Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Prosím o radu. Moje 10m dcera má extrémně lehké spaní. Spí s námi v ložnici a i když tam vejdu hrozně potichu vždy se vzbudí, sedne si a kouká. někdy si hned znovu lehne a někdy se zase rozeřve, v náručí usne, ale jak ji položím tak je zas vzhuru. musíme mít zavřená okna, aby ji nebudili psi, spi pouze v postýlce, v kočáru nikdy neusnula. co s tím? je to prostě dané nebo se to dá nějak zlepšit ![]()
Dceři byly 3 roky a je to to samé od narození..
MOje matka tvrdí, že jsem si to způsobila sama, když jsem jí nechala spát v absolutním tichu..Já si to ale nemyslím, protože to s ní bylo super těžké od malinka a namísto toho, aby mi spala 15min., jsem raději tiše seděla čekala až se vyspí ![]()
Musím teda říct, že je to malinko lepší…dnes jsem měla třeba v noci otevřená okna a to bydlíme v centru…ale i tak když ráno odcházím z pokoje jako myška, stejně je do 5ti minut vzhůru…
Náš 10m měl taky takové období a asi na dva měsíce spal samotný v ložnici a my v obýváku, pak se to srovnalo… ale zase v kočárku usnout umí. Teď se zvukem nebudí, i když záleží na fázi spánku.
Taky jsem to tak měla. Zvukům, si myslím, bude malá postupně přivykat a může se to zlepšovat. Ale taky jsou lidi, kteří mají velmi lehké spaní celý život.
@lucienne Starší tak taky spala. Pomohlo ji odstěhovat z ložnice pryč. To jsme udělali v 10m, spala celou noc. Teď jí jsou tři, není dobrý spáč, ale už ji nevzbudí každé šustnutí.
@amazon píše:
Dceři byly 3 roky a je to to samé od narození..
MOje matka tvrdí, že jsem si to způsobila sama, když jsem jí nechala spát v absolutním tichu..Já si to ale nemyslím, protože to s ní bylo super těžké od malinka a namísto toho, aby mi spala 15min., jsem raději tiše seděla čekala až se vyspí
Musím teda říct, že je to malinko lepší…dnes jsem měla třeba v noci otevřená okna a to bydlíme v centru…ale i tak když ráno odcházím z pokoje jako myška, stejně je do 5ti minut vzhůru…
Souhlasím, s tvou maminkou
Neříkám úmyslně dělat hluk, ale my se tŕeba v ložnici bavíme, děláme tam i jiné věci a přes den, když tam malá spí nezavírám dveře a normálně se pohybuji po bytě, pere pračka, myju nádobí. A to všechno už od příjezdu z porodnice. Tak nevím, jaký to má vliv, problémy s probouzením se nemáme ![]()
@lucienne mojí kámošky dítě vzbudila i moucha - chyba byla jediná, dítko bylo zvyklé spát v absolutním klidu. Takže pak stačila prkotina a nepsalo. Jestli se to dá naučit - postupně navyknout na hluk nevím, ale můj chrápe jak zabitý i když se kolem něj prožene náklaďák
od mala je zvyklý na běžný ruch domácnosti, ruch venku atd.. A vidím to na něm i teď, jeho fakt nevzbudí ani budík
![]()
@lucienne pokud máte další pokoj, už bych ji přestěhovala a aspoň přes den postupně třeba nechávala otevřené dveře při spaní, nebo při usínání nechala vedle puštěnou televizi, rádio
.
Urcite je to o zvyku, ale lepsi se to i vekem, neboj
mame velky barak, a kolem dost ticho. Obe deti jsem kolem tri ctvrte roku vystehovala domvlastniho pokojicku, budili jsme se navzajem. Ale cca kolem roku a pul az dvou let, kdyz uz spaly holky celou noc, zacaly mit takovy ten tvrdy spanek. Ted treba ctyrletacku muzu v puli noci prenest, aniz by to zaregistrovala
a mladsi uz to zacina mit podobne. A to jsou obe zvykle na ticho a svuj klid ![]()
@krtek7489 přesně, tak jsem to od narození dělala i já. Dcerku jsem dala do zavinovačky na sedačku a byla se mnou pořád v obývací kuchyni, když jsem vařila, umývala nádobí. Ani když mi třeba spadla poklička, nic ji nevzbudilo a zůstalo jí to doteď
. Ale je možné, že prostě dítě od zakladatelky i přesto by při hluku se budilo.
Starsi dite to melo do roka, bylo to zpusobene vyssim svalovym napetim, byla drazdive dite. Stacilo jit jen hlasite po chodbe a uz byla vzhuru. Byla to hrozna otrocina. Vysumelo to samo, ted vedle ni vysavam a nevzbudi ji nic
@krtek7489 píše:
Souhlasím, s tvou maminkouNeříkám úmyslně dělat hluk, ale my se tŕeba v ložnici bavíme, děláme tam i jiné věci a přes den, když tam malá spí nezavírám dveře a normálně se pohybuji po bytě, pere pračka, myju nádobí. A to všechno už od příjezdu z porodnice. Tak nevím, jaký to má vliv, problémy s probouzením se nemáme
Já nesouhlasím ![]()
Chtěla bych tě vidět, kdyby ti dítě celej den řvalo, pak vysílením usnulo a vzbudilo ho i blbé křupnutí podlahy, šustnutí sáčku a řvaní pokračovalo…
Jsou prostě děti, které mají lehčí spánek a ty které vzbudí lehčí zvuk-hluk..
Ale to nelze vysvětlit, bo kdo nezažil, nepochopí ![]()
Btw. vzdycky me tocily reci, ze jsme ji od malicka delali prilis ticho, haha, jsme dost rusni lide. Teprve co se narodilo druhe ditko, tak byl videt ten rozdil.
Ně malej je to samý. První asi 3 měsíce spal jak dřevo klidně v obýváku a tam seděla návštěva a žvanili jsme vedle něj, ale teď už to není. Už spí v místnosti sám, protože jsme se nikdo nevyspal. Přes den musím zatemnit, zavřít okna a neuklízet a nechodit moc kolem dveří, abych ho nevzbudila. V kočáru sice usne, ale nesmí se ten kočár zastavit, to je hned za chvíli vzhůru.
@1Luca píše:
@krtek7489 přesně, tak jsem to od narození dělala i já. Dcerku jsem dala do zavinovačky na sedačku a byla se mnou pořád v obývací kuchyni, když jsem vařila, umývala nádobí. Ani když mi třeba spadla poklička, nic ji nevzbudilo a zůstalo jí to doteď. Ale je možné, že prostě dítě od zakladatelky i přesto by při hluku se budilo.
Tak to je přesně o tom. Pokud by se mi nebudila, tak ten hluk tolik neřeším…ale ona se BUDILA ![]()