Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Eva2610 píše:
Mně ho zaplatila pojišťovna ministerstva vnitra celý a trvalo tři minuty nahrát doklad do jejich systému. Za týden jsem peníze mela. Což mi nepřijde jako moc práce pro ochranu novorozence, který je nejvíc ohrožen v době, kdy ještě není chráněny ani kdyby se ockoval přesně podle kalendáře.
Já žádného novorozence nemám, takže raději ten příspěvek použiju na očkování, které bude chránit mě. Pokud společnost chce, ať chráním cizí novorozence, tak ať je to hrazené z veřejného zdravotního pojištění.
@j.a.n.i1 píše:
Já žádného novorozence nemám, takže raději ten příspěvek použiju na očkování, které bude chránit mě. Pokud společnost chce, ať chráním cizí novorozence, tak ať je to hrazené z veřejného zdravotního pojištění.
Psala jsem o sobě a svém novorozenci
.
@Eva2610 píše:
Psala jsem o sobě a svém novorozenci.
No, ale to obecně nic neřeší…
@j.a.n.i1 píše:
No, ale to obecně nic neřeší…
Už se v té debatě trochu ztrácím, ale mám pocit, že pokud někdo dospely chce chránit sebe nebo svoje okolí, tak možnosti má. Mě spíš překvapuje, že pediatři cpou všem i nepovinná očkování horem dolem, ale třeba mně ani manželovi nás doktor nebabidnul tu kombinovanou vakcínu, když nám preockovaval tetanus…tam si myslím, že jsou dost rezervy.
@Eva2610 Jo, tak s tím posledním souhlasím, v tom rezervy určitě jsou. I když ona je otázka, zda se doktorovi vyplatí držet si jejich zásobu, to zas nevím, jak je balené a jakou to má skladovatelnost a kolik lidí to bude ochotno zaplatit. ale jo, určitě by pomohlo, kdyby o tom praktici informovali a nabízeli to.
@j.a.n.i1 píše:
@Eva2610 Jo, tak s tím posledním souhlasím, v tom rezervy určitě jsou. I když ona je otázka, zda se doktorovi vyplatí držet si jejich zásobu, to zas nevím, jak je balené a jakou to má skladovatelnost a kolik lidí to bude ochotno zaplatit. ale jo, určitě by pomohlo, kdyby o tom praktici informovali a nabízeli to.
můj doktor nemá žádnou zásobu, když jsem se nechala na pneumokoka, tak to objednával teprve.
@vokishka píše:
můj doktor nemá žádnou zásobu, když jsem se nechala na pneumokoka, tak to objednával teprve.
No a to je právě ten problém, že spousta lidí tam podruhý nepůjde, kdežto kdyby měli tu možnost hned jak tam jsou, tak na to i kývnou. Jasně, kdo to chce cíleně, tak si počká, ale tohle by odchytalo ty, kteří principielně proti přeočkování nejsou, ale na druhou stranu pro to nic neudělají.
@Eva2610 píše:
Pojišťovny to proplácejí a naočkuje to praktický lékař - v čem je problém?
Tak mne napríklad ten čierny kašeľ ani gynekológ, ani praktik v tehotenstve neodporúčal. A to som sa pýtala explicitne, či sú nejaké vakcíny okrem covidu ktoré by sa mohli naočkovať pre ochranu novorodenca.
Keď väčšina populácie ani netuší, že sa to očkovať môže a je to prínosné, žiaden lekar to ani nespomenie, tak to fakt neni “pod nosom”. Aby si to človek musel na náhodných diskusiách alebo zahraničných zdrojoch dohladavat.
@Elfido píše:
Tak mne napríklad ten čierny kašeľ ani gynekológ, ani praktik v tehotenstve neodporúčal. A to som sa pýtala explicitne, či sú nejaké vakcíny okrem covidu ktoré by sa mohli naočkovať pre ochranu novorodenca.Keď väčšina populácie ani netuší, že sa to očkovať môže a je to prínosné, žiaden lekar to ani nespomenie, tak to fakt neni “pod nosom”. Aby si to človek musel na náhodných diskusiách alebo zahraničných zdrojoch dohladavat.
Ockovala jsem se hned po porodu a doporučil mi to kupodivu pediatr, až jsem se divila. Plus teda se ockovali všichni dospělí v blízké rodině. Ale ano, praktičtí lékaři na to neupizornuji, no.
@Eva2610 píše:
Už se v té debatě trochu ztrácím, ale mám pocit, že pokud někdo dospely chce chránit sebe nebo svoje okolí, tak možnosti má. Mě spíš překvapuje, že pediatři cpou všem i nepovinná očkování horem dolem, ale třeba mně ani manželovi nás doktor nebabidnul tu kombinovanou vakcínu, když nám preockovaval tetanus…tam si myslím, že jsou dost rezervy.
Jestli to nebude tím, že vakcíny proti černému kašli může vyrábět kde kdo a nemůže si na tom pár „správných“ firem patřičně nahrabat. Tak nejsou motivováni ani lékaři, aby to do lidí hrnuli. Zatímco na covid koktejlu ty správné firmy vydělávaly těžké peníze, tak se za aplikaci lékařům platilo úplně jinak. No a výsledek byl vidět - v některých ordinacích to vypadalo spíš jak na arabském trhu s vnucováním zboží, než jako u lékaře.
@rmot píše:
Jestli to nebude tím, že vakcíny proti černému kašli může vyrábět kde kdo a nemůže si na tom pár „správných“ firem patřičně nahrabat. Tak nejsou motivováni ani lékaři, aby to do lidí hrnuli. Zatímco na covid koktejlu ty správné firmy vydělávaly těžké peníze, tak se za aplikaci lékařům platilo úplně jinak. No a výsledek byl vidět - v některých ordinacích to vypadalo spíš jak na arabském trhu s vnucováním zboží, než jako u lékaře.
Tak to nevim, kam chodis k dontorum, ani jeden z tech kam chodim ja ci nekdo z rodiny ci kamarádi covid neockoval, natož aby ho vnucoval.
@j.a.n.i1 píše:
Tak to nevim, kam chodis k dontorum, ani jeden z tech kam chodim ja ci nekdo z rodiny ci kamarádi covid neockoval, natož aby ho vnucoval.
Také mám štěstí na doktora, který mi to nevnucoval. Ale bohužel hodně doktorů i aktivně obvolávalo své pacienty, ať naklušou na tečku. O výsměchu, pohrdání a obviňování z toho, že kvůli nim vymře lidstvo, pokud pacient tečku odmítl, ani nemluvím. Znám dost lidí, co se raději nechali otečkovat, aby už je „paní doktorka“ přestala ponižovat.
Z osobních důvodů neočkované?
Asi bych nebyla úplně ráda aby moje dítě chodilo do školky s dítětem které nemá ani ta základní očkování. Asi bych zkusila nějaké „alternativní“ školky.
Mně ho zaplatila pojišťovna ministerstva vnitra celý a trvalo tři minuty nahrát doklad do jejich systému. Za týden jsem peníze mela. Což mi nepřijde jako moc práce pro ochranu novorozence, který je nejvíc ohrožen v době, kdy ještě není chráněny ani kdyby se ockoval přesně podle kalendáře.