Kde vyřídit rodičovský příspěvek jako OSVČ?

28
10.8.17 06:42

Kde vyřídit rodičovský příspěvek jako OSVČ?

Ahoj :-) Kde prosim vyřídit rodičovský příspěvek jako OSVC? Jaké jsou potreba doklady? Volala jsem na ÚP, ale tam jsem dostala info spíše pro zaměstnance, ikdyz jsem řekla, ze jsem OSVČ. Rodila jsem předčasně, pak dlouho čekala na rodný list, pak otec dítěte vyrizoval rodný list, tak uz bych to chtela zařídit ;-) dekuji moc vsem za názory a rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101917
10.8.17 07:31

@Wejinka01 Z pohledu rodičáku není žádný rozdíl v tom, zda jsi OSVČ nebo zaměstnanec… pokud si měla nárok na mateřskou, přineseš od OSSZ papír o její výši, úplně stejně jako ten zaměstnanec a poku ne, tak úplně stejně řešíš papír o tom, zda by měl nárok otec nebo máš rodičák na 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.8.17 08:03

@j.a.n.i1 ahoj, nárok na mateřskou jsem nemela, ale s tim jsem počítala :-) Jen nevim, kam to jit vyřídit? Me na UP řekla, ze mam jit na ČSSZ pro vyměřovací základ a pak s žádosti na UP a rodný list dítěte a vyřídit. Známa me psala ze pokud jsem osvc, tak staci donest jen papíry a at si vyzadaji danovku z financaku. Tak ted nevim no :-/ at to nevyrizuji na xkrat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101917
10.8.17 08:11

@Wejinka01 Pokud si neměla nárok na mateřskou, tak žádný vyměřovací základ z OSSZ nepotřebuješ. A pokud bys nárok měla, tak stejně na OSSZ musíš, protože to, co ti tvrdí známá je blbost - z daňovky se nijak nepozná, zda sis nemocenské platila nebo ne a kolik. Ale pokud nechceš 4 letý rodičák, tak potřebuješ z ČSSZ partnerův vyměřovací základ, pokud on je tedy zaměstnanec nebo si jako OSVČ to nemocenské platil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
10.8.17 08:21

Dojdi jenom na UP, kromě osobních dokladů k tomu nic nepotřebuješ. Na rodicak má nárok každý, kdo osobně pečuje o dítě. Klidně u toho můžeš mít dál jakoukoliv výdělečnou činnost s jakýmkoliv výdělkem. Nelitej zbytečně na OSSZ, ať ti rovnou dají 4-lety, protože od nového roku bude v účinnosti novela a můžeš si dobu zkrátit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
10.8.17 11:35

Ano, od nového roku si bude moct volit výši, ale jen do částky 7600 Kč. Pokud ale jde partnerovi zjistit vyšší vyměřovací základ a plánují třeba brzy druhé dítě, tak by se jí mohlo hodit vyběhat si to už teď a pobírat vyšší RP. Pokud ale víc než těch 7600 Kč měsíčně nechce pobírat nebo má partner malý vyměřovací základ nebo neplatil nemocenské pojištění, tak je zbytečně obíhat OSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.8.17 13:46

@Duo17 Jojo automaticky dostanu 4 roky, protoze jsem si nemocenskou neplatila a na partnera to dávat nechci, proto nechapu proč po me chce vyměřovací základ kdyz jsem osvc. Takže staci na UP s žádosti o rodicak nebo vyplnit tam? :-) dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.8.17 13:47

@Lendeš partner si nemocenskou plati, ale na nej to nejde :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101917
10.8.17 14:14

@Wejinka01 Proč by to na něj nešlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.8.17 14:25

@j.a.n.i1 z osobních důvodu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
10.8.17 15:12

@Wejinka01 To, že doložíš partnerův vyměřovací základ, neznamená, že rodičák bude psaný na něj. Normálně můžeš být příjemcem ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101917
10.8.17 15:21

@Wejinka01 Hmmm… pořídit si s někým dítě to jo, ale doložit jeden jeho papír z osobních důvodů nejde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
10.8.17 22:14

@j.a.n.i1 nechapu tvoji reakci, nechce se mi tady veřejné vysvětlovat důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat