Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Mroe a Saro, jsem taky doktorka, ale promovala jsem v r. 2003.
Původně jsem mimi chtěla až po atestaci, jenže vyšel nový zákon o délce předatestační přípravy, takže bych atestovala až po 5-ti letech od promoce. No a nejsem blázen, první dítě po třicítce jsem nechtěla. Chci se ale po roce vrátit do práce a druhé miminko je taky v nedohlednu. Ten nový systém atestací je na houby i pro chlapa, natož pro ženskou, která chce mít děti.
Holky doktorky, ja jsem na tom uplne stejne, ne-li hure, promovala jsem sice uz 1998, ale vzhledem k PGS jsem atestovala az v roce 2004 -z interny, pak jsem se hned prihlasila do oboru revmatologie, ve kterem tedy uz od r.1998 pracuju, a hned pote nastoupila na materskou… Ted od zari znovu delam na 0,2 na ambulanci. Ptala jsem se uz na doskolovaku, oborove rade revmatologie, na ministerstvu a nikdo mi nerekl ani co mi chybi k tomu, abych mohla atestovat z revmatologie (mysleno kolik praxe, jestli potrebuji neco jeste dalsiho nez revmatologickou praxi atd.), dokonce mi nikdo nebyl schopen rict ani jestli atestace z interny je ted potreba k te revmatologicke…pry je to zatim vsechno v jednani, protoze pro nektere obory system neni nastaven......o licenci se vubec nezminuju, v tom je uplnej maglajz.
Takze zustavam v klidu a rozhodne sve rozhodnuti o dalsim diteti tomuto naprosto nefungujicimu systemu nepodrizuji, protoze jsem si jista, ze se to za tu dobu jeste tak 5× zmeni
Jana
Ahoj,
já jsem taky doktorka - práv. Kolegyně doktorky z této diskuze budou zřejmě lékařky. Doktorát jsem dělala v těhotenství, týden před porodem jsem ještě přednášela před 200 lidmi. Do práce chodím od 3 měsíců věku syna, na 5 hodin denně. Hlídá mi ho hlídací teta nebo babičky, naštěstí mám „funkční“ obě dvě. Všem bych chtěla vzkázat, ať hlavně nepracují v prvním roce života dítěte, teď už to vím. Podvědomě jsem tušila, že to není správné, ale mám svou vlastní soukromou praxi a jinak to nešlo. I při perfektní organizaci práce je to schizofrenie jako hrom. Z práce běžet domů a z právničky-šéfové" rychle přepnout na „maminku“. Nemám prakticky čas pro sebe, na cvičení nemám energii a duševně se cítím vyčerpaná. Příště bych šla do práce až po prvním roce života dítěte. Teď už si vyhraje i sám a má rád kolektiv, zpívání atd…Není takový závislák. Stále syna kojím, chodíme plavat, s kočárkem odpoledne ven, víkendy na saních atd…Jídla má stále ze skleniček Hami, Hipp a pod., ale snažím se být dobrá máma, ale moc dobře vím, že dobrá máma od kojence se má prostě cele věnovat dítěti.
Evelko-moc dobre te chapu, ja jsem taky jako ty v tehotenstvi planovala nastoupit na ten maly uvazek jiz drive (naivne v synovych sesti mesicich) ale kdyz jsem to videla v praxi, tak jsem si rekla, ze mi ta prace tak rychle zase neutece, ale to maly miminko mne hrozne rychle vyroste. Nastoupila jsem proto az kdyz bylo synovi 13 mesicu a to pouze na 0,2 (coz je v praxi spis 0,4-zname to
a jsem zatim docela spokojena. Syn urcite nijak netrpi, mame hlidaci slecny a pani (babicky ani jedna nejsou hlidaci
) a ja si trosku zase potrenuji mozek a „odpocinu“ ![]()
Jana
Ahoj,
jednou mi moje teta rikala(mela jen jedno dite druhe nejak neslo a v sla do prace v jak melo dite rok), at si tu kazdou chvilku co jsem doma si uzivam, at se do prace nehrmu, ze ten cas uz se nikdy nevrati. Abych si detstvi meho ditete mohla radne vychutnat. Mela pravdu, nedovedu si predstavit ze bych mela uz nyni chodit do prace jak jsem dirve-jak jsem byla tehotna uvazovala. Vzdyd bych prisla o ty nejkrasnejsi chvile.
Pracovala jsem na urade, tak jsou uredni dny az do „vecera“2×tydne a to je dost, ze bych nebyla dost s malym. Na polovicni uvazek me nechteli:-( Ale nabizeli mi at se vratim na plny od zari 05, to jsem odmitla, tak mi zacali rikat, nevim jestli vubec budeme pribirat ty holky po materske, snizuji se stavy, nevime jestli bude volne misto, az ty budes chtit nastoupit.....
Tak abych uprimne rekla do prace se mi nechce. Honzik zacina byt skvely v komunikaci a je s nim legrace ostatne jako s kazdym malym clovickem kdyz rekne nejakou perlu:-))
Tak si to budu uzivat a potom budu neco resit, tipuji tak 9/2006.
Pa Kac+H
Ahoj holky,
taky jsem VŠ, ale Ing. - ekonom, v květnu 30 l.
Před nástupem na mateřskou jsem dělala práci, která mě fakt bavila, na místní poměry za celkem dobré peníze, trošku stresu, ale to vynahradil skvělý kolektiv. Práce někdy více než na 8 hodin, ale pouze ranní, Po-Pá, víkendy s manželem, který pracoval v Praze, takže občas ten přesčas ani nevadil. Byla jsem rozhodlá, že asi v roce bych začala chodit na poloviční úvazek. Teď si to ale doma fakt strašně užívám, o častečném úvazku od 1 roku už neuvažuji, možná později, pokud nepřijde druhé mimčo.Nechci ztratit čas, který věnuji malému a pak si vyčítat, že kvůli kariéře....... Někdy mi lidi z práce dost chybí, byla s nima fakt zábava, na druhou stranu mi všichni říkají, buď ráda, že jsi doma, strašně se to tu změnilo. Hlídací babičky nemám, „cizím“ se mi nechce prcka svěřovat, manžel pracuje dlouho, takže ani odpolení poloviční úvazek nehrozí. Uvidíme, jak se vše vyvrbí.
Obdivuji maminky, které zvládají prcka i práci ![]()
Ahoj
Ahojky,
ja před mateřskou pracovala jako sestra na JIPU, práce mě bavila a penízky nám od února taky budou chybět
, těhotenství jsem si krásně užívala doma bez stresu
byla to balada.
Najivně jsem si myslela, že půjdu tak po roce - roce a půl na 1/4 - 1/2 úvazku do práce (pracovala jsem na 12), ale protože se mateřská už nevypočítává ze 3 měs., ale z celého roku, tak si nejspíš pořídíme druhé mimi a pak se uvidí
.
Ja jsem nastoupila do prace kdyz bylo diteti dva a ctvrt roku. Delam na 60 procent a do prace chodim utery, streda a ctvrtek. Pondelky a patky mame volne. Dite chodi do jesli a je tam maximalne spokojene. Pokud bych mela druhe dite tak by se videlo, ale minimalne dva roky bych doma zustala a pokud by to slo tak pracovala z domova.
Ani jsem necekala tolik odpovedi.
No, to „nejsem staromodni“ ani nebyla otazka jako takova, spis "retoricka otazka - ja si samozrejme nemyslim, ze jsem staromodni, opravdu hodne zalezi na financnich pomerech rodiny atd.
Spise mi to vrtalo a vrta hlavou, jak s tim nalozit - pracovala jsem ve velmi malem kolektivu /cca 4 lidicky/ a sef mi hned od pocatku rekl, ze se musim vratit do 3, max. 6 mes., jinak mam utrum. To jsem uz tenkrat vedela, ze je to blbost - nakonec jsem ho umluvila alespon na 1 rok. Bohuzel uz ted vim, ze se mnou nepocita /neperspektivni zenska, ktera bude chtit mit i druhe- jasny, ze ne ve 40ti
/ , navic co nedas diteti do 3 let, pak jen tezce dozenes; v podstate uz to mam vyreseny - zustanu doma, pokud se neco nestane, co nejdele, tzn. pokud bude i druhe, tak cca 5-6 let /jen hruby odhad/, pak budu resit, co dal.
Praci z domova sefik neschvalil /zpatecnicky starsi pan/ a na pul uvazku /norm. 4-5h, takze tak 6-7/ chodit nechci, babicky mame mooooooc daleko a ja si chci stejne naseho mimiska vychovavat po svem.
Stejne je to nespravedlive v tom svete, ne? Zakony jsou hezke /do 3let ti „drzi“ misto/, ale kde na tebe budou takhle dlouho cekat?
Ale nestezuji si, pouze konstatuji. V podstate jsem strasne stastna mama a uzivam si to vice, nez prace. Jen ty penizky kdyby byly vetsi, abychom nebyly tolik zavisle na nasich muzicich.
Ahojk holky, jsem ráda, že jsem si mohla přečíst vaše názory a taky zkušenosti. Jsem VŠ 32 a toto je moje první těhotenství. Mám opravdu dobrou práci, i když dost vyčerpávající, za opravdu hezké peníze. Problém ale spočívá v tom, že se u nás stále snižují stavy, takže se buď vrátím hned po mateřské nebo už se nebudu mít kam vrátit
A v dnešní době sehnat slušnou práci v okolí je opravdu téměř nemožné. Navíc, kdo přijme už skoro 40-letou ženu s malým dítětem?
Takže jsme s manželem přemýšleli o tom, jak to uděláme, už v době, kdy jsme na miminku začali pracovat. A zatím to vypadá tak, že pokud bude miminko zdravé, tak se budu muset vrátit do práce a on s ním zůstane doma. Hrozně mě toto řešení bolí, ale bez práce, když budeme mít s miminkem mnohem vyšší výdaje než máme teď, to jinak nepůjde. Mám totiž asi o čtvrtinu vyšší plat než manžel a kdybychom o něho přišli, tak by to bylo opravdu těžké
Ale třeba se nám brzy zadaří druhé mimi a to bych pak celé těhotenství mohla být doma na neschopence a tak i s našim malým broučkem. Necháme se překvapit, jak to všechno dopadne, ale opravdu závidím těm, které mohou zůstat s dítětem doma celé 3 roky, aniž by se musely bát o to, že pak budou nezaměstnané. Užívejte si to, maminy ![]()
Holky co mate tak dobre podminky, ze se chcete vratit do 3let, nezbyva mi nez vam gratulovat. Jeee to kdybychom meli vsichni! Nic mi na tom neprijde divneho ani nefer vuci diteti, zvlast pokud muzete delat na pul uvazku anebo pokud si muzete posunout pracovni dobu tak, abyste skoncily drive odpoledne, vyzvedly si ditko vyspinkane a napapane odpoledni svacinkou ze skolky a cele odpoledne se mu mohly venovat…
Zalezi na tom jak to kazda zvlada a samozrejme jak to zvladaji prckove, treba moje neter ze zacatku do skolky vuuubec nechtela.
Ja jsem 20tt a do prace se v teto chvili nechci vratit vubec. Myslim tim do teto prace - je prilis stresova, kdyz si klient vzpomene, musi se na zakazce makat treba do pulnoci nebo dva dny v kuse (ale chapu, to je normalni). Sefove po me chteli presne datum, kdy se vratim, a musela jsem si pevne stat za svym s tim, ze to proste nemuzu slibit a musim pockat, jaka bude situace, az se mimi narodi. Nabidli mi praci doma, abych z toho uplne nevypadla. Nicmene: tahle prace doma je rozhodne ´mene kvalifikovana´ a navic si nejsem tak uplne jista, ze to s tou nabidkou mysleli vazne. Ale to je na dlouhe povidani, v kazdem pripade radim: pokud to jde, odchazejte na materskou v dobrem a pracujte na tom, abyste mely vratka otevrene, prestoze navrat neplanujete. Jednak nikdy nevite, jaka situace nastane a jestli i tu nenavidenou praci nebudete mooc potrebovat, a kdyz ne, tak minimalne pro to, abyste meli pro pripadneho noveho zamestnavatele moznost ziskat priznive reference. Ja presne tohle udelat chci.
