Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mame dceru 5,5 take jedinacek, uprimne bychom ji mohli koupit spoustu veci co chce ale nedelame to, nechci mit doma rozmazleneho spratka ktery si niceho nevazi. navíc, co jim to, ze dostanou vse co chteji da do budoucna dobreho? Ja i dceru ucim, ze veci, vcetne vody na koupani stoji penize, temer nic neni zadarmo. I v rodine jsme rekli, ze max 3 darky od babicky s dedou a staci, chapou to. Manzelova rodina ji zalozila knizku a namisto veledaru ji tam. davaji penize za coz jsem rada.
@Šarlota4 píše:
Jabych ji vysvetlila co je spatne a ze takhle teda ne. Rekla bych, ze hracky vyhodim a treba 80%dala do pytle a dala do garaze. Dokud si neuvedomi, ze nemuze mit vse. Ale jinak to neni jeji chyba, je to vase chyba. Kazde dite vnima darky jinak. Nekdo si je opecovava i kdyz jich je hodne. Je na tobe rozlisit co je pro tve dite jeste unosne a co uz jemoc.
jojo to jme taky zkoušeli… a potom po roce jsem našel obrovskej pytel plnj hraček vgaráži:-) nikomu nescházely
@Taciras Ano, 10 je dost, ale některé z nich byly i měkké dárky
A jak říkám, byly to dárky od všech členů rodiny, tzn. už nedostane jiné, tak jak dostávají třeba děti na vánočních návštěvách u babiček apod. A na druhou stranu já vím, že všechno to, co dostala, využije a bude to v kurzu po celý rok
Lego, puzzle, pexeso a tyto hry ji baví.
Jinak moji kluci oběvují hračky postupně podle toho na co je nálada.
Něco ještě ani nevybalili z origo krabice, ale do týdne to projedou všechno a potom si vyberou co je OK a co je nuda. Momentálně vede domácí laser game. Střílí po sobě s bráchou už druhý den v kuse:-)
@Kobliha51 píše:
Jsou lidé, kteří si hezké oblečení nemůžou koupit kdykoliv, protože na to prostě nemají.
Tak potom se stane, že mají nějaké hezké oblečení pod stromečkem.
Tak my kupujeme hezké oblečení i během roku, ale zastávám názor, že by něco měkkého mělo být i pod stromečkem. Ať nedostává jen hračky. Stejně tak pod stromečkem musí být nějaká knížka.
No jo no, co jste si vychovali, to máte. Ted už to nechte být a poučte se pro příště.
Já bych mohla dětem koupit, co by chtěly. Ale na co? Dostal každý jeden velký dárek - koloběžku, a pak jednu hračku, doplněk k vláčkodráze, pak každý 2 knížky a DVD s pohádkou. U našich každý jednu hračku, puzzle a knížku (naši a ségry dohromady), u babi každý menší hračku. Bylo toho až až. Ale vyhrajou si se vším
Chtěla jsem jim koupit ještě pyžámka, ale nesehnala jsem žádná, co by se mi líbila.
Jo a vlastně ještě jednu hru dostali
@Kofinka20 píše:
Ahojte holky, mam jednoduchou otázku, dcera skoro 5 let, je od malička zvyklá dostavat od mnoha členu rodiny jako jedináček mnoho darku, doslova to na co si vzpomene a o co si řekne. At na Vánoce, či na narozeniny. Trapí mě jen jedno, vůbec si toho nevaží a když už dostane to co chtěla, ještě si drze říka o další darky a tech co dostala si vůbec nevaží a bere to jako nic i když si to hrozně přala. To same tedkom po Vánocích obešli jsme rodiny a ma spustu vysnenych darku od Ježíška, ale absolutne ji to nezajima a nehraje si s tím. Nevím co mám dělat, uplně sem tim šokovana, mam sto chutí to podarovat detem do domova co by si toho važili a ji nenechat vůbec nic za to jak se chovaMate někdo stejny problém? Jak jste postupovali?
A co čekáš, je těma dárkama zahlcená a tak si jich prostě neváží, možná také neví který si z nich vybrat…proboha uber a nekupujte jí všechno na co si vzpomene ![]()
Ziram, jak jsou tady na tebe ostatní maminky ostré. Ony zřejmě na,,matky roku " studovaly, kdežto my se musime umět poučit z chyb.
Mam se synem (7 let ) to same -bohuzel. Vim, ze je to i ma chyba. Dětství jsem nemela zrovna růžové a za každou cenu jsem se to snažila kompenzovat jemu. Aby nikdy nemusel zažít to, co ja. Poměrně zavcasu jsem si ale uvědomila, ze tohle neni klíč ke štěstí.. Často s nim mluvím o hodnotě veci, o dětech z dětských domovu, přispíváme na UNICEF -společne.
Bohuzel kdyz chodi ke svému otci, tak nejsem schopna tyhle veci ovlivnit (a vez, ze jsem se snažila stokrát ),cely svět se tam točí kolem neho a kdyz se vrátí, tak je jak vyměněny. Na Vánoce přijel odpoledne domu a u svého tatínka dostal dary za desetitisíce. A pamatoval si jediný -autodrahu. Bylo a je mi z toho neskonale smutno, poradit ti bohuzel neumim, sama bojuju. Jen jsem ti chtela rict, ze nejsi jedina,,špatná " mama podle místních měřítek ![]()
@Jitusee Ptala se na názor, dostala ho. Nemyslím si, že by byla špatná matka, jen zvolila špatnou cestu
A ty matky roku… ![]()
@atominnka Vim kocko, uz si o tom někoho poucovala o diskuzi vedle ![]()
Zajimava diskuze, asi nas to take ceka. Letos na prvni Vanoce dostalo nase male mimco asi 30 hodnotnych darku. Ted je to jedno, nezajimal ho ani ten papir, ale mam obavu do budoucna. Zatim planuji ty veci rozdelit a cast odvezt na chatu, cast k obema rodicum, at se porad na nejake veci nekam tesi a doma nema vse. To by mohlo fungovat.
@Šarlota4 Je to dárek, naše dítě z toho radost mělo, a hračky dostal samozřejmě také třeba Lovce duchu kterí nejsou nejlevnější a hraje si s tím pořád. prostě jsou důležité hranice.