Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nas maly prcek sa narodil predcasne. Zajtra konci sestinedeli, ale uz sme stihli 2× byt hospitalizovany kvoli novorozeneckej zloutenke, museli na neho svetit, a stale je zlty. Pri propustenii doktorka doporucila mne odsavat a potom vyvarit mleko na 60C. Pri tom vraj odchadzaju hormony co aj drza tu zloutenku.
Skusila som to od vcera vecer, a po kazde ked mu dam mleko a dam do posteli, tak place a hlada prso. Zobrala som ho na naruci, jedn krat pomohlo ale potom uz neslo. Skusila som mu dat zase mleko, ale uz na treti krat ja som nechtela, pri uz vela vypil. Pred hodinou uz som nevydrzala a prilozila som ho k prsiam. Na to jak cely den plakal, byl taky spokojeny, stastne saval a usnul. A ja som v bezradnosti zaplakala nad nim …
A co teraz? Uz druhy mesiac ma zloutenku, v takom pocasi zloutenka nechce ustupit. Uz neprala by som dalsi pobyt v nemocnici, a nejde mi krmeni s vyvarenym MM …
Asi ti tím nepomůžu, ale proč by se mělo při žloutence převařovat MM
Pokud pro to není nějaký sakra dobrý důvod, tak bych mu rozhodně dávala z prsu
A nejde na to svícení docházet ambulantně?
ahoj, já jsem toto absolvovala s malým letos na jaře. Jedná se žloutenku z mateřského mléka. Prý v mlíčku je něco, co zadržuje barvivo v krvi mimča. Tím že se kojení přeruší, má tělíčko možnost barvivo vyloučit. Jelikož jsem druhomatka, tak jsem to tak nedramatizovala a postupovala následovně: půjčila jsem si fakt dobrou odsavačku (v Brně není problém) a odsávala cca co 4 hodiny. Myslím, že za za dva dny se nedá jen tak ztratit laktace, takže jsem to nepřeháněla. Na vyvyřování jsem se vykašlala a normálně koupila UM. Dávala jsem z flaštičky a po těch dvou dnech pro malého nebyl problém návrat k prsu (48 hodin krmení mimča žličkou byla pro mne fakt utopie). Podotýkám, že tyto dva dny jsem si naplánovala na víkend, kdy byl manžel doma, takže se malému hodně věnoval a mne to tak nesvádělo ho k prsu přiložit. Opravdu nám to pomohlo a žloutenka ustoupila. Přeji pevné nervy.
P.S. Na www.kojeni.net je na toto téma několik dotazů a určitě se to dá i vygooglovat(prolongovaná ž., žloutenka z mateřského mléka atd.).
díky za informaci
mě to bylo divné, kamarádka měla kluka se žloutenkou - byl viditelně žlutý ještě po šestinedělí - a kojila normálně… tak ji asi měl jen lehkou
malej chodil na odběry, doktorka to nechtěla hrotit, ale jakmile dosáhl určitých hodnot bilirubinu (už fakt nevím, kde byla ta hranice), tak nám doporučila to přerušení kojení
hele nepises, ze by odmital flasku, jen ze hleda prso. to se chce chudak uklidnit prsickem, podudlat. zkusila bych dat dudlika.
Jé, tak to je pro mě novinka, nám naopak při žloutence doporučovali hodně kojit a u druhé holčiny jsme to tím pádem zvládli i bez svícení… tohle slyším poprvé
že by nějaká jiná???
já tohle zažila v porodnici, malé taky nechtěla ustoupit žloutenka i přes ozařování tak mi také převařovali mléko
ale nakonec usoudili že to mlékem nebude a zase sme začli kojit žlutý sme byly ještě když nás propouštěli ale už to pomalu klesalo a pak sme doma museli malou dopékat na sluníčku
teď ho teda moc není a my v květnu v porodce trefili taky hnusný počásko kdy ani nevykouklo
držíme palce aby už byl prcek v pohodě pobyty v nemocnici nejsou moc příjemný ![]()
no tato žloutenka je celkem vzácná, žlutost zmizela myslim tak do týdne, a malej nebyl žlutej hned, ale až třetí den po porodu
JaSa, dakujem ze si to vsetko pekne vysvetlila. Zatial doktory nenasli preco mojemu prckovi stale neustupa ta zloutenka. Vsetke testy na jatra a stitne zlazy vysli OK, tak preto pricinu zloutenky spojili s kojeniem. Ale uvidime nakolko to je pravda. Po 48 hodinach krmenia vyvarenym MM stale je zlty, tak neviem. Zajtra skusim zase normalne kojit a potom znovu 48 hodin krmit vyvarenym mlekom. Vtedy aj manzel bude doma tak mi pomoze. Citim sa velmi vycerpana
Eginko, jsem ráda, že ti to trošku pomohlo, malej se neodžlutil hned, ale až asi za týden, držím palce
JaSa píše:
Eginko, jsem ráda, že ti to trošku pomohlo, malej se neodžlutil hned, ale až asi za týden, držím palce
Dakujem dakujem, fakt velmi si prajem aby uz konecne bol normalni