Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
No jasně..opět bez odpovědi. Protože nemáš nejmenší páku, jak to na ZŠ a SŠ řešit. Buzerovat školkové děti je nelogika, když to potom nikdo dál neřeší. Ale tak daleko tvůj rozum asi nesahá.
Existujú minimálne tri úplne logické dôvody, prečo to tak je:
1. Najmenšie deti majú najslabšiu imunitu a schopnosť chorobu prežiť bez následkov. takze čím staršie, tým menší potenciálny pruser
2. Najmenšie deti majú najmenšiu schopnosť dodržiavať hygienu. Takže zas, čím staršie deti, tým menšia šanca že sa to roznesie - a v škôlke výrazne vyššia ako v škole.
3. Risk benefit ratio. Trojročné dieťa nutne vzdelávať nepotrebuje, takže môžu byt pravidla prísnejšie na stranu ochrany zdravia. Úplne ale deti od vzdelania odstaviť nechceme, takže od predškoláka ďalej holt v zaujme vzdelanía populácie povolíme v ochrane zdravia. To ale neznamená “nikto nerieši”, akurát lepšie riešenie zatiaľ nikto nemá.
@cukýnečka píše:
Jediný nesmysl je svoje dítě neočkovat. A ne, nejsem silná na internetu, alespoň se nemusím schovávat pod anonym jako tyA doufám, že až tvoje dítě chytne nějakou nemoc na které mohlo být očkované, tak ti ho v nemocnici neošetří. Tady je diskuze o školce, takže jak to budu řešit na ZŠ nebo SŠ je čistě moje věc. Jak už jsem napsala - neočkuj si, ale následky si potom nes jen a ty sama.
A když dítě bude mít nějakou reakci na očkování anebo dokonce následky, tak ať jej také neošetří? Očkuj si, ale následky si potom nes jen ty sama? Ne, že by nyní tomu tak nebylo - očkování je povinné, ale případné problémy a následky si rodiče vyžerou sami a nikdo jím nepomůže. ![]()
@cukýnečka píše:
Jojo, máš pravdu. Jsi mimo skoro v každém druhém příspěvku, ale máš pravduHezký zbytek dne!
Pokud je to státní školka, tak při zápisu má přednost ten předškolák vždy. Není to tak, že že vezmou 4 tříleté děti a na předškoláka nezbyde místo, protože předtím chodil jinam. Ostatně oni ty 3 letáci taky předtím nikam nechodili. Školka může dělat nějaké věci dle sebe ale jsou věci dané zákonem.
Takže pokud je školka spádová pro toho předškoláka má při zápisu přednost už jen proto že poslední rok školky patří mezi povinnou školní docházku.
@cukýnečka píše:
Pokud ta školka nemá kapacitu, tak ho nevezmou. Doporučí mu školku kde to volno mají, tečka. Pokud nevíš, jak to v té školce chodí, tak nepiš.
Jenže tá školka má každý rok nějakou kapacitu, jelikož z ní děti odcházejí do školy a místní předškoláky vzít prostě musí, i když jsou neočkované, byť to bude na úkor očkovaných mladších dětí! ![]()
@cukýnečka píše:
Pokud ta školka nemá kapacitu, tak ho nevezmou. Doporučí mu školku kde to volno mají, tečka. Pokud nevíš, jak to v té školce chodí, tak nepiš.
Ale oni místo mají, když nabírají tříleté, takže ho prostě vzít musí.
@j.a.n.i1 píše:
Ale oni místo mají, když nabírají tříleté, takže ho prostě vzít musí.
Vis, jak je to s tim holubem a sachama
?
@Lendava píše:
Vis, jak je to s tim holubem a sachama?
Sice jsem to slyšel poprvé, ale je to naprosto trefné!
![]()
„Hádat se s hloupými lidmi je stejné jako hrát šachy s holubem. Je jedno, jak vynikající jsi šachista, holub stejně shodí všechny figurky, pose.re šachovnici a ještě se bude naparovat, jako kdyby vyhrál…“
(thx Merlin)https://www.linkedin.com/posts/jirivesely_h%C3%A1dat-se-s-hloup%C3%BDmi-lidmi-je-stejn%C3%A9-jako-activity-6865057438018629632-V3s_/
@jege píše:
Sice jsem to slyšel poprvé, ale je to naprosto trefné!![]()
![]()
„Hádat se s hloupými lidmi je stejné jako hrát šachy s holubem. Je jedno, jak vynikající jsi šachista, holub stejně shodí všechny figurky, pose.re šachovnici a ještě se bude naparovat, jako kdyby vyhrál…“
(thx Merlin)https://www.linkedin.com/posts/jirivesely_h%C3%A1dat-se-s-hloup%C3%BDmi-lidmi-je-stejn%C3%A9-jako-activity-6865057438018629632-V3s_/
Doufam, ze na profilovce se neopaluje holub, priteli ☝🏻 😅
@Eva2610 píše:
Miminka se nejčastěji nakazí černým kašlem, a to nikoli od děti, ale od dospělých uvnitř rodiny. Jejich ochrana spočívá v očkování dospělých, kteří v naprosté většině očkování nejsou.
A nie je tetanovka spojená s čiernym kašľom? Aspoň mne pred dvomi rokmi dávali kombinovanú. Či je to všade, netuším ![]()
@ekira5 píše:
A nie je tetanovka spojená s čiernym kašľom? Aspoň mne pred dvomi rokmi dávali kombinovanú. Či je to všade, netuším
Je, vzdyt jsem to tam hned pak psala.
@vokishka píše:
Je, vzdyt jsem to tam hned pak psala.
To som čítala, až neskôr.
Vyjádřím se jen k těm protilátkám po vakcinaci - šestiletý syn má pouze monovakcínu proti tetanu a protilátek dostatečné množství nemá, nějaké ano, ale s ohledem na časovou osu se nejedná o stav ideální.
Jinak co se týče umístění dítěte, opravdu bych zkusila rozhodit sítě v místních skupinách na sociálních sítích. Ty děti jsou, není jich vůbec málo a spousta z nich někam chodí.
@Velryba černá píše:
@Sofi183 ani předškolák nemusí povinně do školky.
Může mít domácí výuku ale někde být přihlášený musí ne?