Kde bydlet? Vlastní dům na hypo, nebo u rodičů bez půjčky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
782
31.7.20 09:55
@Mar__tanka1983 píše:
@šupsem šuptam No hele, kde myslíš, že vznikly ty tisíce vtipů (a hororových historek) o tchýních? Právě v těch vícegeneračních bydleních.
Jinak taky nebylo výjimkou, že rodiče dostali vejminek a byli v baráku (hospodářství) často jen trpěni. Zajímavou poznámkou by taky jistě bylo to, že byl mnohem nižší věk dožití, takže i ty generace se měnily rychleji. Dneska dospělý syn může žít v jednom baráku s rodičema taky šedesát let…
Takže ono to dost často „fungovalo“ jen proto, že se o tom moc nemluvilo, nebyly jiné možnosti, držely se grunty atd…tohle všechno dneska odpadá.
Podle mě je vícegenerační bydlení dobré tak na start a to je ještě potřeba kopnout do vrtule dřív, než se to stihne zhádat. A jestli je zakladatelka zvyklá si jet několik let na vlastní triko, tak to je jen další „bonus“…ono osmnáctiletá holka si nechá kecat do kdečeho, ale skoro třicetiletá?

Jsou mi jasné nevýhody. Ovšem blízkost prarodičů se hodí, když jsou děti malé, a také ke sklonku jejich života, kdy nejsou zcela soběstační a je třeba se o ně postarat. Móda odkládání do domovů důchodců se mi moc nelíbí. Ale zpět k zakladatelce, tam je situace zcela nevhodná i jen na myšlenku takové ho soužití, to je jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mývalova žena
31.7.20 09:59
@Anonymní píše:
Taky by mě to zajímalo, těch pár let jsem si pořád říkala že se určitě změní :mrgreen: a nakonec tam chce jít bydlet…
Něco na tom bytě udělá, přidá i finance, platí hlavně služby, topení atd… Taky si pořád stěžuje že platí za společné prostory paneláku, je to se vším všudy 5300, přijde mu to hrozně moc… Ale zaplatí to no :? :mrgreen:

jéééžiš to je škrt… :poblion:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.8.20 00:09
@matkabagristy píše:
Rodice se rozvadeji. Kdo ted bydli v dome? Pripada mi to, jako by ten z rodicu, kdo chce v dome zustat lakal tveho partnera „zpet domu“, aby nemusel resit vlastnictvi domu po rozvou.

Jak to prosím myslíš to vlastnictví?
Láká ho tam hlavně táta, na všem dělají spolu a říká že když tam přítel nepůjde bydlet tak že se toho baráku vzdá, protože by to sám nezvládl :nevim: a přítel mu jde hned na ruku

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.8.20 08:47

Zakladatelka drž se svého bytu!!! Jak tu píšou holky, bydlení s tchány nedělá dobrotu. Není pravda, že pokud bydlíš s rodiči/tchánovci je všechno zdarma a nic tě to nestojí. Dvougenerační domy už jsou většinou staré a potřeba to tam vzít od podlahy. Bydlíme s tchýní. Všechno si musíme zaplatit sami, protože ona řekne, že ji to tak stačí. Hlídat taky nechtěla/mylná představa, že domácí babičky jsou hlídací/, ale na výlety by chtěla jezdit s náma. A dále má přehled o tom kdo u nás je, když někam jedem, tak se ptá kam atd… Máme společný vchod. Dveře k nám si zamykáme, protože dřív nám sem chodila když jsme nebyli doma. I svoje návštěvy nám sem vodila ať se podívají jaké to máme. Možná je tvůj přítel trochu vydírán že strany matky. U nás to bylo tak, že přece ona nebude v tak velkém domě bydlet sama. Životní omyl! Vzalo mi to chuť do života. Často se s manželem i kvůli tomu soužití s tchýní hádáme. :,(

• Citovat
  • Upravit
25179
2.8.20 09:02

Varianty bydlení u rodičů přináší spoustu problémů. Oni to nemají majetkově ani vyřešené mezi sebou, a vy si tam máte budovat zázemí? Jak chceš do takové nemovitosti investovat, když není ani tvoje…Nacpeš tam peníze a vlastníkem je někdo jiný…A až rodiče zemřou, budeš se muset dělit s dalšími dědici o nemovitost, kterou jste roky udržovali?
A to ještě nezminuju kolizní vztahovou stránku věci, interakce s rozhádanými rodiči…Dej pokoj!
Jako trvalé řešení ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.20 22:17

Jen aby jste věděly zase tak jednoduché jak to tu přítelkyně psala to není v onom baráku máme s otcem sídla dvou firem ve kterých společně podnikáme + jsme do tohoto baráku společně investovali mraky času a firemních peněz na onom pozemku jsou 3 budovy dvě k podnikání 1 na bydlení pro info je to bývalý statek se 3 samostatně oddělenými byty které jsou 5+1 zahrada 25k metrů čtverečních a firmy se nedají přestěhovat díky novým normám Evropské unie jejím rodičům jsem také nabídl spol bydlení s tím že tam můžou též bydlet se smlouvou na dožití aby měly jistotu tak než tu začněte o někom psát že je škrt zkuste se zamyslet nad sebou od mých 15 pracuju u na úkor dovolené takže v první řadě si můžete zamést před vlastním prahem díky

• Citovat
  • Upravit
36391
2.8.20 22:53
@Anonymní píše:
Jen aby jste věděly zase tak jednoduché jak to tu přítelkyně psala to není v onom baráku máme s otcem sídla dvou firem ve kterých společně podnikáme + jsme do tohoto baráku společně investovali mraky času a firemních peněz na onom pozemku jsou 3 budovy dvě k podnikání 1 na bydlení pro info je to bývalý statek se 3 samostatně oddělenými byty které jsou 5+1 zahrada 25k metrů čtverečních a firmy se nedají přestěhovat díky novým normám Evropské unie jejím rodičům jsem také nabídl spol bydlení s tím že tam můžou též bydlet se smlouvou na dožití aby měly jistotu tak než tu začněte o někom psát že je škrt zkuste se zamyslet nad sebou od mých 15 pracuju u na úkor dovolené takže v první řadě si můžete zamést před vlastním prahem díky

Jó tak to úplně mění situaci. To by měla zakladatelka hned sbalit kufr, taková partie. By mě zajímalo jak si přišel na to, že sem psala a co bude u vás doma až ona zjistí že sis to přečetl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.20 22:59

@JancaS84 dala mi to přečíst v některých bodech mluví jasně ale dost věcí tam nebylo vysvětleno za partii se nepovažují firmy jsou menší ale závazky tam jsou s rozvodem rodičů nelhala ale bohužel se musím částečně soudit taky když se staráme o firmu taky nemám moc na vyber co dělat buď do smrti někde v fabrice hypotéku na barák nebo pokračovat ve firmě založit větší a rodinu zabezpečit

• Citovat
  • Upravit
7571
2.8.20 23:02
@Anonymní píše:
Jen aby jste věděly zase tak jednoduché jak to tu přítelkyně psala to není v onom baráku máme s otcem sídla dvou firem ve kterých společně podnikáme + jsme do tohoto baráku společně investovali mraky času a firemních peněz na onom pozemku jsou 3 budovy dvě k podnikání 1 na bydlení pro info je to bývalý statek se 3 samostatně oddělenými byty které jsou 5+1 zahrada 25k metrů čtverečních a firmy se nedají přestěhovat díky novým normám Evropské unie jejím rodičům jsem také nabídl spol bydlení s tím že tam můžou též bydlet se smlouvou na dožití aby měly jistotu tak než tu začněte o někom psát že je škrt zkuste se zamyslet nad sebou od mých 15 pracuju u na úkor dovolené takže v první řadě si můžete zamést před vlastním prahem díky

Jasne, sved na slavnou EU, ze ti nefunguje vztah a tvoje zenska te kritizuje na emiminu :roll:

Jeste jsi do toho mohl zatahnout i Kalouska a bylo by vyresene :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.8.20 23:15

@Chytrak pane chytrák zkus si přestěhovat firmu která byla založena před novelizaci a tudíž může fungovat podle starých norem když na nové normy je investice pro založení one firmy ve stejném složení cca 9mil a neohanej se tu prosím Kalouskem je vidět že jsi nikdy v ničem nepodnikal když píšeš takto a to že do vztahu teď přišla krize se stát může s přítelkyní jsme přežily horší a myslím že tohle taky zvládneme a jelikož chtěla znát i nestranný názor tak ano napsala sem jen jsem doplňoval informace aby byly oba úhly pohledu pro řadu na toto téma tudíž teda bravo za velmi přínosný názor :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Příspěvek upraven 02.08.20 v 23:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
2.8.20 23:19

Kromě bydlení s rodiči bych se ještě zamyslela nad tím, jestli chci i nadále žít s chlapem, kterému jsou jedno mé pocity a můj názor :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
2.8.20 23:27

@Anonym52699 o to jestli jsem podnikal, nebo ne, se nestarej. S tvym problemem to nijak nesouvisi.
Vidim, ze tobe je asi marny cokoli psat, kdyz z tebe padaj takovy hovadiny, ze budes tchanovce ubytovavat a bydlet s nima. No nema to holka s tebou fakt lehky. :nevim:

ps: podnikat mozna umis, ale doporucuji ti pouzivat interpunkci ve vetach, protoze pak je to jen zmet slov o jejichz vyznamu se da spekulovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SiriusGG
3.8.20 00:28

My bydlíme v domě u rodičů manželky již sedm let od našich 26ti let. Před tím jsme spolu bydleli ve vlastním bytě 9 let. Manželka zatoužila po bydlení v domě se zahradou a tchánovi navrhli, že si můžeme vzít patro a oni si předělají přízemí, kde do té doby byli nájemníci. S tím, že dům přepíší na manželku. Původně se mi do toho moc nechtělo, ale po uvážení více hledisek (ekonomického, budoucí pomoc s dětmi atd.) jsem se rozhodl, že to zkusíme. Bylo to skvělé rozhodnutí a nelituji.

O náklady na barák se dělíme na půl, ať už jde o měsíční náklady či opravy a vylepšení. Co se narodil prcek, tak babička s ním pomáha takřka každý den. Pohlídá, vezme si ho na noc, každý rok ho bere na dovolenou na týden, dva k moři a my s manželkou si můžeme udělat dovolenou jen my dva, často si ho vezme na celý víkend a my můžeme vyrazit za zábavou kamkoliv. U baráku jsme si postavili kanceláře, podnikáme všichni v rodinné firmě, takže do práce to máme 10s chůze. Hned na navazujícím pozemku bydlí manželky prarodiče, taky občas vypomůžou s hlídáním. O starosti kolem baráku se dělím s tchánem, každý mámě neco svého co děláme a oba jsme s tím spokojení.

Kdybych se rozhodl do toho nejít, tak bychom si nikdy nemohli dovolit takový dům se vším tím okolo nebo bychom byli zadlužení na 40 let dopředu. Určitě bychom neměli takovou pomoc s hlídáním prcka (to je opravdu obrovská výhoda). Pravděpodobně bychom ani oba nepracovali v rodinné firmě a nebyli páni svého času.

Společné bydlení může nabídnout mnoho výhod, a ne jen tak ledajakých, ale musí na to být stavění všichni v dané domácnosti, musí umět komunikovat a občas udělat nějaký ten kompromis. Pak to funguje. Samozřejmě bych do toho nešel, kdyby se tchánovci rozváděli jako v případě zakladatelky.

@vokishka píše:
K rodičům na barák fakt ne, je tu dost odpuzujících diskuzí.

Ti spokojení tu nebudou zakládat diskuze.

@Mar__tanka1983 píše:
Nikdy, nikdy, nikdy!!
Nefunguje to. Nikde.

U nás to funguje.

• Citovat
  • Upravit
35
3.8.20 00:43

NE NE NE!!! Rozhodně ne!!! Pokud plánujete společnou budoucnost, popř. děti, budete mít dost náročný období (a často i hádky).
Jednak nechápu, proč tě nutí. To by pro mě byl vykřičník… On bude „na svým“, ale ty se tam nebudeš cítit dobře. Proč po tobě tohle žádá? Já chápu, domluvit se na nějakým kompromisu, hledat další řešení… ale tohle opravdu zavání průserem.
Pokud máš byt a toužíš po domě, řešila bych to napsáním na sebe. Pokud to finančně dáš… Pokud ne, byt si rozhodně nech, protože vracet se k rodičům není vůbec dobrej začátek… pár takových případů znám a ve vztahu mají tohle jako věčný téma sporů…
Rodiče se soudí o majetek a co když si tam ty budeš chtít něco vevnitř upravit? Koupit nábytek, doplňky, udělat venku posezení, popř. drobná přestavba… Narveš do toho peníze a až se rozejdete, pak co? Zůstane mu to tam?
Hypotéka je velkej závazek, ale soukromí je k nezaplacení!!!
Teď mě ještě napadá - dlouho pokukuji po mobilních domech. Cena nového zařízeného sakum prdum 700 tisíc - 1,5 milionu. Např. tady:
https://www.lavarohouse.cz/?…
Pokud máte zahradu, proč nezačít takto? Obyvatelné celý rok, prostorné, na dlouho se nezadlužíš a náklady na zimní vytápění nejsou tak velké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.20 07:21
@Anonymní píše:

Manžel je taky ve firmě, která sídlí v místě bydliště rodičů a má ji pak převzít. Přesto se mnou souhlasil, že bydlet s rodiči ani v místě firmy nechce, i kdyby jsme měli strávit první rok s dítětem na stavbě. Koupili jsme starší domek 5km od firmy s normální zahrádkou. Hypotéku napůl, já prodala do roka byt a zaplacli jsme dluh. Pokuty za předčasné splacení jsou teď minimální.

Moje tchyně je moc milá, tchan je trochu rapl. Ale v rámci zachování duševního zdraví bych radši spala ve stanu nebo v nájmu než k nim. V tvém případě bych se mezi rodiče nemontovala, vždycky to dopadne blbě, ať se přidáš na jakoukoliv stranu. Stejně rozhodně soud a k názoru dospělého syna se asi nepřihlíží.

Pokud tam pracuješ od 15 a na úkor vlastní dovolene tak nemás žádný odstup a měl bys urychleně najít hranici mezi soukromím a prací. A v tom ti bydleni mimo firmu pomůže. To je moje zkušenost.
Raději anonymně, tchan a tak

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí