Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
mám takovou záludnou otázku. S přítelem pronajímáme byt a z důvodu nárůstu rodiny se do něj chceme vrátit. V únoru se tedy stěhujeme a já zjistila, že nemáme nikde napsanou přesnou metráž bytu. Nechci otravovat nájemníky s prosbou, aby mi přeměřili celý byt…
Nevíte, zda se dá tedy někde sehnat metráž bytu? Nejsem si jistá, ale nějak třeba přes net na magistrátu, či co já vím? ![]()
Děkuji.
@chs.jasmin měli byste to mít v kupní smlouvě, nebo se to i dává do smlouvy pro nájemníky.
Edit ještě mě napadl katastr
Příspěvek upraven 16.12.14 v 09:02
Rozmery byvaji v nabyvacim titulu (kupni smlouva, dekret od druzstva nebo treba v rocnim vyuctovani sluzeb.
Na katastru si najdi vyhledat jednotku. Vlož údaje, které potřebuje a najde ti to.
Ja mam nekolik udaju
V kupni smlouve, dale tento udaj ma SVJ (druzstvo)… mam to cislo uvedene asi na trech dokumentech a na kazdem je jine. Nekde se k tomu pripocitava balkon, popr. sklep, nekde ne. Z tech bezne dostupnych udaju, co zverejnuje katastr na netu, to viditelne neni.
Úžasný, holky moc děkuji! Já totiž si nebyla jistá, jestli to není můj blud, že je to online ![]()
No, nahlizeni do KN sice online je, ale metraz bytu tam nevidim ani u jednoho z bytu, se kterymi mam co do cineni. Pouze podil na spolecnych castech domu.
@ugluk No už na to koukám a nemůžu to najít, ukazuje se mi to jako placené. No nic, tak poprosím tchýni (spravuje byt) - ta bude mít radost ![]()
A jinak tedy „správnou“ metráž bytu nikde nezjistíš, protože je dost bordel v tom, jak ji vlastně správně určovat a každý si to dělá po svém.
Na výpisu z katastru to nezjistíš, tam se tyto údaje neudávají. Dohledatelné je to v tzv. prohlášení vlastníka, kterým došlo k definování bytů v domě, jeho součástí je přesný popis každého bytu spolu s nákresem každého podlaží. Taktéž to musí být uvedeno ve smlouvě, kterou došlo k prvnímu převodu bytu po učinění uvedeného prohlášení. Předložení listiny si můžeš osobně vyžádat na katastru, cca do dvou týdnů by ti ji měli poskytnout, někde možná ihned…