Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@jana2381 no jasne, tomu rozumim, taky to tak neekdy mam. Kdy mas testovat? Dali jste 1? My asi zkusime 2, je to trochu vyssi procento uspechu..
@veru-sou
Tentokrát jsme nechali zavést 2 a jsem dnes 7 den po KET. Pořád testování odkládám. Minulý měsíc jsem testovala 9 den a byl už dušík, 10 den stejný (měli jsme 1 embryjko). 11 den už na testu nebylo nic. Uvidíme teď. Ještě mě napadlo, že možná v tom mém Caru může někomu vadit, že tam je i gynekologie, takže když jsem šla na konzultaci IVF, tak tam přede mnou třeba byla paní do poradny. Jenže těhotné člověk potká každý den, takže o to víc jsem se těšila, až se mezi ně zařadím. ![]()
@veru-sou Veru vussi šance na úspěch je s jedním. Řekne ti to ve směs kazfy lékař.
@jana2381 Aha, no jo, ale tomu se člověk fakt nevyhne. Já bydlím blízko podolské porodnice a tak mi příjde, že je těhotná každá, jen já ne.
Já jsem při IVF vydržela až do dne doporučeného testování - 14 dní, šla jsem rovnu na krev a jak jsem tušila, že nejsem těhotná, spustila jsem pláč v ordinaci jen co jsem zavřela dveře a vyhrnula rukáv. No pláč hroznej, chudák sestřička. Navíc den mých 30. narozenin. Kdybych si testovala doma, vzalo by mě to asi míň.
Ježiš, já tu kecám
7.den, to už uteče!!
Jaké prášky jsi dostala? Kortikoidy taky?
@kratjana JOOOO??? Dr. mi při ET říkala, že u mě (no jo jsem na klinice jediná mlaďoška, jsou tam hlavně zahradniční pacientky přes 40 let) je procentuální šance na uchycení s jedním jako u paicentek vyššího věku, kterým vkládá dvě. Já se picnu.
Taky Vám dávali obrázek embrya před et i ultrazvuk se zářící zavedenou tečkou? Je to docela zážitek. ![]()
@veru-sou já jsem teda v životě neslyšela, že větší šance je s jedním. Ani nevidím logiku. Jedno se obecně doporučuje kvůli „riziku“ vícečetného těhu, které je pro tělo náročnější a pak mám nárok jen na 3 IVF, jinak na 4. Držím palce!!
@Tofik Taky to tak beru, dvě - vyšší procento úspěchu. Půjdeme do dvou!
Taky držím palce ![]()
@veru-sou
mám jen Utrogestan. Jinak vše bylo bez medikace. Naštěstí jiné problémy nemám. Já právě budu taky raději testovat doma. Minulý měsíc jsem to obrečela v klidu doma a pak se šla do centra domlouvat se na další pokus smířená. Ale po prvním ET (čerstvá embryjka) - jsem to tady nedala a rozbrečela se doktorovi v ordinaci.
Určitě běžte do dvou. Budu držet pěstičky. Už víš do jakého Caru přejdeš?
@jana2381 Jé, no na Utrogestan se teda moc těším, vůbec mi nechyběl
Nám nezjistili vůůůůbec nic, vůbec nechápou proč nejsem těhotná, tak mi napsali kde co, i kortikoidy na narušení imunity.. No když se nedomluvíme ve stávajícím (ale vypadá to velmi dobře), mám zažádáno do Gennetu, ale ti mají volný termín až ve 2. polovině listopadu na konzultaci. Taky budu testovat doma, ač jsem klidná a moc se na veřejnosti neprojevuju, tohle nesnáším moc dobře.. ![]()
@veru-sou
tak to je dobře, že se snad domluvíte. Já na tím ceníkem pomalu omdlívala. hatching za 8000 - + KET za 15000 - to bych si vážně nemohla dovolit. Oni to moc dobře ví a určitě můžou jít dolů.
Utrogestan mě taky moc netěší, ale co by ženský nevydržela. Chce si mi pořád spát ale s 17 měs. klukem to moc nejde. ![]()
@Tofik @veru-sou
1.nedoporucuje se to, zdravotní rizika a dále mohou se chytnout dvě ale při potratu yoho jednoho, to jedno může stáhnout i to druhý
2. Více transferu=vyšší šance a to např kvůli tomu že při každém cyklu jsi jinak nachystana
3. Pokud se jedná o et ztracis nárok na 4.ivf
Ale tady jde o ten druhý bod. Málo kde doporučuji zavadet dvě embrya. I má lékařka mi doporučila dávat po jednom.
Nevýhoda však je že za každý ket platíš. Já 7500, Veru 15000 ;(
Vážená paní Radko,
naše více než 3-letá zkušenost, kdy zavádíme striktně jedno embryo, je taková, že počet transferovaných embryí v jednom transferu Vaši šanci nezvýší, naopak. Když stejná dvě embrya, která byste zavedla v jednom transferu rozdělíte do dvou transferů ve dvou cyklech, máte asi o 20% větší šanci na těhotenství. Tím důležitým faktorem zvyšujícím úspěšnost tedy není počet embryí, ale počet transferů.
Při transferu dvou embryí jsme také zaznamenali poměrně dost případů těhotenských ztrát. Je možné, že jedno ze dvou transferovaných embryí, které se přestane vyvíjet, produkuje látky, které mohou poškodit i druhé embryo, které by za normálních okolností, pokud by bylo v děloze samo, prosperovalo.
V neposlední řadě je důvodem také samozřejmě zvýšený výskyt vícečetných těhotenství, která jsou riziková jak pro matku, tak pro děti, které se zpravidla rodí předčasně a není logický důvod je tomuto nebezpečí vystavovat.
prim. MUDr. Pavel Tex
@kratjana Hmmm, zajímavé. S Dr. to proberu, určitě se nezapřu, že bude po mým, že chci dvě a hotovo. Hlavní je, aby už to konečně vyšlo a dotáhlo do zdárného konce. Nervovat se při rizikovým s dvočátky je něco na moje nervy. ![]()
@jana2381 No právě, při 15.000 trochu pozbývá smysl mít takové zásoby vajíček a zkoušet bez pojišťovny KETy dokola. Mě bylo divný, proč ty holky každý měsíc KET opakují, když je to taková pálka. ![]()
@veru-sou kolik máš embryí? Snad ti dají slevu protože 15000 je nehorazna suma. Na kolik vás yo zatím vyšlo?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.