Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Malý se narodil v prosinci a byl i jako miminko v bavlněném + fleesovém overalu a přikrytý dekou. Teďka mu budu dávat mikinu, pod tím triko s dlouhým a tepláčky a jak se ochladí, tak zase přes něj jen přehodím deku. Do auta a na přeběhnutí do domu myslím dostačující.
@Mata132 Normálně. Svlékala jsem bundu a děti byly v tom, co měli pod bundou, takže většinou mikinu. Předpokládám, že v autě se topí, takže dítě nemusí bát nijak navlečené. Jednak by mu bylo vedro a hlavně kvůli pásům, tudíž bezpečnosti.
Syn má za týden 8 měsíců, sám pořádně nesedí, má 12,5 kg a do vajíčka se mi už vážně nevleze. v čem vozit?
edit. ještě doplním, že nějakou drahou polohovatelnou sedačku kupovat nechceme, auto nemáme a jezdíme málokdy. ale zrovna je to aktuální.
@kreto Buď nejezdit do té doby, dokud nezačne sám pevně sedět. Nebo budete muset koupit nějakou 9-18 kg s možností upoutat proti směru jízdy. Ty ovšem levné nejsou a hlavně nesedí do úplně každého auta - jsou docela náročné na prostor.
@kreto Tak v tom případě nejezděte vůbec a nemáš co řešit… ale jinak potřebuje ještě 0-18, protože musí jezdit proti směru jízdy, levná a od pohledu slušně provedená je tahle Autosedačka SPARCO 0-18kg, modro-černá, www.autokelly.cz Nebyla tedy v testech.
Mě tedy kamarádka, která se živí delší dobou prodejem dětských autosedaček vysvětlovala, že je ideální, aby dítě chodilo alespoň s přidržováním kolem postýlky.. nábytku a pod. (asi to není moc vzdálené tomu aktivnímu posezení se..)
Jde o to, že musí mít dostatečně vyvinutou a pevnou krční páteř.. jinak by si v klasické sedačce umístěné po směru jízdy mohlo dítě při nárazu zlomit vaz nebo těžce poškodit krční páteř. Pokud je dítě větší a do vajíčka by se nevešlo, volila bych větší sedačku, která lze umístit proti směru jízdy (stejně jako vajíčko), nebo raději nejezdila. My sedačku používali cca od 8,5 kg - ale malému bylo 13 měsíců a chodil sám.. byl hubený a dlouhatánský a podle kamarádky těch 0,5kg nějak moc nevadilo (mnohem horší je, když se vozí ve velké sedačce malí 8m cvalíčci, kteří se sami neposadí, nestoupnou si..)
Ahoj holky, neumí mi někdo poradit, jak řešit cestování autem, když mám extrémně akční dítě, ale zas je dost drobná?
Konkrétně má v 8m jenom 6,9kg a 68cm, ale zas na druhou stranu už dva měsíce sedí, měsíc se staví o nábytek, v kočárku prakticky výhradně stojí (samozřejmě na ksirkach), a tento týden začala s odstrkovacim choditkem dělat první krůčky.
Přemýšlím nad větší autosedačkou, kde by mohla sedět, ale to zas je od 9kg, a s jejím výdejem energie se toho dobereme tak někdy v roce, a ve vajíčku už teď neumí vydržet, ani usnout (neumí spát ani v kočárku, od porodnice spí na bříšku nebo na boku).
Nemáte někdo podobnou zkušenost, nebo neumíte poradit? Rodinu máme já i manžel daleko (250 a 500km), a to cestování je fakt masakr…
@Nikkee píše:
Ahoj holky, neumí mi někdo poradit, jak řešit cestování autem, když mám extrémně akční dítě, ale zas je dost drobná?Konkrétně má v 8m jenom 6,9kg a 68cm, ale zas na druhou stranu už dva měsíce sedí, měsíc se staví o nábytek, v kočárku prakticky výhradně stojí (samozřejmě na ksirkach), a tento týden začala s odstrkovacim choditkem dělat první krůčky.
Přemýšlím nad větší autosedačkou, kde by mohla sedět, ale to zas je od 9kg, a s jejím výdejem energie se toho dobereme tak někdy v roce, a ve vajíčku už teď neumí vydržet, ani usnout (neumí spát ani v kočárku, od porodnice spí na bříšku nebo na boku).
Nemáte někdo podobnou zkušenost, nebo neumíte poradit? Rodinu máme já i manžel daleko (250 a 500km), a to cestování je fakt masakr…
No urcite ne driv nez dosahne 9ti kilo. Ty parametry tam nejsou pro srandu kralikum. Nicmene existuji i autosedacky 0-36 kg (myslim, ze je to tahle hranice). Tak se podivej po nich. Je to ovsem takovej kockopes. Ja bych do toho dite nedala.
Já jsem dávala syna do sedačky 9-18kg někdy kolem 9-10m. 9kg tedy ještě neměl, možná 8,5. Ve vajíčku se hrozně potil, bylo léto. Ale on byl už i na vajíčko veliký, začínala mu koukat hlava. V sedačce byl hezky zapnutý. U takhle drobného dítěte bych měla strach, zda nebudou klouzat pásy nebo jestli vůbec povedou dceři po ramínkach a ne nějak nebezpečně kolem krku. Chápu, že to cestování je pro Vás obtížnější, ale koukala bych hlavně na bezpečnost. Mela bych strach, aby si dcerka neublížila při prudším brzdění. @Nikkee
Příspěvek upraven 28.06.18 v 06:42
@Nikkee dělají se běžně sedačky 0-18kg dostatečně bezpečné, ale stejně dítě musí být minimálně do 9kg v protisměru. Výhoda oproti vajíčku je, že vyšší a dítě vidí z okýnka a celkově má víc místa. Po směru bych takhle malé dítě nedala a pokud vím tak děti do 15 měsíců mají jezdit v protisměru.
Mám drobné 3 leté dítě, které stále jezdí v protisměru a zatím tak zůstane.
@Nikkee píše:
Ahoj holky, neumí mi někdo poradit, jak řešit cestování autem, když mám extrémně akční dítě, ale zas je dost drobná?Konkrétně má v 8m jenom 6,9kg a 68cm, ale zas na druhou stranu už dva měsíce sedí, měsíc se staví o nábytek, v kočárku prakticky výhradně stojí (samozřejmě na ksirkach), a tento týden začala s odstrkovacim choditkem dělat první krůčky.
Existuji autosedacky v kategorii 0-18kilo.. do skoro uplneho sedu dat jde.. ale musis pocitat s tim, ze do tech minimalne 9kg ji budes muset poutat protismerne, stejne jako vajicko..
mam ji doma.. potrebovala jsem ji na obe starsi deti (nejmladsi se zda, ji potrebovat nebude). Mam Britax first class. Ale jestli se ji tam bude libit ti asi nikdo nezaruci.
Určitě nedávat do posmerne sedačky. Je kategorie 0-18, kdy se jezdí protisměru jako ve vajíčku. Ale sedačka je posazena výš, takže dítě hezký vidí. Na fb je skupina dětí proti směru. Tam je informací ohledně těchto sedaček hodně. Dobre je také se kouknout na testy sedaček na YouTube. Tam je hezký vidět jak se chová tělíčko dítěte v posmerne a protisměrné sedačce. Před nákupem určitě doporučuji sedačku vyzkoušet jak sedne do vašeho auta a jak sedne malé. Mám také akční dítě a řve jediné při dávání do sedačky, protože chce do posmerne ségry, ale jak se jede tak je klid a kouká. Jsou i zrcátka na opěradlo sedačky, kdy na vás dítě vidí a vy na něj.
@tezi prosim te, ted jsem hledala v zakone jak to je a nic o tom, ze by dite melo jezdit do 15ti mesicu protismeru jsem nenasla. Ale uz jsem to slysela od spousty lidi. Kde to najdu? A jak budu policajtum dokazovat ze diteti uz bylo 15mesicu? Ja slysela mozna az o 18ti mesicich
jen to nikde nemuzu najit.....uvazuju nad koupi dalsi sedacky, tak bych si koupila 0-18, jestli teda jde vozid po zadu celou dobu. Ted jsem cetla ze od 9kg se da otocit, jeste to musim nastudovat ![]()
@Nikkee koupili jsme sedačku 0 - 18 kilo. Holce se ve vajíčku už kolem půl roku nelíbilo. Máme Cybex Sirona M2 i-size. Malá se spokojená, vidí i ven a stále jezdí v protisměru. Ještě jsme ji pořídili zrcátko, tak kouká do něj a my na ni vidíme. Do posměrné bych nedávala.
Vozit díte v protisměru do 15 - ti měsíců je u nás jen doporučení, nejsem si jistá, jak je to v sousedních zemích.
Mám 0-18 pro 18m dceru. Byla už v 6m na vajíčko dlouhá
Do 9kg jezdila v protisměru (tak je to i v navodu k sedacce) a teď už po směru (cca od 12m). Nevidím v tom problém. A policajti nás několikrát zastavili a nic neříkali.