Kdy lékař kontaktuje sociálku ?

Anonymní
17.1.24 18:20

Kdy lékař kontaktuje socialku

Ahoj holky, mate nektera realnou zkusenost s tim, ze lekar po osetreni ditete, ktere melo napr. nejaky uraz, realne podal podnet na setreni v rodine na socialku?
Vim, ze v teoreticke rovine se toto dit muze, ze na to lekar ma pravo, ale prozil to nekdo na vlastni kuzi?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MamkaDouDou
17.1.24 18:21

A ptáš se čistě teoreticky?

• Citovat
  • Upravit
3155
17.1.24 18:23

Čistě teoreticky vím, že může i zubař poznat sexuální zneužití dítěte a jistě by to nahlásil. A pediatři umí rozlišit, kdy je dítě nešikovné a kdy je týrané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.24 18:28

Hlásili jsme na sociálku, když se například u úrazu výrazně odlišovalo vzniklé poranění a mechanismus úrazu, který rodiče uváděli.
Prosím anonym

• Citovat
  • Upravit
5889
17.1.24 18:29

Pokud má podezření na zanedbání( nechodí na preventivky ci k odborným lékařům bez vysvětlení) či týrání( modřiny apod.). Řešit jsem to tedy nemusela. Někteří pediatři hlásí i neočkování, ale na to právo nemají.
A pokud se takto ptáš, vypadá to podezřele.
Znám rodinu, kde došlo k vážnému popálení. Ano, byla u nich sociálka, ale pouze jednou, vysvětlili jí, jak k tomu došlo atd.( převrátil se sporák i s hrnci, kde byla zrovna vařící voda).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31291
17.1.24 18:44

Zkusenost mam jen takovou, ze syn skoncil tri dny na pozorovani s otresem mozku, prastila jsem ho omylem velkou dlaždicí po hlave, kdyz se mi přimotal jako tříletý pod nohy pri pokladani dlazby okolo krbu.
Prohledli ho v nemocnici od hlavy k patě, pak mi bylo receno, ze kvuli jiným poraněním, pripadnym modřinam. Nechali si opakovaně vysvětlit, co presne se stalo, da se predpokladat, ze kdyby poraneni neodpovidalo popisu situace, resilo by se to vic. Pri podezreni na tyrani by to hlásili na socku.
Pak k nam chodili na pokoj kontroly (oční, neuro, vizita) se slovy " tak kdepak mame toho praštěnýho dlazdickou" :oops: :mrgreen: ja ruda az na zadku, pak uz sem se smala taky. Socialka nedorazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
313
17.1.24 18:53

Ano, lekari to delaji kdyz se jim neco nezda. Predevsim kdyz popis urazu nesedi se zranenim, pripadne kdyz se to opakuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11862
17.1.24 18:55

Kolegyně z práce to řešila…kluk se jí opil na městských slavnostech a omdlel..takže skončil ve špitále…sociálka u nich byla ale protože jsou normální rodina a kluk je jinak bezproblémový tak z toho nic nebylo..počítám že kdyby se to opakovalo tak by se to řešilo víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69040
17.1.24 18:57

Dost drsné čtení (číst od prvního dne po poslední): https://mamakriminalnice.blogspot.com/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.24 19:10

OSPOD se kontaktuje, když nesedí mechanika úrazu, když se najdou na těle dítěte špatně zhojené zlomeniny, o kterých nejsou žádné údaje, v případě modřin, podlitin atd… Lékaři už to poznají, když něco není, tak jak je jim posouváno. Můj dvoulety syn si po pádu zlomil loketní a vtetenni kost. U úrazu jsme nebyli a kromě drobného zčervenání bych nic nepoznala. Ale řval tak usilovně, že jsem ho na pohotovost vzala. Tam diagnostikvoali zlomeninu na dvou místech. A doktor mi říkal, že to teda nemá ani natekly a že někteří rodiče by s tím k doktorovi ani nešli. Jenže kdyby pak doktoři náhodně našli tuhle zlomeninu, špatně zhojenou, byl by to pro ně důvod kontaktovat OSPOD.

• Citovat
  • Upravit
31291
17.1.24 19:14
@ugluk píše:
Dost drsné čtení (číst od prvního dne po poslední): https://mamakriminalnice.blogspot.com/

Ty jo, mam tri clanky přečtené 8o dnes asi netflix nepustím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5810
17.1.24 19:25

Četla jsem knížku Máma kriminálnice a ano, děje se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69040
17.1.24 19:38
@Acinore píše: Četla jsem knížku Máma kriminálnice a ano, děje se to.

ano, výše jsem dávala odkaz na blog…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6690
17.1.24 20:03
@Mar__tanka1983 píše:
Ty jo, mam tri clanky přečtené 8o dnes asi netflix nepustím.

Tak jsem se taky zacetla, je pro mě zajímavé, ze automaticky předpokládají, že to udělala matka, ne otec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9035
17.1.24 20:08

Proč se vlastně ptáš? Máš obavy, že jsi svému dítěti něco způsobila a teď se bojíš? No tak se boj. Pokud jsi mu nic neudělala tak se ti nic nestane.
Doktor na chirurgii to může udělat i při častých návštěvách, kdy se mu přestane zdát četnost či povaha úrazů, které se opakují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí