Katastrofa na Moravě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33498
5.7.21 11:22
@Kelsey píše:
Ano. Tak nějak. Pojištěný bude mít třeba škodu 1,8 mil., tak mu asi doplatí 200 tis. do 2 mil., ale musí to doložit fakturou.
Prostě to udělali tak, že ten nepojištěným se oplatí, ať dál kašlou na pojistky. Nepojištěným dostane 2 mil. na účet a odevzdá čestné prohlášení.

Tak jsem to taky pochopila. Že stát doplatí škodu do výše 2 milionů bez rozdílu, zda je člověk pojištěný.
A souhlasím, podle mě by pojistku vůbec neměli řešit, prostě poskytnout dotaci podle rozsahu škody až 2 miliony. Do pojištění nikomu nic není, tak by se k tomu mělo přistupovat.

Těch 150 od charity ze sbírek jsem ale pochopila tak, že to je mimo ty státní peníze, to že dostane každý poskozeny bez rozdílu. A pak další peníze ze sbírek už rozdílně, podle výše škod,, maximálně 200 tisíc, a to taky bez ohledu na státní dotace.

Těch 58 tisíc je v pořádku, že museli podepsat prohlášení, ze to není účelové, to je mimoradna sociální dávka na základní životní potřeby, jídlo, oblečení, boty, léky, drogerii, poplatky za doklady, ale i lednička, pračka, apod. Je to prostě podle zákona, ale nikdo už zpětně nezkontroluje, co se za to pořídilo, tak si s tím nemusíte dělat starosti :hug:

Tady jsem dala screen toho, co k penězům říkal hejtman

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
5.7.21 11:25
@mojmira píše:
hejtmanovi nevěřim ani slovo, ty jeho řeči, že je dost dobrovlníků a jídla, ty mě pěkně vytáčí.

Tak musí to dobře vypadat, že.. Ale skutečnost byla opravdu jiná. Snad už se to zlepšilo. Sami ti lidi říkali, že se k nim nic nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Štofik
5.7.21 11:25

Holky a není to taky kvůli tomu, aby se nenamastily zas pojišťovny? Takhle kdyby dostaly dotace 2mega všichni, tak pojišťovny by byly z obliga, že :roll: :think: a řekly by, dostaly jste peníze od charity, pojistku vám nevyplatíme.

• Citovat
  • Upravit
Štofik
5.7.21 11:26

@adresa to co napsal hejtman dává smysl

Příspěvek upraven 05.07.21 v 11:33

• Citovat
  • Upravit
5653
5.7.21 11:27
@holka_z_hor píše:
Někteří si tu že mě dělali pr.del že je milion sbírek, ale nedivím se. Lidi mají aspoň jistotu, že to fakt dostanou. Bez keců. :nevim: Když je to přímo na konkrétní rodinu.

Jo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Štofik
5.7.21 11:31
@Popeladym píše:
Jo. :palec:

Ať teda nekřivdím těm charitám jo. Těch se ty podmínky jak u pomoci od státu pravděpodobně netýkají.

• Citovat
  • Upravit
33498
5.7.21 11:37
@lucenka píše:
A teď mi to nedá a zapojím se. Protože přesně to jsem tu na začátku psala a všichni i ty jste se tu ani mě slítli jak vosy, co si dovoluju psát, že lidi bez pojistky na tom vydělají. Neuplyne ani týden a už to píšeš i ty :mrgreen:

Ano. Prelouskala jsem postupně celou diskuzi a takhle jsi to psala. A v podstatě jsem s tím jádrem toho, co jsi psala, souhlasila.
Jenže i pravda se může podat jiným způsobem, než ji omlatit stokrát dokola lidem o pusu :) soucit je na místě, a navíc jsi říkala, že by stát neměl dávat nic, že od toho lidi mají být pojištění. Což je tvrdý náhled na těžké životní situace, stát je tu prece pro občany a v mimořádných katastrofach vždy musí lidem pomoct. Stát není jen vyberci daní a údržbář majetku.

Teď jsem náhodou u oběda koukala na ct24 na dokument o záchraně 13 thajských děti z jeskyně, kde uvízly na výpravě se svým trenérem. Záchranná operace trvala asi 2 týdny, přijeli špičkoví potápěči a lékaři z celého světa, byla potřeba speciální technika, kterou bylo téma dopravit do podzemi,mj.se z hlubin jeskyně čerpala voda. Děti pak dopravilo do nemocnice několik vrtulníků, v nemocnici byli kluci několik dnů, možná týdnu, to už nevím.
Náklady milionové. Pochybuji, že na tohle byly děti pojištěné a jejich rodičům ani jejich trenérovi to k úhradě nedali. A to si to „zavinili“ sami.
Prostě jsou situace, kdy lidi potřebuji hodně pomoct a stát pomůže. Beru to tak, že i na to platím daně. S tornadem nikdo počítat nemůže. A starý člověk odvedl státu a společnosti dost za svůj život, má právo na stejnou pomoc a podporu jako kdokoliv jiný. I kdyby pak barák prodal a ty peníze pak dal dětem. Do toho už nám nic neni

Ale souhlasím, lidi co si platili pojistku, by neměli být potrestání, plnění od pojišťovny by nikdo neměl řešit a snižovat o to státní příspěvek je nespravedlnost jako hrom :cert:
Stejně tak nemají být potrestani ti, co pojištění nejsou. Zkrátka příspěvek od státu pro všechny a pojištěným k tomu plnění od jejich pojišťovny, oni si to platili, je to mezi nimi a pojistovnou, státu do toho nic není.

Příspěvek upraven 05.07.21 v 11:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
5.7.21 11:39
@Popeladym píše:
Tak musí to dobře vypadat, že.. Ale skutečnost byla opravdu jiná. Snad už se to zlepšilo. Sami ti lidi říkali, že se k nim nic nedostane.

jasně, máš pravdu, je to smutné :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
5.7.21 11:40
@holka_z_hor píše:
Ať teda nekřivdím těm charitám jo. Těch se ty podmínky jak u pomoci od státu pravděpodobně netýkají.

Doufejme. My jsme teda nedali ani tam, pro jistotu. Jsme ve spojení s lidmi přímo. Oni vědí nejlépe, co je potřeba. Ať už pro ně nebo pro ostatní v místě. Věřím účtům obcí. Lze i uvést jmenovitě, komu prispívaš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33498
5.7.21 11:42
@holka_z_hor píše:
@adresa to co napsal hejtman dává smyslPříspěvek upraven 05.07.21 v 11:33

Mně právě taky, ale nejsem tam na místě, někdo kdo ano může mít jiné informace. Mysím samozrejme ověřené, ne jedna paní povídala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33498
5.7.21 11:44
@holka_z_hor píše:
Holky a není to taky kvůli tomu, aby se nenamastily zas pojišťovny? Takhle kdyby dostaly dotace 2mega všichni, tak pojišťovny by byly z obliga, že :roll: :think: a řekly by, dostaly jste peníze od charity, pojistku vám nevyplatíme.

To můžou říkat ale podstatná je smlouva a pokud maji zdokumentovanou škodu, nemůže komerční pojišťovna zavřít oči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
5.7.21 11:48
@Kelsey píše:
Ano. Tak nějak. Pojištěný bude mít třeba škodu 1,8 mil., tak mu asi doplatí 200 tis. do 2 mil., ale musí to doložit fakturou.
Prostě to udělali tak, že ten nepojištěným se oplatí, ať dál kašlou na pojistky. Nepojištěným dostane 2 mil. na účet a odevzdá čestné prohlášení.

no to je v perděli, fuj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33498
5.7.21 11:53
@Popeladym píše:

Aha :? mluvila jsi na místě s těmi dobrovolniky?

Já teda chápu, že v prvních dnech mohly zmatky být, v té situaci tam.
Na FB litala zpráva, že přijel vlak dobrovolníků a mají hlad. Hejtman říkal, že se ta zpráva k němu taky dostala, že se to stalo, ale hned na začátku, teď že už je to dávno vyřešené a zorganizovane, ale pořád to koluje, což teda byla pravda, ta zpráva se objevila asi 3 dny po tornadu a litala několik dnů a lidi se rozcilovali, ale lidi, kteří tam přímo byli, psali a dávalí i fotky, že to není pravda, že jídla mají dost. Jak od organizátoru, tak od lidí jen tak, že přijdou a donesou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33498
5.7.21 11:54
@mojmira píše:
no to je v perděli, fuj

To by byl fakt hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33498
5.7.21 11:58

Jinak s tím jídlem,, je to tedy logické, že je třeba to zajistit, ale mě to v první chvíli překvapilo. Nejela jsem tam, ale kdyby jo, my bychom si vzali jídlo sebou do batohu, nějak by mě nenapadlo v takové situaci, když bych jela pomoct, čekat občerstvení. Ale to není kritika těch lidí, kdo tam je několik dnů, tak chápu, že potřebuje teplé jídlo atd. Ale fakt mě to nenapadlo. My bychom si vzali plynový vařič a jídlo sebou, vodu, čaj, kafe, lékárničku, všechno. Jako když byly povodně. Brali sme to tak, že je třeba odstraňovat následky, ne nám poskytovat komfort :nevim: doba se asi i v tomto změnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný