Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak pokud máte finance, tak můžete zkusit sehnat na pár hodin nějakou zkušenou chůvu. Nebo si zkusit dát přímo inzerát, že hledáte osamělou babičku co by ráda občas poradila a pomohla mladým rodičům s miminkem, na oplátku jí pomůžete s nákupem nebo vezmete s sebou na výlet nebo tak něco.
@Anonymní píše:
Přeji pěkný den. Mám takový možná zvláštní dotaz. Máme 5m miminko a nejsme si s partnerem jako rodiče vůbec jistí, potřebovali bychom někoho, kdo by nás „zkontroloval“, poradil… Myslete si o nás co chcete, ale jsme mladí rodiče, oba jedináčci co viděli miminko možná tak na fotce a dítě jsme nechtěli, když už jsme si ho ale nezodpovědně udělali, snažíme se být nejlepšími rodiči jakými to půjde. Péči bezproblému zvladame, malý je ukázkové miminko a má vše co potřebuje, jde nám spíš o výchovu. Prcek má problémy se spánkem, hodně se vzteká, protestuje a my z obavy, aby mu nic nebylo nevíme jak na to. Chytré knížky, tipy na internetu jsou fajn, ale v reálu to tak nefunguje, takže bychom potřebovali aby někdo viděl, co prcek dělá, jak se chová, aby nám řekl - jó to se jenom vzteká, to je v pohodě, případně aby řekl co děláme špatně, my to totiž vážně nemáme odkud vědět a jediný kdo by nám z rodiny mohl poradit propaguje metodu „nechat vyřvat“ což my prostě odmítáme. Jasně, mohli bychom to nějak splácat, ale nechceme malého citově zranit a zároveň nechceme za rok zjistit, že jsme to pokonili a malý je už špatně zvládnutelný… Takže se chci zeptat, jestli existuje někdo kdo by mohl takto pomoci, napadla mě jedině LP, ale poradí nám i s něčím jiným než s kojením?
Přestaňte nad tím tolik přemýšlet a řiďte se rodičovskými pocity. Miminko první měsíce potřebuje jen jídlo, spánek a milující náruč. Nikdo vám neřekne, jak se co dělá správně, každé dítě je úplně jiné. Náš malý měl vždycky problémy s usínáním, nejlépe začal usínat a spát sám v postýlce. Nenechali jsme ho klasicky vyplakat, ale asi tři dny za sebou si pár minutek před spaním poplakal. Byl ale už větší, kolem 8.měsíce. Jen vy musíte vědět, co ja maličkého dobře působí. ![]()
Zadnou kanaradku s ditetem nemas? Nebo napis tady odkud jsi, treba se seznamis. A myslim ze to delas urcite spravne. Jako matka to vycitis, co dite potrebuje. Ono kazdy ma svuj nazor, ktery se tobe bude pricit tak proc bys to pak mela delat proti sve vuli, jen ze ti to poradi nekdo. Nazory druhych si muzes vyslechnout a vzit si od kazdeho neco. Ale myslim ze ty jako matka to vycitis a vis co potrebuje tve dite. Uz jen ze to resis, ze bys mohla neco delat zle. Miminko te hlavne potrebuje u sebe! Me dcera usinala sama, ale je to o diteti.
Já jsem z pěti sourozenců a také hledám cestu, jak co nejlépe zvládnout péči o děti. Máme je v pěstounce, takže tam už jejich rodiče pokonili, co mohli. Nikdo neporadí, jak na takové děti. Ale našli jsme si svou cestu a myslím, že funguje a lze uplatnit i na běžné děti. Hodně lásky, hodně pozornosti, hodně trpělivosti a nenechat se stresovat řečmi, co už by dítě v takovém věku mělo umět a neumí a že to asi děláte špatně. A také dítě dostatečně stimulovat podněty. A ještě - nejsem osobně zastáncem dvou názorů - nechat dítě vyřvat a nenutit k jídlu, když nechce. Ono má totiž kolikrát hlad, ale nemá čas se najíst a krom toho existují i děti, které když nenašťoucháte, tak nejí a jíst nebudou. Jsem z takové rodiny. Mojí ségru, kdyby nenašťouchali jídlem, tak by prostě nejedla tak dlouho, až by skončila v nemocnici, její dítě dělalo to samé. Děda jí měl jednou tři dny nastarosti a protože jíst nechtěla, tak jí nenutil. Zhubla za ty tři dny 3 kg. Ségru málem trefil šlak.
@Anonymní píše:
Přeji pěkný den. Mám takový možná zvláštní dotaz. Máme 5m miminko a nejsme si s partnerem jako rodiče vůbec jistí, potřebovali bychom někoho, kdo by nás „zkontroloval“, poradil… Myslete si o nás co chcete, ale jsme mladí rodiče, oba jedináčci co viděli miminko možná tak na fotce a dítě jsme nechtěli, když už jsme si ho ale nezodpovědně udělali, snažíme se být nejlepšími rodiči jakými to půjde. Péči bezproblému zvladame, malý je ukázkové miminko a má vše co potřebuje, jde nám spíš o výchovu. Prcek má problémy se spánkem, hodně se vzteká, protestuje a my z obavy, aby mu nic nebylo nevíme jak na to. Chytré knížky, tipy na internetu jsou fajn, ale v reálu to tak nefunguje, takže bychom potřebovali aby někdo viděl, co prcek dělá, jak se chová, aby nám řekl - jó to se jenom vzteká, to je v pohodě, případně aby řekl co děláme špatně, my to totiž vážně nemáme odkud vědět a jediný kdo by nám z rodiny mohl poradit propaguje metodu „nechat vyřvat“ což my prostě odmítáme. Jasně, mohli bychom to nějak splácat, ale nechceme malého citově zranit a zároveň nechceme za rok zjistit, že jsme to pokonili a malý je už špatně zvládnutelný… Takže se chci zeptat, jestli existuje někdo kdo by mohl takto pomoci, napadla mě jedině LP, ale poradí nám i s něčím jiným než s kojením?
To je roztomily
ale myslim, ze kdyz se budete ridit instinktem, tak to zvladnete lip, nez si myslite… Co se tyka ruznych figlu, ktere by mohly pomoc, tak si projdete net a vyzkousejte, dle vlastniho uvazeni… Co funguje na jednoho, nemusi funguvat na druheho… A hlavne si prijdete na sve figle, ktere zaberou… Leckdy to je pokus-omyl
Hodne stesti ![]()
Doktorka, kamosky, chuva, net (prdiky, hlad, zavinout, pochovat, šum) rozhodne ne rodice. Pred 20 lety byli jiny manyry, nez ted a nemusel by byt jejich nazor ok.
Myslím, že to není zvláštní dotaz. Lidé se většinou řídí nějakými zažitými vzory, a když je nemají, holt tápou a nejsou si jistí.
Mně třeba hodně pomohla má mamka, potažmo i tchýně. Tak nějak mi přirozeně ukázaly jak uklidnit plačící miminko, jak mu ulevit, pokud ho třeba bolí bříško, rostou zuby…
Určitě by bylo fajn setkávat se i s jinými rodiči, vidět jejich chování a reakce v reálném životě. Jen je potřeba dávat si pozor, jaké lidi si člověk bere za vzor a napodobuje.
A také hlavně myslet na to, že neexistuje univerzální přístup, protože každé dítě (ale i rodiče) jsou jiní.
Ráda bych Tě uklidnila, máte na to s přítelem spoustu času. Vaše miminko má 5 měsíců, takže je maličké a o nějaké výchově se u něj zatím mluvit nedá. Zatím by to u něj mělo být spíš o uspokojování nějakých základních potřeb a nových podnětech. Takže přistupovat s láskou a myslet na to, že se zatím nevzteká úmyslně, ale z důvodu, že je s něčím nespokojené. Možná chce na večer kontakt, možná je přetažené, unavené…Jak třeba uspáváte? Jsou miminka, která usnou sama v postýlce (ale je to mizivé procento), pak jsou miminka, která neusnou jinak než u prsu nebo v náručí. Jde o to najít si cestu, která bude vyhovovat Vám oběma a někdy holt člověk musí udělat nějaký ústupek nebo alespoň kompromis.