Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
před dvěma týdny jsme začali přikrmovat. Dcerka má 6 měsíců a týden. zatím baštíme bramborovou kaši. Před třemi dny jsem přidala brokolici. Kolik gramů má takové miminko sníst na oběd? Schválně to vážím a zatím je to tak 20g denně. Není to málo? A po jaké době mám začít zavádět snídani, svačinky a večeři? To jsem se nikde nedočetla. Už jsem si v různých diskusí aspoň přečetla, co bychom měli jíst, což mi moc pomohlo. A ještě jeden dozat ohledně výživy: Když začneme jíst oběd a pak třeba ještě 2 svačinky denně, mám už začít přidávat na pití nějaký sunar, když jinak ještě kojím? Nikdy jsme neměli dudel a ani flašku malá nechce, tak zkoušíme pít z hrníčku s nápitkou. zatím trošku bojujeme, ale snad se to brzo naučíme.
Děkuji za vaše rady!
http://www.nestle.cz/…lnicek_1.htm na těchto stránkách najdeš přehlednou tabulku co, kdy a jak ve výživě miminka. Kdy začít s dalším příkrmem a podobně. 20g příkrmu se mi zdá velmi málo. Jídlo jsi nahradila, pokud se mimi napapá a pak už nechce dokojit. U nás to bylo něco kolem 100g mrkve první lžička.
Ahoj,
svačina by se měla dávat když sní na oběd tolik, že mu to stačí a nechce dokojovat. Může to trvat i dva měsíce než k tomuhle dospějete.
Viki jí tak 100 - 120 teda pokud jí to chutná jinak max. dvě lžičky. A sunar ani jiné Um nedávej, stačí tvoje mlíčko, většinou se dává ráno a jako poslední večeře. Ale to až budete obědvat, svačit a večeřet něco jiného. Zatím dokojuj, pokud bude mimi chtít. Spíš pokud budete mít problém s kakáním, což u příkrmů bývá, tak dávej vodu nebo čaje. Um by sis zácpu ještě zhoršila MM je na trávení jednoduší. ![]()
Ať vám chutná. Přeje Iva a Viki.
Až bude oběd bez kojení a s chutí jíst, pak teprve ovoce. No a pak kaše a pak jogurt, atd.
Každá lžička je úspěch.
Naše Verřa je teda jedlík, poprvé snědla mrkve 100g a pak bylo kojení, od druhého dne už jí 200g bez kojení. A ovoce jsem přidala po 3 týdnech, kdy vyzkoušela několik druhů zeleniny a jí to dobře.
Alenka
ahoj,
obecny postup zavadeni prikrmu (dle knih) by mel byt takovy:
zavadi se v ukoncenych 6m zeleninova porce,vetsinou v poledne a pak kazdy mesic nova „porce“,tzn,. od ukonceneho 7mes svacina,od ukonceneho 8m treba kase na vecer ,od 9m dalsi svacina atd.
po zelenine by se melo zacit nabizet ovoce a jogurty,kase na vecer pry staci az od 8mes…
tak od 7 mesice pridat k zelenine v poledne maso,pak zloutek 1× tydne…atd
samozrejme by se melo prilhlednout k tomu,jake je miminko,jak nemlecne prikrmy zvlada a jak mu chutna.
NO a co se tyce mnozstvi,tak bych se taky pro zacatek ridila „chuti miminka“.
Maly jedl zpocatku tak cca 30g zeleninky,az si zvykl na chut a na to,ze to bude dostavat pravidelne a ze je treba toho snist vice,aby zahnal hlad,trvalo to zhruba ten mesic.Pak jsme se dostali na cca 100gr…ted v 9mes ji mrnous na obed +- 180gr.
S kasi na vecer jsme zacinali na 30ml a trvalo to take ten mesic,nez se vysplhala porce tak na 90-100ml…a pak na 120ml po dalsim mesici..
Pri celem zavadeni prikrmu to chce myslim hlavne trpelivost a dat detatku cas na to,aby privyklo novym chutim.Vubec nevadi,pokud bude mit tri dny po sobe stejny obed…a hrozne dulezite je si myslim do jidla mrnouse nenutit.........i kdyz prikrmy uplne odmita nebo sni par lzicek a dost…jak se rika „u plneho talire jeste zadne dite neumrelo“,vsak deti zjisti,ze ta nova chut je vlastne dobra a zacnou jist…
tak preji hodne uspechu
Jaana