCG, nebylo nejak vysoke, ale bylo vyssi…Tak me dr poslala, na odber. Podstoupila jsem ho, i pres to riziko. A mam zde 2 lete ditko (kluka)!!! Jsem i rada ze jsem na odber plodovky sla, vedela jse pak 100% ze je zdrave a 100% pohlavi jsem mela.
@Ali-Ali Na UTZ jsem byla ve 12+3tt a krev mi nabírali v 10 (krevní skupina atd.) a 15tt (k tomu screeningu). ![]()
@Leona5
A nebyl to v tom 15tt spis triple test? Pokud bys totiz mela screening v pohode a triple vysel blbe, tak bych na odber plodovky nesla. Triply byvaji min spolehlive nez screening ![]()
@Leona5 já nevím co je Prenascan - já jsem byla na jednom velkém UTZ v 17tt navíc. Dohodli jsme se, že na plodovku až kdyby na tomto UTZ bylo něco špatně.
Ale já měla riziko 1:14000 takže to se o plodovce rozhodovalo jinak. V tvém případě bych na plodovku možná šla. Ale dej ne intuici.
Moje sestra měla riziko 1:250 a šla.
@Leona5 přesně jak píše @Ali-Ali v 15 tt to byl asi tripple, ale když máš vypočtené riziko na DS tak Ti na ten screening tu krev taky nabrali (možná už v tom 10TT). Mě to brali v 10TT na krevní skupinu + toxoplazmozu a v 11 na NT a pak 15TT tripply a pak v 17TT ten special UTZ a pak ještě jeden v 21TT a ve 30 TT.
@Ali-Ali Nemyslím si (možná se pletu), ale na prvním odběru zjišťovali jen HIV, syfilis atd., teď při tom odběru v 15 tt právě ty hodnoty hormonů. I ve zprávě z toho UTZ mám napsáno - nutno doplnit kompletní integrovaný test.
@Leona5
Zkus to probrat se svym doktorem, aby v tom bylo jasno. Ja jsem byla tehotna v zahranici, takze neznam postupy v CR (ale stejne to pry ma kazdy doktor trosku jinak). Ale mi brali na screening krev v 10tt, ve 12tt se k tomu delal UTZ a posuzovalo se to nejak dohromady. Zadne triple testy - v zahranici se od nich odprostili uz skoro vsude kvuli nizke spolehlivosti.
Proto mi ta tvoje kombinace -krev10tt, UTZ 12tt- prisela taky spis na screening, ale nemuselo to tak byt.
15tt by na krev ke screening bylo pozde podle me. ![]()
Tak já jsem z toho už jelen. Po UZ mi bylo řečeno, že se ještě nabere krev v tom 15. tt, to se pak dá dohromady s výsledky UTZ a odběru z 10. tt a vypočítají se ta rizika… Ale teď jsem se na netu dočetla, že kompletní integrovaný test jsou vlastně oba testy dohromady (screening + tripple). Takže ano, máte pravdu, ten odběr v 15. týdnu byl tripple (asi).
No, každopádně pořád nevím, jestli podstoupit tu amnio nebo odběr krve Prenascan…
Nevím co je Prenescan, ale já bych do amnio už nešla, to riziko je neúměrné.
Nebo na dobrý UZ - já chodila k MUDr. Břešťákovi a třeba Down jde myslím pozna z UZ - podle nosní kůstky ne? ![]()
@Leona5 aha tak oni ti dělali jen tripply - to bych byla klidná protože jak se ta krev bere až v 15tt bývá to hodně zkreslené.
Oni to někteří doktoři tak dělají udělají UTZ v tom 13TT ono později už ta šíje není vidět a naberou jen tripply. Je to starší metoda.
škoda, že Ti nedělali přímo NT Screening, ale to už je teď jedno. Ten je totiž na 97% přesný.
Ten z 15TT je jen na 60%. A vychází spíš hůře.
Při riziku 1:220 bych na plodovku nešla - my měli 1:14 a i tak jsme to hodně zvažovali. Triply bych zakázala. Výsledky plodovky byly díkybohu ok.