Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den maminky, mate prosim nejaka zkusenost, dcerka 2,5roku je od malicka vicemene se mnou, takze spise tihne ke mne. Ted cca tyden by byla nejradeji jen se mnou, jen zavru dvere a uz me hleda a nebo jedu k lekari a place, vetsinu veci muze jen maminka, jako napr zachod, obouvani, vyslekank atd. Jsem v 17tt tehotenstvi, o miminku jsme ji jeste nerikali, jelikoz vse vykeca, ale sama mi zacala rikat, ze mam miminko v brisku. Myslite si, ze to fakt citi a proto i zmena chovani a chce jen mne? Bojim se co prijde s porodem, na hlidani na noc apod nejezdi. Nebo zdali to ted muze byt i obdobim kdy se ji prorezavaji stolicky? Trapi me to, mám strach co to s ni udela, az tu nebudu… kdyz sem se zminila, ze o mne nemuze plakat, kdyz chce miminko, tak ze bych taky musela byt pryc, tak mi rekla, ze miminko uz nechce, chce maminku doma
Tak hlavně jí to řekni, už jsi pomalu v polovině, a připravuje ji na to, vysvetluj…a neříkej ji takové kra*iny, jak píšeš na konci, žádné podmínky, když si nemůže vybrat. Prostě ji vyprávěj, jak to bude, co se bude dít, kdo s ní bude atd… Taky jsem otěhotněla s druhým v podobném věku a starsi byl totální závislák, kolem podobného stadia jsem mu to řekla a až do porodu jsme si průběžně říkali, co bude, až k tomu dojde…máte ještě pár měsíců, aby to mohla zpracovat. A hlavně se z toho nesyp ty, to dítě potřebuje z tebe cítit jistotu, že bude vše ok, a pak bude taky ok.
Moje neodseparovatelne dítě mělo pak při porodu takovy zážitek z prespavacky s kamarádem (hlídala ho kamarádka se stejne starym synem), že na to vzpomínal ještě dlouho.
V tomhle věku je to normální, že chce mít jen maminku. Děje se to i dětem, u kterých rodiče na druhé dítě ani nepomyslí. Nelam si hlavu tím, co bude za pár měsíců. Dopřej jí svou přítomnost jak nejvíc to půjde. A ať s ní také co nejvíc času tráví osoba, která ji bude hlídat, až budeš v porodnici. Nemusí s ní nutně být sama (pokud to ty nepotřebuješ), ale ať si spolu hrají, vaří, chodí na procházky, dělají legraci… Až jednou odjedeš do porodnice, dcerka to zvládne lépe než si myslíš.
Možná by jí stačilo říct, že jsi těhotná ![]()
V 17tt moc nechápu na co čekáte. Ubíráte jí čas na zpracování.
@monika417 Protože je dcera citlivá, a stejně to vycítila, určitě jí řekněte co nejdřív narovinu, co se děje. Jakékoliv nejasnosti jí budou ještě zhoršovat úzkosti.
Nechápu, proč jí to tajíte, neřeknu do potvrzení o těhotenství od lékaře, ale už dávno to měla vědět. Bude mít víc času na to to zpracovat, na sourozence se připravit. A ty budeš mít víc času jí vše vysvětlit.