Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@donaga píše:
Malá byla tedy extrémě řvavé dítě, takže pro mě byl zatím nejhorší první půl rok. Teď jí jsou dva a půl, péče je jiná, nechci říct že míň náročná, ale rozhodně já prožívám míň beznaděje.
Malá je hodná - když jí mám 24 hodin u prsu. ![]()
Ahoj tak ja teda nad tim tez casto premyslim a jak uz tu nekdo napsal kazde obdobi ma svoje.ja mam preve skoro dvou a pul letou holku a sestitydenni mimco a musim rict ze ta starsi je ted v tom obdobi vzdoru a to je je teda zahul
vzteka se odmlouva nechce se nechat nakrmit proste vsechno chce delat sama takze vsude bordel
nejhorsi je ze nevim jak to obdobi zvladat.co je vlastne dobre a co spatne
kdyz ctu clanky o vzdoru u deti tak je tam psano ze ten vzdor je vlastne pro dite obevovani se a uvedomovani sebe sameho takze vyvoj. takze kdyz neco zakazuju tak je to spatne…ted babo rad
rika se ze obdobi vzdoru je prej prvni puberta.jsem teda toho nazoru ze male mimi je urite nejjednodussim obdobim ![]()
Mám 14m dvojčata a mám pocit, že čím jsou starší, tím jsou náročnější
Ale to je proto, že mi teď začínají chodit a každá zdrhá na jinou stranu, a u jídla dělají blbiny, rvou se o hračky ap. Někdy jsem z toho už na prášky
Ale všichni říkají, že za rok už to bude pohodička, že si i samy budou hrát, tak doufám, že mají pravdu ![]()
Já myslim že novorozenec, to je taková bezradnost, pak už je to fajn. Malý je 5m a každý týden si říkám že už to nemůže být větší pohodička a zase udělá další pokrok. Puberta taky jde pokud není extrémní, to už se zase objevujou chvilky, kdy seš na dítě pyšná (když udělá přijímačky, řidičák, vede se mu ve sportu a tak).
Mám zatím pouze jedno dítě a to dvouletého syna. Pro mě bylo nejnáročnější období od narození do 4,5 měsíce, kdy měl koliky a jen řval, nespal. To bylo na blázinec.
Ale náročný je to pořád, jen jinak. A pořád nějaké starosti. Ale je pravda, že máme celkově náročnější dítko, v porovnání s kamarádkami.
CO jsem četla v „odborné literatuře“, tak relativně pohodové období by mělo být ve věku 3-6 let. A také období kdy sice dítě už chodí do školy, ale prepuberta i puberta jestě nenastaly - takže tak 7-9 let? Ale to
je jen teorie, co jsem vyčetla. Každodenní realita pak člověku ukáže…
@Sariel píše:
Co znám kamarádky, které mají děti od jednoho roku výše, tak mi přijde, že už mají leháro.
Asi záleží na povaze dítěte ![]()
Tak já musím říct, že nejlepší období bylo, když byla dcerka(22měsíců) miminko, strašně byla hodná a jen spala a papala
Od toho 16tý měsíce, kdy začala chodit, to teda stojí za to, nejhorší je to, když jdeme do krámu něco nakoupit, začne furt křičet:„Ťapi, ťapi“ a já jí musím z kočáru pustit, jenže pak to začne, furt jí musím kontrolovat, protože si chce všechno ošahat, všechno padá na zem
musím jí vždycky koupit rohlík nebo housku, ať si můžu v klidu nakoupit, to je pak hodná a já mám chvíli klid
nebo když se jdeme podívat do obchodu s hračkama, jejej toto stojí za to, to jí v kočárku neudržím a musí za každou cenu ven a se vším si chce hrát
takže pro mě to zatím nejnáročnější období je teď a to ještě nemluvím o tom, když se vzteká a válí se po zemi
ale určitě za pár let na to budu vzpomínat s úsměvem, až bude v pubertě, tak si určitě na tohle nevzpomenu a budeme mít trochu jiné starosti, už to slyším:„No jo, dej mi pokoj“ ![]()
Tak malému je 10.5 měs. a připadá mi, že to nejnáročnější období začalo, když začal lézt. Náročností myslím, že spím málo a pořád ho člověk musí hlídat, aby si neublížil, případně nezdemoloval byt. Takže za mě 90měs až cca2 roky, až dostane trochu rozum jsou nejnáročnější
Každý věk má svoje. Než se zajedeš s miminem, než začne komunikovat a poznávat svět, pak neposlouchá, okolo 3. roku přijde první puberta a začne slovíčko nenenene, řev, prosazování sebe sama… pak školka, škola - tam se řeší úkoly, kdy se učit, kamarádi, jak kdo komu co udělal a neudělal, úderem 10. se na první místo dostanou vrstevníci, napodobování kamarádů a pak puberta… pak si vzpomeň na svou pubertu a po 20. roku budeš ráda, že jste všichni přežili. Kor když nezůstanete u jednoho dítěte.
A za mě - kdybych měla malé dítě, tvrdila bych, že to nejhorší máme za sebou. Ale mám děti starší a můžu říct, že přes všechno, čemu jsme museli čelit bylo období do začátku školy to nejlepší - to jsou děti ještě koťata.
Já bych řekla, že to chodí ve vlnách, jako prvorodička jsem byla vykulená a nevyužila náležitě chvilky klidu, když mě malý „nepotřeboval“
Teď už skoro žádné nemám, když je vzhůru, mám ho za zadkem. ![]()
Jsou dny kdy je to zlatíčko a jsou dny, kdy bych ho s chutí narvala do babyboxu, i když už je na to velký. ![]()
Mám velké synovce a s těmi je to už úplně v… pokud se s nimi bavím, tak z toho vždy vyjdu jako totální negramot a imbecil
![]()
Dceri jsou zatim dva a bylo par narocnejsich obdobi, ktery se stridaly s lepsimi. Jako male mimi byla skvela, pak kolem 4. mesice se neumela moc zabavit, pak to bylo dobry, kolem roku to bylo chvilku taky pitomy, ted v posledni dobe to je taky narocnejsi, pac ma svoji hlavu, ale zase je docela samostatna.
Syn 19m. Každé období má něco. Ale pro mě asi nejnáročnější zatím začátek, tak do těch 3m. Nebyl kolikový, ale nevydržel sám, takže jsem ho měla furt v šáku nebo v noci v posteli. Byla jsem ráda, když jsem se v klidu najedla, došla si na záchod, do sprchy. Čím je starší, tím je lepší a lepší. Teď už mě nechá i v klidu si vypít kafe a on si sám hraje. Největší mamánek byl asi kole roka, to jsem nemohla ani uvařit. Jenom mi visel u nohy a řval, ale aspoň jsem ho nemusela nosit. Je docela těžký od narození.
Mám 11,5 let starou sestru, vím co to jsou období vzdoru a bude to teda husté. Manžel sice tvrdí, že hodně věcí je nedůslednou výchovou, ale uvidíme, jak to nakonec bude u nás.
Btw. mám tady teď tu mladou puberťačku na prázdninách a zjistila jsem, že fakt málo jí
Nevím, jestli je to obdobá a nebo si zadělává na poruchu příjmu potravy. Ona třeba ve 12hod nemá vůbec hlad a přitom nesnídala.
Nechápu
@Jenny83 je, tapi tapi mame taky…ale v obchode se nastesti chova relativne vzorne - housku teda chce taky, ted ted jsme nejak nebyli, par dni je to ted s ni narocny, tak nevim jak by to vypadalo…nechce se oblikat, ja ji nemuzu moc tahat, pac mam chvilku pred porodem ![]()
jo vlastne jsme byli v rosmannovi, scena byla za kasou, kdy chtela slohnout pytel cokoladovejch bombonu, to bylo i s valenim se po zemi. ![]()
Za mě novorozenec. První tři měsíce po příchodu z porodnice. Prděla pořád a řvala. Teď už je to OK.
Ja si myslim, ze to bude narocne furt a nejvic v puberte, budem jeste vzpominat jak jsme utiral zadky ![]()