Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
stejně jako Evelka jsem i já právnička „se svojí praxí“.Do kanceláře jsem začala nárazově chodit relativně brzo (cca od 2 měsíců), pravidelněji poté co jsme začali přikrmovat, tj. od 6 měsíců. Do té doby jsem pracovala hlavně z domova. I když toho syn moc nenaspal, tak mi paradoxně přišel první půl rok k mojí práci vhodnější, než období teď (synovi je 13 měsíců).
Teď chodím do kanceláře 2× na cca 6 hodin a jednou na celý den, část práce můžu udělat večer z domova. Díky babičce a paní na úklid zvládám i to cvičení a myslím, že nám to všem vyhovuje. Mám pocit, že právě to střídání „práce, dítě, cvičení“ mě naopak udržuje v relativní pohodě.
Nika
Saro- ja si s tim fakt hlavu nelamu. To je stejne jako s tim postgradualem a lekarskou praxi, to se taky furt menilo, co se uzna a neuzna a kolik ceho je treba, a nakonec to nejak dopadlo ![]()
Ja se tim rozhodne nenecham ovlivnit, co se tyka druheho ditete.
Jedine , co jsem resila pred nastupem do prace bylo, ze z toho nechci na dlouho vypadnout, protze jsem mela pocit , ze po 5 letech jenom doma uz bych medicinu mohla povesit na hrebik. Ale ted kdyz jsem v praci jsem opravdu v klidu, medicinu delam a s atestaci a licenci si hlavu nelamu, proste to nejak dopadne
Jana
Saro, ja jsem stejne stara jako ty a taky me pekne stve, ze zmenili pravidla uprostred hry a jeste k tomu nikdo presne nevi, jak podle tech pravidel vlastne hrat. Kdybych to , co vim ted, vedela nez jsem odjela do Anglie za manzelem, stacilo by mi chodit jeste tech 11 mesicu do prace(do porodu bych to krasne stihla a to jsem rodila predcasne), nejezdit nikam a mela jsem dneska vystarano a bez problemu. Budu jim fakt moc vdecna, jestli to nestihnu a budu delat atestaci znovu.
Opusit rok a pul stare dite, chodit na cely uvazek do prace a po nocich slouzit(slouzila jsem tak devet deset sluzeb mesicne, tj, skoro kazdy treti den), to fakt nemuze nikdo myslet vazne.
Taky me stve, ze kdyz uz jsme se rozhodli hrat podle pravidel Unie, proc nehrajeme tak jako oni a ve vsem? Napriklad v UK je nemyslitelne, aby nekdo slouzil tak casto jako to chteli po mne. Na kazdem rohu jsou jesle(i v nemocnicich), kam muzete dat dite od pul roku(ne ze by mi to prislo idealni) a sehnat au-pair neni zadny problem a chodit do prace treba na pul uvazku?Proc ne, kdyz chcete pracovat, muzete. Uz vidim, jak jdu za prednostou s tim, ze chci u nich pracovat, ale mam jedno(dve) male deti, tudiz nechci slouzit, ale jinak bych pracovala hrozne rada a mam sice atestaci, ale budou me muset poslat na nekolik dalsich kursu a zhruba pul roku se jim budu flakat nekde na magnetu a angiu . No, vidim to tak, ze radsi vezme absolventa -chlapa bez praxe a bez deti.
No, jeste me to nastvani nejak nepreslo, tak prominte, ze se tak vztekam. Stve me, ze jsem se vubec s nejakou atestaci namahala, jestli je to ted k nicemu.
Mroe
Mne tady zaujal ten komentar, ze co nedas diteti do tri let, to pak tezko dozenes. Ja patrim mezi exoty, protoze exoticka zeme, ve ktere ziju, dava jen dva mesice materske - ja jsem tady exot s tim, ze trvam na 6 mesicich. Jelikoz budeme za par nedel slavit treti narozeniny, moc by me zajimalo, co dite do tri let ziska primo od matky, ze to pozdeji nejde. Ja mam spis pocit, ze teprve ted je ten vztah opravdu o necem, kdyz spolu konecne mluvime, zpivame, cteme v knizce - nejsem si jista, v cem je hranice tri let magicka.
Mne pripada, ze kdyz travim s detmi zhruba 6 hodin denne (3 rano a 3 vecer), ze netrpi zadnou ujmou kvuli me praci. Ale rada bych si precetla nazory jinych, pripadne rady, na co se zamerit, abych se pak marne nesnazila neco dohanet.
Mluvíš mi z duše Kimmy, díky.
Jsem ve svém okolí prakticky jediná, která praktikuje model dítě (dnes rok a 3 měsíce)- práce, takže vždycky potěší někdo s podobným životním stylem. Jednoznačná odpověď co je správné a dobré samozřejmě není, každý se rozhoduje podle toho jakou práci měl nebo neměl, jak byla placená, jaké jsou závazky rodiny, jestli jsou k dispozici jesle nebo babičky, jak to sám cítí atd.
Alena
Holky MUDr., moc by mě zajímalo, který „blb“ ty nové podmínky vymyslel. Určitě nějaký trouba z Prahy, co má na starosti dva pokoje se čtyřma pacientama a pak bádá nad nesmyslama a jezdí si po kongresech. Už vidím, jak primář z malé nemocnice, jako je ta naše, pošle nějakýho svýho doktora na rok školit se na akreditované pracoviště, které je (v případě nádstavbových atestací) skoro vždycky v Praze. A jak si tam ten doktor bude shánět bydlení. A jak mu ředitel té malé nemocnice bude dávat plat a ještě bude cálovat akreditovanému pracovišti 300 Kc na den!!! A takhle má odejít matka od dítěte? Je to fakt na hlavu.
A ohledně délky mateřské dovolené- např. ve Francii je mateřská jen 3 měsíce, pak si ty maminy musí najít hlídání a jdou zpátky do práce. A za hlídání dají nemalou část svého platu, protože o práci nechtějí přijít. A bere se to tam úplně normálně, ty děti určitě nijak netrpí, nemyslím si, že by maminka musela být s dítětem doma 3 roky. Dokonce si myslím, že je to pro to dítě i určité pozitivum, že není stále s mámou, pak si mnohem lépe zvykne na další lidi a kolektiv dětí. Se mnou byla mamka doma do tří let, protože jsem mám ještě o rok mladší sestru, a vůbec si na to období nepamatuju. Takže by mi určitě bylo jedno, kdyby mě hlídal někdo cizí.
Ahoj.
Ještě jednou se zapojuji do diskuse, ze které mi vyplývá, že existují 2 skupiny
Beruška
Bibo- myslim, ze to byl opravdu blb a tudiz blb bez uvozovek
ktery navic pacienta si mylsim vubec nikdy nevidel (znam jich dost tech „teoretiku“) akorat se musim ohradit, ze nemusel byt nutne z Prahy (musim se nas trosku zastat ![]()
Ja jenom doufam a verim, ze nas takhle „postizenych“ je dost natolik , aby se to zacalo nejak resit a ono zacne, ja jsem optimista.
Jana
Berusko, tak tak … hezky jsi to vystihla a shrnula ![]()
Jeste by me zajimalo, jak to presne je, kdyz ted jsem na materske /tj. 28 tydnu mi plati jakz takz nejaky peniz/, pak do 3 let nejakych 3800,– rodicovskyprispevek.
Pokud otehotnim behem tech 3 let /kdy se teoreticky muzu vratit zpet do prace/, budu zase mit narok na 28 tydnu materske - kdy a co behem toho tehotenstvi??
Urcite to cte nejaka maminka , ktera ma 2 deti, ne?
Diky !!
Lucys
Martino, ono to je tezke. Za prve jsem zastancem teorie (jiste spravne) ze po telefonu, internetu a postou se lecit a dokonce ani radit nema, a za druhe si myslim, ze to uz tady stejne tak funguje ![]()
Pokud nekdo vznese dotaz a ja znam odpoved, a zaroven jsem si jista, ze i rada na dalku bude uzitecna, tak vzdycky napisu odpoved. A vsimla jsem si, ze vetsinou nejsem sama ![]()
Nehlede na to, ze to nevim jiste, ale zatim jsem tu nenarazila na zadneho pediatra? A vetsinou kdyz se to tyka deticek tak to chce skutecne pediatra ![]()
Nicmene pokud budu vedet a budu moct byt napomocna tak rada pomuzu
Jana
Lucys- pokud jsi na tu prvni materskou odchazela z prace , kde jsi byla zamestana na plny uvazek na dobu neurcitou, tak pred dalsim porodem 8-6 tydnu nastoupis znovu na materskou na tech 29 tydnu a budes pobirat opet materskou a pak bude nasledovat zase rodicovska davka.
Bohuzel to neni muj pripad, protoze ja jsem mela smlouvu na dobu urcitou…takze pokud bych chtela znovu na materskou, tak bych predtim musela nastoupit na plny uvazek do prace. Jinak bych pobirala pouze dal rodicovskou davku. Snad jsem to vyjadrila srozumitelne
Jana
Diky, JanaT nebo JanoT
.
Doufam, ze nemusim otehotnet behem tech 28 tydnu, kdy dostavam materskou ![]()
Tak to je fajn, to urcite stihneme a zase budou nejaky penizky.
Lucys- nemusis
muze to byt v prubehu tech 3 resp. 4 let rodicovske, pokud teda zamestnavatel te necha 4 roky, vetsinou po 3 roce uz bud musis nastoupit nebo koncis ![]()
Martino- ja jsem prave taky internista-revmatolog ![]()
Jana
Jano,
a nevis, ta materska se potom vypocitava z posledniho platu nebo z nejake prumerne mzdy /celostatni/.
Jsi zlato, diky moc za radu.