Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Starší syn šel do velké postele v 17 měsících. Mladší dokonce dřív, ve 14měsících. Mladší spí pochopitelně se zábranou na posteli, starší ji ani neměl.
Našemu kloučkovi je 3 a čtvrt. Zatím máme strach, aby z postele nepadal, celou noc v postýlce rotuje, tak jsme mu koupili atypickou dětskou postýlku s průzorem na vylézání. On je spokojený a my také.
Mám mezi dětmi 2 a třičtvrtě roku a chvilku jsme taky měli doma postýlky dvě. Ale hlavně proto, že jsme je měli k dispozici (novou bych určitě nekupovala) a prali jsme se s prostorem v bytě. Mladší jsou teď dva a spí pořád v malé, vyhovuje to nám oběma. Ona má „pelíšek“ a svůj prostor, kam jí neleze ani brácha a já spím v klidu, že mi nikam „neuteče“ ![]()
Syn sel v roce a trictvrte. Celka vyvysena se zabranou. Dcera bude to same.
@ViolaGrunge Malej v 11 měsících abych měla postýlku pro menší a dceru to každou chvíli čeká taky te je teď 15 měsíců.
Starší syn se v roce a půl přestěhoval za mnou do postele, takže po porodu jsem si tam vzala i mladšího. Přesun nastal, když staršímu bylo 3,5 a mladšímu rok, starší šel do velké postele, mladší do postýlky, kde je doteď (taky mu budou v červenci 3). Starší z postýlky vylezl někdy po roce, mladšího to ještě nenapadlo, že by mohl vylézt sám. ![]()
Dvojčata šla asi ve 2 a 1/4 roce do velkých postelí. Jeden rovnou bez zábrany, nikdy nepadal, druhý měl zábranu asi půl roku.
Moje živé dítko dokázalo vylézt z postýlky kolem roku a půl. Naštěstí jen ve dne. Do velké šel ve dvou a půl letech kdy se do postýlky nevešel.
A musím dodat, že spí v posteli bez zábran a nepadá. Nedávno spal u švagrové na gauči a z něho spadnul.
@Lidym kolik měřil, že se nevešel?
Můj má rovný metr a vejde se v pohodě. Pětiletý (118 cm) dokonce tvrdí, že u babičky taky spí v postýlce. ![]()
@Tamtama Taky ten metr, ale když natáhl nohy, hodil ruce nad hlavu, tak byl od šprušlí ke šprušlím. Má rád prostor.
Mám dceru dva a půl roku a pořád je v postýlce. Hrozně se mele, navíc se nesnaží nijak prchat, místa tam má ještě spousta, takže asi do tří let to řešit nebudem.
@ViolaGrunge Od cca 20 měsíců postylka s výlezem, od tri let velka postel.
Holka dostane velkou postel, az přestane večer při usínání zdrhat z te malé.
Obě děti šly do normální postele se zábranou o 2. narozeninách a bez problémů