Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám takový problém. Byli jsme s malou na 2měs. kontrole, měla zhnisaný vpich po TBC, píchala ho, teď čekáme, až se zhojí. Ale k problému. Byly nám nabídnuty „informace ke klinické studii“, což znamená, že naše dětská mudra provádí ve spolupráci se spol. Novartis Vaccines klinickou výzkumnou studii. Znamená to, že by naše malá byla očkovaná na ochranu před meningtidou typu B, avšak vakcína byla schválena k použití, ale není povolena pro běžné očkování. Děti se řadí do 4 různých skupin, záleží v jaké sk. by se malá nacházela, podle toho by trvala délka „účasti“, např., když bude v 1.skupině, bude proces trvat přibližně 10měs, když bude ve 3.skupině, bude to trvat 8měs. V průběhu studie budou odebírány vzorky krve, celkem 2×, aby bylo možné stanovit protilátkovou odpověď na vakcínu. Dále by se měla vyplňovat denní karta,každý týden po očkování lékař telefonicky zkontroluje, zda je vše v pořádku: ještě k té kartě (vyplňuje se celkový stav dítka, reakce, teploty, zvracení, vyrážka, podrážděnost, spavost, neobvyklý pláč, změna stravovacích návyků..). Studie je zcela dobrovolná, může se kdykoliv ukončit, zdarma pak dostanete očkování Prevenarem, atd..
Já jsem po přečtení informací nejistá, nechci ji vystavit jako „pokusného králíka“. Já vím, někde se to vyzkoušet musí, ale mám strach, že by se jí mohlo stát něco jiného, nějaký trvalý následek. Je to přece jen malé miminko, neřekne mi, co je jinak. Má to i svoje „výhody“, ale ten strach je asi u mě silnější. Otec se k tomu staví „tak i tak“. Přemýšlím, že si „radši“ zaplatím ten Prevenar, než abych jí nechala každý měsíc (týden) očkovat. Oba jsem s přítelem trpěli na záněty středního ucha
já na to doplatila nedoslýchavostí (nebo jen špatný doktor?), proto ji chceme nechat očkovat Prevenarem. Neříkám, že nikdy nedostane zánět střed. ucha, ale bude víc chráněná.
Snad jsem to aspoň trochu napsala tak, abyste tomu rozumněly, co vlastně chci říct.
Co byste dělaly? Máte s touto studií některá zkušenost? Bylo vám to nabídnuto? A pokud ano, podstoupily jste to? Jaké to mělo „následky“?
Já bych do toho na 100% nešla.
1. nedávám dítěti žádná zbytečná očkování, pro organismus je to zátěž. 2. píchance navíc (odběry krve a tak),
určitě by se našly i jiné důvody.
Určitě se ozvou holky, co o tom vědí víc .. ale právě ta meningitida se tuším očkuje až ve vyšším věku, že je tam nějaké riziko neurologických komlpikací .. ale fakt nevím přesně…
A tohle doporučuje tvůj dr.? No myslím, že bych to radši zvážila nebo zkonzultovala s jiným dr. podle nálezu malý i rodinný anamnézy.
janine24: Nedoporučuje, jen nám to dala, že ona s nimi spolupracuje, a že to je celkem zajímavé..
Aha, tak pokud to ani nedoporučila, tak je to zvláštní přístup… No počkej na další názory, tohle mě moc nepřesvědčilo.
Taky bych měla strach nechat dítě očkovat něčím nevyzkoušeným (myslím vyzkoušeným praxí) a i ty odběry krve nejsou zrovna procházka růžovou zahradou. Byla jsem s Anežkou asi dvakrát a zvlášť poprvé to byl horor (asi ve třech měsících). Prevenar zdarma je lákavá nabídka, ale na druhou stranu jsou to jen peníze a mně by za to riziko asi nestály. Navíc naše doktorka doporučovala Prevenar až ve větší pauze mezi očkováními, což u nás bylo v 1,5roce. Jiná nepovinná očkování vůbec ne, až nedávno jsme byli na Havrixu (žloutenka A), protože malá nastoupila do jeslí. Každopádně pokud o tom jen trochu uvažuješ, prober to s jiným nezávislým pediatrem.
Holky, díky za odpovědi.
janine24: řekla, že si to máme pročíst, a příště se o tom pobavíme.
baghira: nenechám ji očkovat, spíš jsem se nechala „zviklat“ přítelem, který tvrdí, jestli to mají zkoušet na ní nebo na někom jiným. Dnes jsem mu vyčetla dalších x problémů, následků, atd..
hkac: neuvažuju, spíš mě zajímá, jestli s tím má někdo zkušenost. Očkovat hexou ji necháme až se jí ÚPLNĚ zahojí TBC, pak teprve to ostatní. A abych byla upřímná, nejde mi o to, že bych měla zdarma Prevenar nebo jiné „výhody“, to radši zaplatím
A ještě, já se bojím, že bych jí tím spíše ublížila, než pomohla. Nebudu se koukat na to, jak má teploty, zvrací, nechce jíst nebo se osype..
Vám to doktoři nenabídli?
Ahoj,
ja bych do toho nesla ani za nic. Mam kamaradku, ktera to vzala…no nevim, jak se to podepsalo na klukovi, ale od ty doby (a uz je to par let) je PORAD nemocnej. Urcite za to muze vic veci… tyhle veci se hodne spatne dokazujou. Ja jsem s ockovanim hodne opatrna.
A k tomu Prevenaru… ja jako mala mela zanet ucha kazdou chvili, manzel taky a deti se s tim jeste nesetkaly, nastesti. Prevenar davat preventivne je dost nesmysl…je to dalsi zatez, dala bych ho az po opakovanym zanetu a pozitivnim vyteru na presne ty typy viru, proti jakym je Prevenar…je jich totiz mnohem vic a ocko pomoct vubec nemusi. Ale to se tu v diskuzich taky doctes ![]()
co se zánětů týče, tak mnohdy je to dané i tím, jak ucho je aktuálně „postavené“ nebo jak to říct:D Že se to časem srovná…
Jinak bych do toho nešla. Možná kdysi u Báry, když jsem se moc nezajímala, ale u Anety v žádném případě - koneckonců…v jejím věku stále ještě nemá ani třetí dávku hexy, kterou už ale nemá pohromadě, ale už naopak rozdělenou (říkám tomu rozebraná hexa) a zatím to teda nevypadá
je mi jasný, že někde to zkusit musej…ale svoje dítě bych nedala
Ahoj,tak nám tato studie byla taky nabídnuta,dlouho jsem váhala,doktorka mě taky do ničeho netlačila,všechno nechala jen na mém rozhodnutí… No,rozhodlo to,že bude chráněná před meningokem B,ne nějaký prevenar zadarmo.Až když jsem dr. řekla,že do toho jdem,tak mi řekla,že je to dobře.Jistě,že je to pro tak malý organismus zátěž,dostává vlastně tři vakcíny najednou,ale malá to zvládla s jednodenní zvýšenou teplotou,což je normální i po samotné hexe.Když čtu odpovědi,tak ti radí nedávat,taky jsem byla spíš proti,manžel mi taky s rozhodnutím nepomohl,ale ted jsem ráda,že jsem to malé dala.Máme už za sebou všechny tři dávky…
Ja nevim
je to sance dostat se k novemu leku - becko je nejvic patogenni a pritom se na nej u nas ockovat neda … nicmene ockovani na meningokoka se fak doporucuje ve vyssim veku..
vazne nezadouci ucinky by se spis aso projevili, pred vetsi studii se dela tzv. pilotni studie,kam se nabere skutecne jen par lidi, jako kdyby se objevilo neco fakt necekaneho, aby se to vcxas stoplo…
ockovani je podle me male riziko, ktere podstupujeme, abychom zabranili vetsimu riziku. Meningokok u nas nijak za:,–(ne neradi … nicmene kdyz uz prijde, tak je toobvykle prusvih.....
ja dycky pritahovala komplikace, tak bych se asi spis bala, ale je to spis opocitu - kdyz to podstoupis, budes zase rada, ze mas dite chranene…
Ahoj,
my jsme v teto studii, doktorka mi na zacatku dala info co mela + nejake letaky a odkazy na net. Studovali jsme to s manzelem docela dlouho.
Nakonec jsme se rozhodli, ze do toho pujdeme. Hexu by Dominik stejne dostal a Prevenar jsme chteli dat taky. Navic je tam akorat ten MeningokokB.
Neslo nam o to, ze je to zdarma + jeste dostaneme penize, rekli jsme si, ze do toho pujdeme. Studii uz predtim probihalo asi 10, nekolik na dospelych a nekolik na kojencich. MenB v trosku jine forme se ockuje na Novem Zelandu, to je jedina zeme, jinak nikde, proto probiha tato studie nove vakciny.
Tato studie je ovsem anonymni a deti se losovanim rozradi do 2 skupin, jedna dostane Hexa+Prevenar+MenB a druha pouze Hexa+Prevenar. Dominik nakonec byl v te druhe skupine, takze MenB nedostal.
Ani jedno z deti ve studii u nas (ptala jsem se na to Dr.
) nemelo spatnou reakci, nekdo mel zvysenou teplotu, Dominik nemel nic.
Ted jsme byli na rocni prohlidce a dostali jsme nabidku ve studii pokracovat. Jedna se opet o MenB (toho bychom ted dostali, uz ho dostanou vsichni) + Priorix Tetra. Resili jsme to doma 2 dny a pujdeme do toho.
Tot za nas, zalezi opravdu na Vas, jestli do toho chcete jit nebo ne, je tezke poradit, je to jen Vase decko a musite se rozhodnout sami ![]()
To je pravda,je to o pocitu… Dr. mi říkala když jsem se pořad nemohla rozhodnout at nad tím tolik nepřemýšlím,že se to nějak rozhodne samo,mala bude třeba nemocná atd. No a já jsem se rozhodla v okamžiku,když v autě v rádiu říkali o úmrtí 8měsíční holčičky na men.B . No a bylo rozhodnuto,vyčítala bych si,kdyby nedejbože něco,že jsem měla možnost ji chránit a nešla do toho. Mirka.
ty tři vakcíny najednou nechápu - to jakože se najednou napíchá hexa, prevenar a to B??? Tak to nejsou 3, ale dohromady 8! A mezi náma to mi teda vadí, protože to povede jen k jednomu - zas udělat nějakou megavakcínu na všechno najednou a to mi teda vadí moc
Pudlo nechci rejpat, ale je otázka, co je u tebe komplikace - rozdíl objektivně vs subjektivně:D Docela se bavim u diskuse hysterické těhule ![]()
Jen tak lehce mimo (a věřím, že to není důvod, proč do toho jdete) - je to nějak financované??? Jako dostanete něco, že své dítě do toho dáte? (ale to je fakt jen ze zájmu)