Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
můj 10-měsíční chlapeček má kašel. Mohu jej dát spát v tomto počasí ven do kočárku? Bojím se, abych mu tím nepřivodila třeba zápal plic? Doma mi přes den bohužel neusne.
Zřejmě se nakazil ode mne. Mám již čtvrtý den velkou rýmu, slabší pálení od nosohltanu až k hrudníku a teď se mi do toho dal ještě ten kašel. Ještě jej kojím. Myslíte, že to dostane ode mne? Nebo v mateřském mléce získá obrané látky?
Díky
@Chelsa pokej stím aspon do odpoledne a pak klidně dej, jen ho pořádně oblíkni..
Pokud nějak extra nemrzne, bude se mu venku dýchat lépe. Protilátky dostává, ale ochránit ho nemusí. Pokud bude kašlat, bylo by dobré zajít k doktorce na poslech. Může mu to spadnou rychle na průdušky.
Když ho pořádně oblečeš, není problém. Venkovní vzduch mu na kašel udělá dobře. Chytit to může a nemusi, na kojení nezáleží. Moje víc než roční dítě kojené nikdy nebylo a nechytilo ode mě nikdy nic. V tomto věku už to nehraje roli, důležitější je kvalita výživy, otužilost a tak.
@Chelsa
Klidně to může dostat od tebe, kojení není všemocné… Asi bych zašla za doktorkou, pokud bude kašlat hodně a bude to v něm „chrčet“, ale stejně ti nejspíš řekne ať koupíš třeba Mucosolvan.
Ven bych ho spát asi nedávala, to jen kdyby pokašlával, ale jestli je to opravdu kašel, tak ne.
Pokud nekašle moc, ven bych dala, případně, pokud jinde neusne, dala bych tak jako tak, jen pořádně obléknout.
Chytnout to od tebe může, ale mám zkušenost, že nemoc má díky protilátkám od matky mírnější průběh (před Vánoci jsme všichni chytli šílenou střevní chřipku a malý měl úplně nejmírnější průběh - chytnout to asi musel, protože jsem ho měla u sebe v posteli, nebyla jsem schopná ani vstát, jen si odskakovala na záchod se vyblít
).
@Chelsa dle mojí mudr je na kašel a rýmu nejlepsí chladný vzduch..a vždy pokud není teplota doporučuje chodit ven-samozřejmě ne do kolektivu ![]()
Dávám pořád… i když měla malá lehkou teplotu. Hodně ji zabalím (ale neoblékám zase tak moc)… nemám moc na výber, kam jí dát spát a v kočárku spí krásně dlouho.