Preji pohodova tehu a hodna miminka,
Anina
Taky se řadím mezi exoty - 26,5 roku, VŠ - stavař. čekám druhé dítě, dcera má 2,5 roku a za tu dobu jsem si stihla udělat 4 roky praxe. z toho rok ještě na škole. do práce jsem šla v dceřiných 10 měsících, hlídá babička+ tatínek pracuje doma. Ač to tak vypadá, nejsem workoholik a to ani omylem.
Ted při druhém dítku do práce nepůjdu, nejdřív po dvou letech. Dvě děti babičce hlídat nenechám a jesle jsou na vesnici sci-fi…
elda
Ahoj Saro, Bibo a Jano!
Ja jsem rentgenolog, promovala jsem v 1999 a atestaci delala na podzim 2002. Mam ctyri roky praxe a doma uz jsem dva a kousek, prestoze dceri je teprve 14 mesicu. Miminko jsme si totiz poridili v Anglii, kam jsem se vydala za manzelem, ktery tam studoval PhD. Puvodne jsem tam jela jen kvuli anglictine a chtela jsem se pak s nim vratit(v praci jsem ale dala vypoved-nevedela jsem presne, kdy se budu vracet a zkuste si v nemocnici vymoct neplacene volno, ze) Pak se mi ale naskytla moznost pracovat v oboru, takze jsem zacala kolecko vyrizovani papiru a podobnych zalezitosti, nacez jsem zjistila, ze jsem tehotna a jako rentgenolozka tudiz zcela nepouzitelna. Tak jsem si aspon dodelala nejake zkousky z AJ(kterou ted uspesne zapominam) a vratila se rodit domu. Doma jsem byla samozrejme na pracaku(kde by zamestnali tehotnou rentgenolozku) a ted na materske.
Takze suma sumarum se vlastne ani nemam kam vratit a musim hledat novou praci. (tam,kde jsem pracovala driv,by me sice vzali, ale zmenil se tam sef a navic se budeme v cervnu stehovat do Phy, takze dojizdeni prakticky nepripada v uvahu) Do prace musim na cely uvazek, jako vsichni od 7 do pul ctvrte plus sluzby, tak to si s malym ditetem nedokazu moc predstavit. Taky nevim, jak se shani prace v Praze, jak dlouho budu hledat.
Kamaradky, o kt. jsem psala,bydli mimo Prahu a jsou internistka a detska lekarka a rozhodly se proste rezignovat, protoze chteji mit dve deti a na licence a podobne ptakoviny kaslou a resit to zacnou, az to pujde. Tak preju sobe i jim, aby se to jeste nejak zmenilo v nas prospech a my nemusely delat atestaci s dvema detmi znovu(strasna predstava).
Mroe
Až ted jsem si uvědomila, že mám velkou výhodu v kolektivu - pracuju v kolektivu starším, nejmladší má 53 let. jsem tu jediný zástupce mladší generace a jak jsem se dozvěděla, po návratu se se mnou počítá do poměrně vysoké funkce. Je to jednoduchá matematika - postupně půjdou všichni do důchodu a sehnat 7 kvalifikovaných lidí, pokud možno vysokoškoláků v poměrně specializovaném oboru je problém i v Praze, ne tak na JV moravě. Takže sice budu „žvatlat a podvědomě se ohýbat pro dudlík“, ale budu aspon trochu vědět o čem je řeč.
Takže si na kariéru v klidu počkám, doma s dítkem, občas zajedu do práce na kafe, abych byla v obraze a kontaktu s lidmi. Pak nastoupí školka a hurá do budování kariéry ![]()
elda