Katastrofa na Moravě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
27.6.21 00:09

@stinga ono se to kecá z obýváku :nevim: ale je pravda, že horší komentář jsem nečetla a těch je na FB hodně..
JO to bych lhala horší snad bylo, že už tam začali lidi rabovat, ale tak za to si taky můžou sami, protože si ty zbytky mají hlídat..
Já mám známou, co bydlí u přátel a odešla z domu pouze v teplákách a nazouvácích..
NIc nemá ani doklady, ani základní věci, všechno ji,, uletělo, dům mají bez jednoho celého patra, asi dům půjde dolů, říct ji, že je to jenom majetek, tak fak nevím jako..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
27.6.21 00:12
@bertoldina píše:
Tohle je zcela zbytečná a hloupá bagatelizace.Naštěstí zapojené instituce i organizace mají snad dost zkušeností na to, aby zajistily dlouhodobou pomoc i podporu i po psychické stránce.

A co jako?
Já se na věci dívám věcně. Bagatelizace není můj styl. Nedávno pás na Moravě, druhý den Louny. Za čas to může být jinde. Lidi se musí chtít posílit i sami. Vesměs si myslím, že to dají. Kdyby měli dřevostavby, bylo by více mrtvých nebo zraněných při takové síle tornáda. Můžou být rádi, že jsou živí. A je to jenom o nich, jestli se chtějí radovat ze života nebo ne. Normální člověk je rád, že se podruhé narodil.
Já jsem příznivec systémových řešení, ne na individuální bázi typu sbírka pro nějakou konkrétní paní, která má 86 let, co neměla pojistku na dům. I když to iní cítí emocionálně, mně to věcné nepřijde. O tu by se měla postarat obec. Zařídit jí bydlení. Paní nepotřebuje žádné statisíce.
Jenomže tady se to zase bude řešit hlavně přes prachy kvůli volbám, a to bude chyba. Viz ty projevy politiků, ani se pořádně neshodnou.
Jestli to půjde ve stylu zalíbit se a nedělat věci správně - viz reakce Šilerky, celkem se jí nedivím - tak to nedopadne dobře a udělá to zle mezi lidmi. Pak jim nepomůže žádný psycholog.

Např. tohle, co řekl Babiš - ****Lidé mohou získat dotace až do výše 2 milionů korun**** s možností navýšení o zvýhodněný jednoprocentní úvěr až do výše dalších 3 milionů korun.
Zdroj: https://www.idnes.cz/…5_domaci_hm1

si myslím, že je systémově špatně a udělá zle mezi lidmi. Pak nepomůže žádný psycholog ani dlouhodobá podpora.
Tyhle věci jsou, jak říkala na začátku diskuse Lucenka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.6.21 00:17
@Janasas píše:
@stinga ono se to kecá z obýváku :nevim: ale je pravda, že horší komentář jsem nečetla a těch je na FB hodně..
JO to bych lhala horší snad bylo, že už tam začali lidi rabovat, ale tak za to si taky můžou sami, protože si ty zbytky mají hlídat..
Já mám známou, co bydlí u přátel a odešla z domu pouze v teplákách a nazouvácích..
NIc nemá ani doklady, ani základní věci, všechno ji,, uletělo, dům mají bez jednoho celého patra, asi dům půjde dolů, říct ji, že je to jenom majetek, tak fak nevím jako..

Jak to máme hlídat, když nejsou zatím skla v oknech? Představ si, že máš vodu ve vatě a v sádrokartonech. Spát tam nejde. Chlap mi nadává, že tam přes den lezu. Dneska jsem se pokusila zachránit vyplavenou linku. Že ta plavala. V šuplikách voda. On mi nadává, ku.rva nelez tam. Máš tři děcka. Jak ty sádroše na tebe spadnou. Neuděláš nic. Policie sem v noci bez trvalého pobytu nikoho nepustí si obce. Byli jsme se včera jinde koupat u známých. A cestou zpět jsme se museli prokázat občankou, že tu máme trvalý pobyt. Takže policie, vojáci pomáhají hlídat. Ale stejně jako uděláš. Pokud někdo bude chtít krást, tak to udělá. Spát tam teď nemůžeme. Jsme u sousedů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
27.6.21 00:18
@LaPaloma píše:
Jsou to jenom majetky. Život jde dál.V tomhle případě jde dál u všech kromě 5 lidí. Mohlo to být ještě horší. Máme štěstí, že tu lidi stavěli z cihel a ne dřevostavby. Mrtvých mohlo být ještě více. A taky to není takový rozsah škod jako byly povodně.Navíc - tohle se může kdykoliv zopakovat. Druhý den to bylo v Lounech. Není možný se na tom totálně rozložit.

Vy jste chytrá jak frekvence 1, to snad není možný. Buďte ráda, že vás to nepotkalo a prestante psát srač. ky. Tvl tady to čte paní kterou to společně s její rodinou zasáhlo a vy se fakt ani trochu nestitite psát tohle? A ještě si o sobě myslite jaká jste hvězda nad věci, to snad ne tohle :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
27.6.21 00:20
@Kelsey píše:
Jak to máme hlídat, když nejsou zatím skla v oknech? Představ si, že máš vodu ve vatě a v sádrokartonech. Spát tam nejde. Chlap mi nadává, že tam přes den lezu. Dneska jsem se pokusila zachránit vyplavenou linku. Že ta plavala. V šuplikách voda. On mi nadává, ku.rva nelez tam. Máš tři děcka. Jak ty sádroše na tebe spadnou. Neuděláš nic. Policie sem v noci bez trvalého pobytu nikoho nepustí si obce. Byli jsme se včera jinde koupat u známých. A cestou zpět jsme se museli prokázat občankou, že tu máme trvalý pobyt. Takže policie, vojáci pomáhají hlídat. Ale stejně jako uděláš. Pokud někdo bude chtít krást, tak to udělá. Spát tam teď nemůžeme. Jsme u sousedů.

Strašný, držte se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
27.6.21 00:30
@Matt 02 píše:
Vy jste chytrá jak frekvence 1, to snad není možný. Buďte ráda, že vás to nepotkalo a prestante psát srač. ky. Tvl tady to čte paní kterou to společně s její rodinou zasáhlo a vy se fakt ani trochu nestitite psát tohle? A ještě si o sobě myslite jaká jste hvězda nad věci, to snad ne tohle :zed:.

Nejsem žádná hvězda. Viděla jsem před chvílí nové a kvalitně natočené záběry z letadla nad tou oblastí, je to hodně srovnaný se zemí. Ty domy nejsou ani k opravě, to je vidět, jenom suť. A to působí depresivně na ty, co tam žijí. Takže je důležité odklidit rychle suť, a aby jim pojišťovny vyplatily odškodné.
Ale pořád to jsou jenom domy. Já říkám, že pro ty lidi bude horší, že tam budou mít zničené vzpomínky, že nejde o ty cihly. Źe třeba nenajdou rodinné cennosti nebo památky po blízkých. Z toho měli trauma i váleční uprchlíci, že přišli o tyhle věci.
A taky říkám, že za pojištěné domy budou stát jiné domy a pojištěné staré ruiny nahradí hezčí domy. Třeba ty vesice budou vypadat jako vesnice 20. století. Na záběrech ulic z prvních dnů bylo poznat, že domy nebyly z velké části upravované, neinvestovalo se.
A kdo má pojistku, dostane náhradu na znovupořízení. Může na tom být lépe, ale to bych se opakovala, přečti si předchozí příspěvky.
Každý si musí z té zkázy vybrat to dobré, jinak se zcvokne. A tím si nijak nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
27.6.21 00:37
@Kelsey píše:

Manžel má pravdu. Tvůj život má větší cenu než bude mít plesnivá promáčená linka. Ta už cenu nemá, vždyť to je z nasákavého materiálu, co se po namočení nafoukne. Děláš blbosti. Pokud bys tam vlezla, máš brát jenom nejcennějsí věci a spíš menší velikosti. Třeba zlato, doklady. Stejně se všechno promáčené musí vyhodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
27.6.21 00:47
@Matt 02 píše:
Vy jste chytrá jak frekvence 1, to snad není možný. Buďte ráda, že vás to nepotkalo a prestante psát srač. ky. Tvl tady to čte paní kterou to společně s její rodinou zasáhlo a vy se fakt ani trochu nestitite psát tohle? A ještě si o sobě myslite jaká jste hvězda nad věci, to snad ne tohle :zed:.

Paní před chvílí dokázala, že si necení svého života. To se mi zdá horší. A její muž jí v tom nedokázal zabránit.
Já jí do jisté míry chápu, že by ráda už nepřišla o více než se stalo, ale zachraňovat nábytek??? To je právě to racio, to si musí lidi i v této chvíli zachovat.
Přežila živelnou katastrofu a pak nechá život v ruině?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36015
27.6.21 01:32

Diskuzi jsem nečetl, ale v takových případech mě vždy napadne, že kdyby každý občan ČR dal 10 Kč, tak máme 100.000.000 Kč jen to fikne! A kdyby dal 100 Kč, tak máme miliardu a to by určitě stačilo na postavení většiny baráků, co byly zničeny a infrastrukturu ať zacáluje stát.

Já už začal, mám pár SIMek, u kterých nevím, co s kreditem cca 1.000 - 1.500 Kč, tak když to využiju na DMS, tak zabiju dvě mouchy jednou ranou - smysluplně využijí kredit, který bych jinak vymlátil jenom tak nebo by dokonce propadl a ještě přitom přispěju na dobrou věc.

A kromě toho zvážím i nějaký přímý příspěvek v řádech tisíců… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
27.6.21 01:57
@LaPaloma píše:
Paní před chvílí dokázala, že si necení svého života. To se mi zdá horší. A její muž jí v tom nedokázal zabránit.
Já jí do jisté míry chápu, že by ráda už nepřišla o více než se stalo, ale zachraňovat nábytek??? To je právě to racio, to si musí lidi i v této chvíli zachovat.
Přežila živelnou katastrofu a pak nechá život v ruině?

Ale i kdyby jste měla stokrát pravdu, nepřísluší vám a nikomu z nás, kdo to nezažil to tímhle způsobem hodnotit a bagatelizovat. Nemůžete vědět, jak by jste se chovala v situaci těch lidí, hádám, že jste nezažila žádný tornádo. Kdyby jste byla v té jejich situaci a psala tohle, řeknu si, ty jo to je frajerka nad věcí a měla by jste můj obdiv, ale z bezpečí suchého obýváku chytračit, to se na mě nezlobte, ale přijde mi to dost nevhodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.6.21 02:08
@Matt 02 píše:
Ale i kdyby jste měla stokrát pravdu, nepřísluší vám a nikomu z nás, kdo to nezažil to tímhle způsobem hodnotit a bagatelizovat. Nemůžete vědět, jak by jste se chovala v situaci těch lidí, hádám, že jste nezažila žádný tornádo. Kdyby jste byla v té jejich situaci a psala tohle, řeknu si, ty jo to je frajerka nad věcí a měla by jste můj obdiv, ale z bezpečí suchého obýváku chytračit, to se na mě nezlobte, ale přijde mi to dost nevhodný.

Nikdo nemůže vědět, jak by se zachoval. Ale @LaPaloma napsala pravdu. Nebo pro tebe je důležitější majetek než život? Baráky se opraví/postaví nové/najde se jiné bydlení, vybavení si lidé taky pořídí. Ale ztracený život už těžko vrátíš.

• Citovat
  • Upravit
7296
27.6.21 02:32
@lucenka píše:
Nikdo nemůže vědět, jak by se zachoval. Ale @LaPaloma napsala pravdu. Nebo pro tebe je důležitější majetek než život? Baráky se opraví/postaví nové/najde se jiné bydlení, vybavení si lidé taky pořídí. Ale ztracený život už těžko vrátíš.

Ale tak jasně že jo, život je nejdůležitější, ale prostě ty její příspěvky jsou na můj vkus strašně drsný a chladný. Třeba to, že staří lide už si nebudou stavět nový baráky, že půjdou do bytu, no co, jsou staří, to je život. Kdo nebude mít na to si opravit a znova zrekonstruovat barák, půjde též do bytu, pohoda jahoda. A asi ji dost uniká, že třeba taková stará babička, která v tom domě prožila celý život, postavila ho třeba s manželem, který je po smrti, vychovali v něm děti atd atd to prostě musí nést strašně těžce. Ona to píše jak dneska jsem měla ke snídani jogurt. Je to prostě katastrofa, tragédie, jo je super, že přežili, to samozřejmě ano, někdo nemel ani takové štěstí, aby nepřišel o to nejcennější -život, ale i tak trocha empatie by vám neuskodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80032
27.6.21 06:18

@Kelsey Píšu sz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12988
27.6.21 06:55

@Matt 02 Ale Paloma ma pravdu v tom, ze domy, nabytek, obleceni nahradis, byt to ted vypada hrozive, ti lidi budou mit nove veci, strechu nad hlavou. Horsi pro ne bude ve finale ta ztrata vzpominek. Moji tchanovci kdysi vyhoreli, komplet, zustalo jim jen to, co meli na sobe. Dneska tchyne nebreci kvuli tomu, ze prisla o dum, ze se musela stehovat k pribuznym pres pul republiky, ze tam bydleli s detma v jednom vlhkym pokoji, ze trvalo nekolik let nez se z toho vyhrabali. Breci kvuli prstynku po babicce a fotce, jak stoji s nejmladsim ditetem pod rozkvetlou jabloni, protoze to byla posledni fotka, kterou fotil jeji tata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
27.6.21 07:04

@LaPaloma prosím tě, už to stačilo.
Jsi strašně moudra a chytrá, ale myslím, že toho už bylo dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný