Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
vím, že by se mělo těhu oznamovat až po prvním trimestru, ale je tu někdo, kdo to oznámil už kolem 7. týdne? Já jsem strašně stastná a myslím si, že pokud bych o to měla přijít, tak se to může stát klidně i v 5. měsíci (taky znám pár případů). V práci to musím oznámit hned - mám fyzicky náročnou práci - tak nechci, aby se to rodiče dozvěděli od někoho jiného
Já to řekla hned, vždyť rodina je od toho aby spolu sdílela jak radost tak i případný smutek. Držím palce ať je vše v pořádku ![]()
U prvního očekávání jsem měla chuť se chlubit všem hned od začátku, naštěstí jsem si to nechala jenom pro sebe a partnera… zamlklé těhotenství v cca 8 týdnu… ta představa že by se dál všichni ptali a já to musela všem vysvětlovat…Andi jsme oznámili 12. týden až…ale v práci o mých snahách věděli, kvůli rentgenu a tahání těžkých věcí…držím palce ať je vše ok ![]()
V praci po 12-ten tydnu ofiko, svoji nadrizeny hned, aby pripadne vedela, co se se mnou deje… Rodine a blizkym taky brzo.
Tak jako radost, bych s nimi chtela sdilet i pripadny smutek.
Drzim palce, at je vse v poradku ![]()
Jako první to věděl samozřejmě manžel, pak jsem to řekla ségře a po první kontrole u doktora našim. Ostatním až po tom 12. týdnu. Ale pokud máš fyzicky náročnou práci a je potřeba na to brát ohledy, tak bych to samozřejmě řekla v práci dřív a tím pádem i nejbližší rodině.
Manžel to věděl hned, stejně tak rodiče a nejbližší kamarádka. To byli lidé, u kterých jsem si dovedla představit, že v případě, že něco nevyjde, budu schopná se svěřit. V zaměstnání jsem to oznámila opravdu až na konci 1.trimestru, když jsem měla za sebou negativní testy na VVV. Nedovedla jsem si představit, v případě, že by mě třeba čekal odběr plodovky a pozitivní výsledek, jak se mě na to všichni vyptávají a řeší…
Jinak samozřejmě gratuluju a přeju, ať je vše v pořádku! ![]()
Manžel to věděl hned po pozitivním testu, rodiče v 9tt, protože jsem měla šílené nevolnosti a už to nešlo skrývat a v práci v 10.tt, jelikož pracuji v čistě ženském kolektivu a jakmile to věděla jedna, věděly to skoro všechny, tak jsem to oznámila vedení dřív, než se to dozví z druhé ruky ![]()
@shibalka my to řekli hned těm nejdůležitějším a já v práci.. Kdybych čekala až po prvním trimestru, má nejmilejší a nejdůležitější osoba v mém životě by se té zprávy ani nedožila.
V 6tt jako vánoční dárek pro mé rodiče a sestru, ještě jsem neměla ani těhu potvrzené. Je to rodina a nevidím důvod proč by to neměli vědět. Z manželovi strany to ještě neví (jsem 9tt), ale to je z důvodu, že bydlí daleko, všechno moc řeší a chceme jim to říct osobně až tam pojedeme a ne po telefonu.
Já jsem ještě nebyla ani v 6tt a už to věděli všichni. I kdybych to neřekla a těhotenství dopadlo špatně, tak bych to zpětně rodině řekla, nemáme před sebou tajnosti - tudíž podle blízkosti vztahů v rodině bych to buď řekla či ne.
V práci ani nevím, ale bylo směšné, že si mě holky dobíraly, že mi porostl zadek a já jsem si musela zažádat o větší oblečení.
![]()
@shibalka Partnerovi týden po pozitivním testu a rodině po prvním screeningu.. Hlavně proto, že jsme to jako prvnímu chtěli říct synovi a vzhledem k jeho věku jsme chtěli mít alespoň nějakou jistotu, že je miminko v pořádku..
První pokus zamlklé těhotenství cca 9tt, nevěděl to nikdo, jen manžel, od počátku těhotenství to nevypadalo dobře, krvácení, bolesti. Při druhém těhotenství to manžel věděl hned, pak jsem to řekla šéfce, ne že bych měla úplně náročnou práci ale pracuji ve zdravotnictví. Stejně jsem pak ale kvůli krvácení musela na neschopenku. Že je důvodem těhotenství jsem oznámila až po tom, co jsem dostala těhotenskou průkazku, asi 11tt. O třetím, neplánovaném těhotenství věděl manžel hned. Zase to nedopadlo, spontální potrat. Den před tím než jsem šla na revizi dělohy jsme to řekli tchýni, kvůli hlídání malého. U čtvrtého těhotenství jsem to musela říct celkem brzo, bylo to na mně vidět, asi 8tt, po těch dvou nepovených pokusech jsem se ale docela bála abych zase o mimi nepřišla a nemusela vysvětlovat. Naštěstí vše O. K., termín mám 1.4.2016 ![]()
Já jsem to všem oznámila až na konci 15tt… Partner to věděl pár dní po pozitivním testu, pár dní na to sem to řekla kamarádce, jinak nic.. Známá to oznámila taky takhle brzo a pak o to přišla.. Určitě bych to nedělala dřív jak po prvním screeningu, ale každého věc. Ať vše dobře dopadne ![]()
Děkuji,
tak jsem ráda, že většina se mnou souhlasí. V práci táhám někdy až 20kg, tudíž to musím ohlásit ihned a pokud by se to rodiče dozvěděli od někoho na nákupech asi by mě zaškrtili. Vánoce, nejhorší pracovní vytížení, kdy jsme za den měli v rukách klidně tunu - byla jsem týden oplodněná, jsem zvládla, tak doufám, že po vynechání těžké dřiny se nic nestane. Pokud by se, nedej Bože, něco stalo, rodina by to na mě stejně poznala a myslím, že od toho je mám, aby mě v případě nouze podrželi. Ale všem děkuji za názory.