Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
proč ho to učíš? co bude dělat v 1. třídě?
![]()
@stinga No tak právě u nás ve škole se předpokládá, že tohle už děti mají zvládat…aspoň jednoduchá slova a znát všechna písmenka a čísla..
Já jsem se záměrně snažila písmena neučit a krotit to. Nevím, co by dělala celou první třídu… Spíš jsme rozvíjely logiku, sociální dovednosti, motoriku hrubou i jemnou. U druhého to dělám stejně.
Pěkná blbost. Pokud mu to nenaskocilo samo od sebe, tak to nech na učitelce, zbytečně napachas víc škody, jak užitku. Jak říkala naše učitelka. Někdo umí, někdo ne a na jaře už není poznat, kdo uměl a kdo neuměl…
Záleží jaký vztah ma ke knížkam. Já i moje sestra jsme uměly cist v 6 letech. Od 5. Let učili písmena- začínalo se formou vanoc a dárku kde byli písmena členů rodiny. Mamka nám ale četla od malička a my jsme se pak sami chtěli se naučit číst, koukali pres rameno a tak.
Jinak hodne jich se to až naučí v 1. Třídě.
Myslím ze všeobecně holky mají k tomu bližší vztah. Že známých kluci neuměli skoro vůbec nebo jen jednotlivá slova.
Nenudili bych pokud nemá o čtení zájem, naučí se to v 1. Třídě tam. ![]()
Ne, to se určitě nepředpokládá, to sis něco špatně vyložila. Syna to rozhodně násilím neuč, můžeš udělat víc škody, než užitku. Nauč ho být samostatný, nauč ho mluvit, čti mu, povídejte si. Kreslete, dělejte všechno, co bude dělat rád, ale prosím, neuč ho číst a nesnaž se mu učení předem znechutit tím, že ho k tomu budeš dokonce nutit!
To by mě tedy zajímalo, co je obsahem učiva 1. třídy… protože pak už zbývá jen výtvarka, tělocvik, hudebka a pracovní výchova.
aha, tak to je divná škola,
dcera písmena také znala, ale tak nějak postupně, až se na ně ptala, ale číst třeba „les“ v žádném případě, čísla teda znala asi dřív, ale ptala se na to sama - rozhodně jsem ji nedrilovala, ještě se nějak na jaře před první třídou uměla tiskacím podepsat, ale bylo to tak „mechanicky“, přečíst to nedokázala
@maruska1996 píše: Více
sousedův chlapec umí plynně číst už od 5 let, nikdo ho to neučil, jen se ptal, které písmeno je co, rodiče na to přišli, když byli i s ním v restauraci a on začal číst jídelní lístek, jinak je to spíš problémový chlapeček, rychle se vztekne a třeba kouše svou maminku, ale autista není
A k dotazu. První dítě neumelo. Šlo to ztuha i v té škole a ve třetí třídě bylo vyhlášený naruzivy čtenář. Druhé se naučilo samo v čerstvých pěti letech a v pubertě čtení za trest…
Starší dcera se trochu naučila číst v 6 a půl, krátce před nástupem do první třídy. Je podzimní, tak šla vlastně skoro v 7 letech. Mladší je červnová, tak ta šla do školy v šesti a číst neuměla. Vždyť od toho je první třída, aby se tam naučily číst. Učí se postupně písmenka, nikdo nepředpokládá, že dítě co nastoupí do první třídy umí číst. Dokonce nemusí umět ani všechny písmena.
Ale houby. Moje starší dítě milovalo knihy, nechávalo si číst pořáda do první třídy šlo a umělo sotva pár písmen. V pololetí četlo Harry Pottera. Teď je z něj totální knihomol. Druhé dítě jde taky v září do školy (fakt mluvíme o tom září, co bude za 11 měsíců, jo?) a těch písmenek umí asi o něco víc, občas i něco spojuje, ale já ho cíleně nijak neučím, tak uvidíme, jestli to do školy naskočí nebo ne. Jinak je dítko chytré jak vopice.
Zakladatelka: Děkuju vam za uklidnění. Sestra má dceru a ta od 4 let zna všechna písmenka, pocita snad do 1000, teď myslím sčítá a odecita zpaměti a v 5 už četla a sestra na nás kouká jakože syn je opožděný.
Umí ale lepit, vystřihovat, zna barvy, tvary, Umí se podepsat svým jménem. Tak já tedy nebudu na něj tak tlačit a budeme spíš rozvijet formou hry logické myšlení, motoriku. Děkuji vám ![]()
Holky, kdy Vaše dítě umelo poznat písmenka a číslice? Naše doktorka chce zkoušet dite v rámci predskolni prohlidky při pětileté prohlidce.No holka se moc učit nechce…respektive nevim jak na to. Bude mít teď 5.
Pozná pár tvaru, umí číslice do 10, dny v týdnu.. Zkoušíme aspoň napsat jméno… Ale prostě jí to nebaví. Předškolák není, to bude až za rok. 5 bude mít v listopadu.
Krásný den. Kdy se prosím vaše děti naučily číst? A uklidníte mě, že všechny děti v 5 letech neumí číst? Syn bude mít za chvíli 6, v září ma jít do školy. Snažím se jen učit písmenka a čísla. Zvládne poznat a napsat skoro všechna písmenka, teď učíme čísla. Jenže snažila jsem se jej naučit číst jednoduchá slova. Například napíšu LES, on si ta písmenka řekne, ale když to má říct dohromady, tak řekne třeba škola a podobně
A teda nějaký zájem o to se to učit je na nule, spíš to dělá z donucení a chce si hrát. Prosím, měl to někdo podobně? Moc děkuji za názory.