Odběr plodové vody nebo Prenascan - dilema, špinění

96
17.4.13 18:40

Odběr plodové vody nebo Prenascan - dilema, špinění

Ahoj holky,
obracím se na Vás, protože bych ráda znala Váš názor.

Věc se má tak, jsem na začátku 16. tt, od 8. do 9. týdne jsem byla v nemocnici kvůli špinění a lehkému krvácení - měla jsem hematom, který se ale na konci 10. tt vstřebal. Nyní jsem byla na screeningu v 1. trimestru. UTZ dopadlo dobře, ale z krve vyšlo riziko Downa 1:220. Mám na výběr buď amnio nebo Prenascan (vím, že se platí). Jde mi o to, že se rozhoduji, jestli podstoupit odběr plodové vody nebo jen Prenascan (vzhledem k tomu špinění).

Budu vděčná za každý názor či zkušenost.

Předem děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6391
17.4.13 18:43

@Leona5 Ja byla na odberu plodove vody kvuli vysokymu HCG, nebylo nejak vysoke, ale bylo vyssi…Tak me dr poslala, na odber. Podstoupila jsem ho, i pres to riziko. A mam zde 2 lete ditko (kluka)!!! Jsem i rada ze jsem na odber plodovky sla, vedela jse pak 100% ze je zdrave a 100% pohlavi jsem mela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
17.4.13 18:43

Nedela se screening ve 12tt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 18:48

@Ali-Ali Na UTZ jsem byla ve 12+3tt a krev mi nabírali v 10 (krevní skupina atd.) a 15tt (k tomu screeningu). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
17.4.13 18:52

@Leona5
A nebyl to v tom 15tt spis triple test? Pokud bys totiz mela screening v pohode a triple vysel blbe, tak bych na odber plodovky nesla. Triply byvaji min spolehlive nez screening :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 18:53

@Leona5 já nevím co je Prenascan - já jsem byla na jednom velkém UTZ v 17tt navíc. Dohodli jsme se, že na plodovku až kdyby na tomto UTZ bylo něco špatně.

Ale já měla riziko 1:14000 takže to se o plodovce rozhodovalo jinak. V tvém případě bych na plodovku možná šla. Ale dej ne intuici.

Moje sestra měla riziko 1:250 a šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 18:56

@Leona5 přesně jak píše @Ali-Ali v 15 tt to byl asi tripple, ale když máš vypočtené riziko na DS tak Ti na ten screening tu krev taky nabrali (možná už v tom 10TT). Mě to brali v 10TT na krevní skupinu + toxoplazmozu a v 11 na NT a pak 15TT tripply a pak v 17TT ten special UTZ a pak ještě jeden v 21TT a ve 30 TT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 19:01

@Ali-Ali Nemyslím si (možná se pletu), ale na prvním odběru zjišťovali jen HIV, syfilis atd., teď při tom odběru v 15 tt právě ty hodnoty hormonů. I ve zprávě z toho UTZ mám napsáno - nutno doplnit kompletní integrovaný test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
17.4.13 19:07

@Leona5
Zkus to probrat se svym doktorem, aby v tom bylo jasno. Ja jsem byla tehotna v zahranici, takze neznam postupy v CR (ale stejne to pry ma kazdy doktor trosku jinak). Ale mi brali na screening krev v 10tt, ve 12tt se k tomu delal UTZ a posuzovalo se to nejak dohromady. Zadne triple testy - v zahranici se od nich odprostili uz skoro vsude kvuli nizke spolehlivosti.
Proto mi ta tvoje kombinace -krev10tt, UTZ 12tt- prisela taky spis na screening, ale nemuselo to tak byt.
15tt by na krev ke screening bylo pozde podle me. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 19:19

Tak já jsem z toho už jelen. Po UZ mi bylo řečeno, že se ještě nabere krev v tom 15. tt, to se pak dá dohromady s výsledky UTZ a odběru z 10. tt a vypočítají se ta rizika… Ale teď jsem se na netu dočetla, že kompletní integrovaný test jsou vlastně oba testy dohromady (screening + tripple). Takže ano, máte pravdu, ten odběr v 15. týdnu byl tripple (asi).
No, každopádně pořád nevím, jestli podstoupit tu amnio nebo odběr krve Prenascan…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
17.4.13 19:19

Nevím co je Prenescan, ale já bych do amnio už nešla, to riziko je neúměrné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4672
17.4.13 19:22

Nebo na dobrý UZ - já chodila k MUDr. Břešťákovi a třeba Down jde myslím pozna z UZ - podle nosní kůstky ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 19:23

@Leona5 aha tak oni ti dělali jen tripply - to bych byla klidná protože jak se ta krev bere až v 15tt bývá to hodně zkreslené.

Oni to někteří doktoři tak dělají udělají UTZ v tom 13TT ono později už ta šíje není vidět a naberou jen tripply. Je to starší metoda.

škoda, že Ti nedělali přímo NT Screening, ale to už je teď jedno. Ten je totiž na 97% přesný.

Ten z 15TT je jen na 60%. A vychází spíš hůře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4613
17.4.13 19:36

Při riziku 1:220 bych na plodovku nešla - my měli 1:14 a i tak jsme to hodně zvažovali. Triply bych zakázala. Výsledky plodovky byly díkybohu ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 19:36

@Myrha NT dělali taky při tom UTZ, NT mám 1,7 NB+

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie