Odběr plodové vody nebo Prenascan - dilema, špinění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
96
17.4.13 19:42

Abych to tedy shrnula a nedělala zmatky (omlouvám se):
Výsledky kompletního integrovaného testu (prvotrimestrální screening + tripply): riziko Downa 1:220
Při UTZ (součást prvotrimestrálního screeningu) NT 1,7mm, NB+, bez známek viditelných vývojových vad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
17.4.13 19:43

Já měla riziko jedna ku 80. a šla jsem:(…šla bych znovu, už kvůli jistotě. ale triple je hooodně nepřesný. nevím, co je prenascan, a jak je přesný ten, ale pokud je dost přesný, šla bych aasi na něj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
17.4.13 19:46

A co ti teda řekli po tom prvotrimestr screeninku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
17.4.13 19:51

@Leona5 Chápu tě, pokud máš ty peníze, běž raději na Prenascan, taky jsme si to raději zaplatili, taky jsem nechtěla nic riskovat. U DS je velice spolehlivý, plodovou vodu bych neriskovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 19:52

@Leona5 problém je, že já měla prostě jedny odběry krve navíc tedy přímo k tomu NT screeningu a z té krve + z toho UTZ mi vyčetli riziko 1:14000

V 15TT mi z krve už vycházelo riziko 1:650 (takže tím, že tobě tu krev brzy nebrali) je těžké to srovnat.

A podle věku jsem ho měla 1:350

Ta šíje 1,7 mm je krásná takže prostě tobě ty tripply vyšly hraniční. No a těm bych moc nevěřila, myslím, že by (kdyby Ti byli tu krev vzali dřív) vyšlo to riziko menší.

ALE NEJSEM DOKTOR, taky nemusím mít vůbec pravdu.

Na Tvém místě bych na plodovku nešla. Ale záleží na Tobě. Ono jestli se máš bát, že nebude v pořádku može být amnio lepší. Ten prenascan ač nevím co je, Ti to na 100 % neřekne. Ale pokud máš pocit, že je vše OK a že budeš klidná až do konce těhotenství i bez amnio, tak jí odmítní.

Riziko potratu po amnio je 1:450 (i dle zastánců této metody).

Příspěvek upraven 17.04.13 v 19:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 19:52

@Alyss1 Řekli, že podle UTZ to vypadá dobře a že je třeba doplnit ten kompletní integrovaný test (tedy zřejmě o ty tripply). V případě negativity doporučili UTZ ve 20tt a když to bude pozitivní, tak amnio.
Prenascan je vyšetření z krve matky, kde se zjišťuje riziko Downova a dalších 2 syndromů. Přesnost u Downa je prý 99%, u ostatních lehce nižší. Nehradí to pojišťovna, stojí to asi 13 000 Kč a je to neinvazivní.
Ale jestli se nepletu, tak z odběru plodové vody se zjistí víc vad než jen tři, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 19:56
@Leona5 píše:
@Alyss1 Řekli, že podle UTZ to vypadá dobře a že je třeba doplnit ten kompletní integrovaný test (tedy zřejmě o ty tripply). V případě negativity doporučili UTZ ve 20tt a když to bude pozitivní, tak amnio.
Prenascan je vyšetření z krve matky, kde se zjišťuje riziko Downova a dalších 2 syndromů. Přesnost u Downa je prý 99%, u ostatních lehce nižší. Nehradí to pojišťovna, stojí to asi 13 000 Kč a je to neinvazivní.
Ale jestli se nepletu, tak z odběru plodové vody se zjistí víc vad než jen tři, že?

Aha - tak ty odběry v tom 11 týdnu to je ono, jen u nás se se tomu prostě říkalo NT Screening (dohromady krev + UTZ). Co jsem slyšela je to na 97 %. Plodovka je na 99 ;). Myslela jsem, že se to po 13 TT už dělat nedá. Ale pokud dá. Určitě bych šla do toho prenascanu.
1300 není tolik.

Koneckonců to amnio můžeš podstoupit potom, pokud by se ukázalo, že je tam něco divně.

Jen si prostě odpověz, zda Tě tenhle test uklidní. Tj. když Ti vyjde riziko třeba 1:220 (zase) co vlastně uděláš, co Ti to řekne a pak bych do toho šla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
17.4.13 19:57

U amnia ti udělají kompletní chromosomy…tedy zjistí všechny velké chromosomové vady…

nevim jestli nepleteš jabka s hruškama. dělá se prvotrimesrální screening - to je UZ plus krev - a vypočítá se riziko

pak se dělá triple v 14 týdnu - jen z krve…

pokud jsi byla na obou, tak se to zprůměruje…ale pokud jsi byla v prvním trimestru a bylo to dobrý, tak triple test si neber…

pokud bych měla prachy, tak jdu na Prenasacn

ale já na lodovce byla a bylo to v poho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
17.4.13 20:05

@Alyss1 Když mně právě po tom prvotrimestrálním screeningu žádné riziko nevypočetli a řekli, že se počká na odběry v tom 15tt, a potom se to vyhodnotí společně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2032
17.4.13 20:15

@Leona5 já jsem v podobné situaci, při prvotrim.sc.riziko na Downa 1:125,špatná krev, utz v pořádku, jsem těhotná po IVF s PGD, kdy nám transferovali zdravé embryo.Na genetice mi doporučili amnio, ale to jsem prozatím odmítla, protože jsem po třech potratech (prý by ho u mě stejně nedělali dřív jak v 19TT),mám zvážit Prenascan a chtějí právě taky odběr krve na tripll.test a dát to dohromady s tím prvním screeningem. Ještě jsem byla na utz u dr. Vlašína a ten mi odběr plodové vody nedoporučil, prý je u mě větší riziko potratu než, že se mi narodí postižené dítě…No takže se v tom taky tak plácám asi jako ty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3873
17.4.13 20:37

@Leona5 záleží na tom, jestli jsi ochotná ty peníze za Prenascan dát, pokud ano, tak bych do toho šla. Mně vyšlo riziko po prvotrimestrálním screeningu 1:159 - UTZ taky v pořádku, ale vyšly mi hraniční hodnoty PAPP. Na plodovku jsem šla na přelomu 16 a 17 tt, bála jsem se následného potratu, ale vše je v pořádku, dnes jsem byla na kontrolním UTZ a vše je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
17.4.13 21:40

Můj gynekolog, velice chapavy a ochotny primář mi řekl, že triply byvaji až ze 40 % falešné pozitivní. amer se na konkrétní výsledek pouze z vyšetření prvotrimestralniho screnningu. Krev, nt, nb. To je důležité a v celku přesně při správném určení délky tehu. Ve 20 týdnu bys měla jít na kardio a celkový screening miminka. Měření nb později než v tom 13. Týdnu nemá žádný smysl. Teď jsem si prošla podobným scénářem, tak mám nastudovano:) plodovka není nic hezkého, jedna žena ze sta kvůli toho potrati. Ale zase je to jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13809
17.4.13 21:44

Pripada mi divne z toho integrovaneho testu vydelovat jednotlive vysledky. Vysledek by měl byt jeden dohromady utz+obe krve. A měl by mozna byt i znamy vysledek toho NT screeningu, tj. ten prvni odber a utz. Az pozdeji se k tomu prida ten odber z 15.tt.
Aspon ja jsem to tak mela, vysledek NT screeningu byl 1:50000 a o vysledky te krve z 15tt jsem se uz ani nezajimala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 21:51

@Alyss1 někdo dělá přesně to co popisuje zakladatelka a říká se tomu integrovaný test ona za to nemůže. Někteří doktoři to tak prostě dělají :)

v amnio pokud není indikace na něco jiného zkoumají riziko pouze na DS, ostatní je možné ale standardně se to nedělá - prachy - to byl i jeden z důvodů proč jsem nešla. Řekli mi, že jinou chorobu než DS by „přehlídli“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
17.4.13 21:52

@AnastazieB oni jí ten první odběr nedělali, tak jí nemohli říct to riziko.

ten integrovaný test se prostě dělá tak, že se udělá UTZ (screening) a počká se na tripply, to se pak zkompletuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí