Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Po dvou měsících od prvních krůčků jsme koupili dceři prewalkery a od té doby jsem jí každý den brala na procházku za ruku bez kočáru, ať si zvyká a může taky objevovat svět jiným způsobem. Chodily jsme jen po sídlišti. Jakmile jsme s sebou měly kočár, tak chodit moc nechtěla, tak jsme vždy dopoledne vypadly bez kočáru a odpoledne na delší procházku s kočárem. Vzdálenosti se postupně protahovaly a četnost procházek s kočárem zmenšovala. Kočár jsme přestali používat někdy v roce a třičtvrtě, jen hodně výjimečně, když jsem musela tahat těžký nákup, pak jsem si koupila batoh a ve dvou letech jsme se kočáru zbavili úplně. Teď má 2 roky a 2 měsíce a v pohodě ujde 4 km na jeden zátah a ani nezamrčí.
Já kočár zahodila ve dvou letech. Dítě vydrželo chodit i delší trasy a milovalo odrážedlo. Akční je pořád, dělá několik sportů.
Asi po měsíci už došla od auta do školky a postupně se na zahradě rozchodila, ale záleželo na terénu a čím teď bude méně oblečená, půjde ji to lépe po 4měsících chůze…v zimě v kombinéze to bylo tak pár kroků na horách, do školky, někde popojít nebo na zahradě…teď už ujde i procházku…prostě od domu jdeme buď na zahradu nebo se kousek někam podívat a prodlužujeme…první dcerka se venku taky rozchodili asi po 2 měsících a ve 2,5letech ušla i 9km na túře ![]()
Tak chodit za ruku se da hned, jak zacne chodit, pokud ti nevadi jit tam, kam chce to dite a placatit se kolem baraku. Kdyz chces nekam dojit na urcity cas, tak kocar. A i tady je to individualni, kazde dite je jine. Se synem kocar tak do tri let, ten se zastavil u kazdeho kaminku, klaciku a fakt se to nedalo. A dcera tape poslusne za ruku uz tak od roka a ted ve dvou uz v pohode bez kocarku zvlada dojit do mnou urceneho cile za rozumny cas. ![]()
Já používám kolo. Synovi budou v květnu tři a moc chodit nechce. Zasekava se, dělá blbiny. Nikam bych s ním nedosla. Do kočárku už se skoro nevejde. Takže teď když už je tepleji, dávám ho do cyklo sedačky. Pokud chce jít, vedu kolo a on jde, ale moc tomu nedá. Na kole se mu líbí a je to rychlejší než pěšky s kočárkem. Nějaké nákupy a pochůzky si obejdu když je ve školce, případný větší nákup si svezu autem.
Kočárek jsme přestali používat, když jsem viděla, že není potřeba 🤷♀️ Malá začala chodit koncem 16m, teď má 21m a nějaký čas už kočárek nebereme, ale bereme odrazedlo.
Ale když spěcháme třeba k doktorce, tak ji ještě do kočárku narvu ![]()