Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den
,
ráda bych se zeptala, kdy poprvé jste jeli na dovolenou bez dětí? ![]()
Teď to právě řešíme. Máme v létě svatbu a pak bychom chtěli někam letět. Dcera už letěla 2× a v květnu poletíme zas, ale jen na krátkou vzdálenost. Po svatbě bychom chtěli někam dál, ale nechceme trápit jí ani nás. V létě jí bude 21m.
U babičky už spala 3×, ale jen přes noc.
Teď teda už 3m ne, ale to je tím, že se jí zhoršil spánek, co je starší. Když se jí dá mlíčko, tak spí zas dál, ale má noci, kdy se mrská sem tam než usne, delší dobu. ![]()
Tak mám dilema zda o takovou věc vůbec žádat nebo to nechat být a dát si dovolenou někde blízko a všichni.
Říkám si, že kdy jindy když je zatím bez sourozence. Pak by to bylo těžši. ![]()
Tak budu ráda za vaše zkušenosti. ![]()
Já bych teda neměla nervy od ani ne dvouletého dítěte odjet do ciziny ![]()
7 nebo 8 měsíců, ale Mamka hlídala u nás doma, takže byla ve svém a jednodušší pro ni prave bylo, ze ma sourozence
další rok jsme letěli znovu, pak byl covid a byli s babičkou na chatě na týden a my byli doma. A letos máme už deti tři, nejmladší bude v lete rok a ma odvážná Mamka si je bere všechny na týden na chatu. Bude mi smutno, ale zároveň se tesim na čas strávený jen s manželem a ze budu konečně já jako já a ne jen já jako mama
![]()
Jedte a uzijte si to ![]()
Ještě jsem na dovolené bez dítěte nebyla. Tchýňka je starší paní (70) takže jako v kuse hlídat 2 leté dítě třeba týden by na ni bylo opravdu hodně a moje mamka je daleko a chodí do práce a je dost nemocná, takže by to taky nešlo. Jediný kdo by přicházel v uvahu je moje sestra. Ale na víc než 4 dny bych ji teda netrápila Jínak mám 3,5 leté dítě.
Tohle bude asi dost individuální a bude záležet na možnstech rodiny a nastavení každého.
Třeba na prodloužený víkend bych letěla, na čtrnáct dní ne.
Jinak mé prvé dítě bylo dost do světa, takže poprvé (a vlastně i naposledy, od té doby max. ten prodloužený víkend) jsme jeli s mužem, když bylo dítku asi 3,5 r, jeli jsme na 10 dní, dítko hlídali prarodiče, volali jsme si, bylo v pohodě, veselé. Mladší je naopak takový mamánek, že dnes bude poprvé spát u dědy, je mu víc jak tři roky, jede tam se sourozencem a my doma malujeme. Ale už je ve věku, kdy si všecko v pohodě vysvětlíme, kdyby bylo třeba, zavoláme si… ale dřív se to fakt nedalo.
Na tři dny když bylo dvojčatům 2,5. Čekala jsem třetí a celé jsme to prospali ![]()
Nikdy, ani nemáme potřebu.. Maximálně prodloužený vikend a to byly dceři asi 4roky. ![]()
My byli sami na prodlouženém víkendu teprve když bylo dětem 12 a 8 let. Ale cca od roku a půl starší jezdí o prázdninách k babičce a nebo s babi a dědou k moři. Ale my jsme byli normálně doma a chodili do práce.
Já odjíždím, když malému bude 6 měsíců. Hlídat bude tatínek. Babičce bych to neudělala, aby takhle hlídala a já si někde trajdala. Jedu jen já a dva starší synové, pro to miminko mi to nepřišlo jako dobrý nápad, tak bude doma.
My byli na svatební cestě (ikdyž jenom 3. denní), když dětem bylo 2,5 roku a 1,5 roku
Ale na hlídání jezdí děti opravdu od malička. První synek, když měl 1,5 roku byl 10 dnů u manžela rodičů, kteří bydlí na opačné strašně ČR. A ani si nevzpomněl
A od té doby jezdí pravidelně ![]()
My jsme byli na pěti denní dovolené, když bylo synovi 8 měsíců. A ještě si to užil možná víc než my.
Záleží na třech věcech:
A) jestli je dítě stále kojené, pokud ano, jela bych až po odstavení
B) jak moc jsi jako matka fixovaná na dítě - některé maminy jsou extrémně fixované a bez dítěte nedokážou existovat ani hodinu
C) jestli to zvládnou prarodiče. Moje máma není stará, ale má silnou artrózu ve všech velkých kloubech. Takže týden je pro ni hraniční. Tchyně s tchánem mají 70 a ti jsou po čtyřech hodinách hlídání rádi, že dýchají. Byť ho bezmezně milují.
Největší problém je vždycky psychika matky dítěte.
Myslím, že na dovolenou bez děti se dostanu až budou v pubertě, ohlidaji se samy, a nebudou s námi chtít jezdit.