Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezký den,
chtěla bych vás poprosit o názor, zkušenost…
Jsem půl roku po náročném rozvodu, rok a půl od okamžiku, kdy můj manžel odešel po 23 letém vztahu za jinou.
Hodně těžce jsem to nesla a ještě z toho asi nejsem venku.
Jenže se objevil muž. Začali jsme si psát přes seznamku a jednou se sešli. Rozumem vím, že by byl skvělý. Je moc hodný, máme spoustu společných zájmů. Stejný pohled na život, stejné hodnoty. Mnohem víc než s ex…
Jenže - se mi vůbec nelíbí fyzicky. Je to totiž přesný opak ex. Ex byl urostlý, charismatický…Ale citově plochý a ve výsledku mě zradil s jinou. Tento muž je takový střízlík, malý, hubený. Má plešku. Jenže…vím, že mě miluje, byl by moc hodný, i k mým dětem… Je citlivý a pozorný. Asi není vyloženě ošklivý. Jenže já mám asi pořád ideál krásy nastavený podle ex… Nikdy jsem nebyla ten typ, co dá na vzhled. Proto mě mé pocity překvapily.
A ani k němu nic necítím. Prostě žádná jiskra nepřeskočila, motýlky v břiše… Jenže je tam taková kompatilita povah, zájmů…,kterou budu jinde těžko hledat. Tak abych nepřebrala… Řekla jsem mu, že potřebuju čas, že budeme zatím přátelé. Ale nechci mu ublížit, aby si zbytečně dělala naději.
Myslíte, že je možné, že taková ta zamilovanost naskočí později? Nevím, jestli bych jinak do toho vztahu dokázala jít.
Díky za názory.
Ano, můžeš, ale dost tomu pomáhá uspokojivý sex. už jste se alespoń líbali? pokud jo a bylo to fajn, tak je šance že sex, pokud je skutečně pozorný a ví jak na ženskou sáhnout bude dobrý. A dostatečný počet orgasmů ti hormony umí vcelku slušně rozproudit.
Na druhou stranu - po tak dlohém manželství a nejspíš ošklivém konci nečekej že budeš schopná takhle rychle vstoupit do plnohodnotného vážného dlouhodobého vztahu.
Záleží jestli při sexu funguje nějaká chemie, nebo při líbání, mazlení..potom ano, potom může časem přijít i láska..
vlastní zkušenost. Fyzicky mě ten člověk nepřitahuje, není to žádný seladon, atd, ale jakmile na mě sáhne, cítím jeho vůni, atd., začne fungovat chemie, vzrušení atd..
Láska pak může přijít později..
Ale pokud jak píšeš tam žádná jiskra není, láska určitě nepřijde.
Jednou jste se sešli a už tě miluje? To si teda věříš.
doporučila bych nechat to plynout a nic neřešit příliš brzy.
Pokud jste se jednou sešli, vůbec se neznáte
Tak má mě rád. To vím, to člověk cítí. A nic fyzického mezi námi ještě nebylo.
Těžko říct, u některých jsem začala postupně něco cítit. A u některých nikdy nic… To asi neovlivníš. Z takového začátku asi moc nepoznáš, jak se to vyvrbí. Dala bych rohu ještě čas a uvidíš
No, já měla za život jen jednoho chlapa - svého ex. Takže si připadám jak nezkušená puberťačka. Nikdy jsem po jiných nekoukala ![]()
@Hafinka píše:
No, já měla za život jen jednoho chlapa - svého ex. Takže si připadám jak nezkušená puberťačka. Nikdy jsem po jiných nekoukala
Ti chlapi ze seznamky jsou leckdy rádi, že si jich někdo vůbec všimne.
Doporučila bych vyzkoušet si těch rande trochu víc, otrkáš se a zjistíš, co a jak. Obecné doporučení je si od toho moc neslibovat a brát to spíš jako hru.
Hmmm tak já měla tu zkušenost, že to jde i nejde, ucházel se o mě kluk, hodný až moc, vím, že jsem se mu dost líbila, vím, že by měl rád i moje dítko, ale nechala jsem ho, protože jsem tak nějak tušila, že by to nebylo ono a že by byl postupem času vedle mě chudák a to bych mu fakt nepřála (já umím být hrozná megera, pokud nemám z chlapa nějaký respekt už od začátku). Uvědomila jsem si, že potřebuju najít silnou osobnost, která „to se mnou bude dávat“
![]()
No, bylo to dost těžké rozhodnutí, ale nakonec mám vedle sebe člověka, jakého jsem potřebovala, a i když před lety bych odmítla jen proto, že je fyzicky menší, tak jsme neskutečně ráda, že jsem to neudělala.
Ale u tebe mám pocit, že nejřív asi potřebuješ nějakého převozníka se kterým by ses přenesla přes ten rozvod? Je blbý očekávat od nového muže vlastnosti ex, co si budeme povídat. A než půjdeš do nového vztahu, tak bys už tu předešlou kapitolu měla mít v sobě uzavřenou.
Vlastní zkušenost. Můžeš i nemusíš. S mým ex, jsme si rozuměli a ze začátku jsem k němu spíš tak jako vzhlížela, než že by to byla zamilovanost. Imponovalo mi, že je starší a působil inteligentně (normální chlap, žádný krasavec). Postupem času jsem ho začla mít i ráda a přišla i ta láska. Pak tu byl ještě jeden kluk, který taky moc krásy nepobral, tam jsme si rozuměli úplně suprově, víc než s kým jiným, snesl by mi modrý z nebe, zabezpečil…atd. Ale představa, že se s ním líbám nebo dokonce něco víc mi byla vysloveně o…
Říkala jsem mu, že ho mám ráda, ale spíš jako bráchu. Nechápal to, říkal mi, že to třeba přijde. Nepřišlo, i když jsem se snažila. Po třech letech snažení to vzdal. Takže je to asi irelevantní. Nechala bych tomu čas. Rozumově by byli oba super do života. Ale u jednoho jsem se zamilovala u druhého ne.
Tak hlavně si myslím, že ještě nejsi připravená a zahojená na nějaký vztah…tohle bude tak maximálně převozník…a chlap, se kterým si skvěle rozumíš, ale nepřitahuje tě, nevidíš v něm chlapa, je jen kamarád, ne budoucí partner…a ne nemusí to samozřejmě naskočit hned, já se taky nikdy nezamilovala okamžitě, ale něco by tam být mělo, nějaká alespoň podvědomá přitažlivost, u vás není vubec nic ![]()
Nesouhlasím s většinou. A nehraj si s ním, máš-li pocit že on dává srdce na dlani. Jestli ti něčím imponuje, vyhovuje, má podobné názory, hodnoty, zájmy, podle mě stojí za to toho člověka mít ve své blízkosti.
Hraj fér, řekni mu, že ti přijde fajn, a že stojíš o jeho přítomnost, ale nejsi si jistá, zda budeš chtít něco víc, nicméně stojíš o to, to poznávat.
Víte, co by mě zajímalo
zda se nějakému chlapovi stalo, že se zamiloval postupně? ![]()
@Hafinka Nevím no…
Zaprvé, tyhle věci fungují u různých lidí různě, nebo v různých situacích u téhož člověka různě, takže nejde asi říct, jestli to zrovna u Tebe teď v souvislosti s tímto chlapem možné je nebo není. Čas ukáže.
Zadruhé, ne, že bych Ti to nepřála, ale jak můžeš na základě jednoho rande říct, že Tě miluje on? To Ti řekl? A Ty jsi tomu věřila.
Zatřetí… Chápu, že jsi zraněná a že se snažíš si přeskládat hodnoty a kritéria při volbě nového partnera, ale abys nevylila s vaničkou i dítě. Vzhled samozřejmě není všechno, ale současně si nejde moc naporučit, co nebo kdo se nám líbí, kdo nás přitahuje nebo ne. A bez toho je IMHO vztah o ničem.
Půl roku po rozvodu ještě nejsi srovnaná s novou životní situací. Nechala bych to volně plynout, časem se uvidí.