Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim, prosim o radu.Jsem prastena nebo plasim zbytecne. Dnes jsem si nasla kliste v podkoleni jamce, cely den me pobolivala noha, myslela jsem natazeny sval, tak jsem si pres kalhoty pomackavala nohu a pod kolenem to strasne bolelo, ze zadni strany nohy, tak jsem koukla a bylo tam kliste, pri vyndavani jsem ho pretrhla, tak jsem jela na vyndani zbytku k OL. Vyndala ho a noha boli dal?
Mě bolela ranka po klíštěti ještě snad týden, bylo to dost nepříjemné. Tenkrát jsem byla těhu, tak jsem šla pro jistotu na odběry a ty byly o. k.
No kdyby bolela ranka, tak to beru, ale cela noha a kdyz zatlacim pobliz ranky tak to boli dost.
To je v pohodě. Já měla před týdnem klíště na stehně a nechtěně jsem si ho strhla. Začalo to krvácet, svědit a vytékat hnis. V pondělí jsem mazala k lékaři a prý je to citlivá reakce na kousnutí. Taky jsem plašila. Ted už je to v pohodě. Mám se hlídat 4 týdny. Hledat bílý flek na těle…prý to může být kdekoliv, ne jenom na místě přisátí a nebo kdybych měla příznaky chřipky, tak tam raději naklusat. Hlídej to.
A mimochodem. Příznaky boreliozy nebo té druhé neplechy se neprojevují hned. Spíš po týdnech.
@misulla09 Přesně, sledovala bych to místo přisátí, kdyby se tam vytvořil jakýkoliv obrys, maž pro ATB. Mohla by to být borelióza a tu je důležité včas zaléčit. Syn měl červenou nepravidelnou mapu cca 10 cm kolem místa přisátí, objevila se ale až po dvou měsících od nákazy! A vidět byla jen slabounce. Váhala jsem, jestli vůbec jít k Dr. a ten řekl, že to je typická borelioza., tak bacha na to. Určitě to nepodceňuj.
Ok, takze ted plasim zbytecne
uff. Takze hlidat flek a teplotu (to jsem vystudovala na netu k encefalitide)
@misulla09 píše:
Zdravim, prosim o radu.Jsem prastena nebo plasim zbytecne. Dnes jsem si nasla kliste v podkoleni jamce, cely den me pobolivala noha, myslela jsem natazeny sval, tak jsem si pres kalhoty pomackavala nohu a pod kolenem to strasne bolelo, ze zadni strany nohy, tak jsem koukla a bylo tam kliste, pri vyndavani jsem ho pretrhla, tak jsem jela na vyndani zbytku k OL. Vyndala ho a noha boli dal?
Když mne kousne klíště, tak mě to svědí, a je tam mokvavý pupínek půl roku až rok.
@misulla09 píše:
Ok, takze ted plasim zbytecneuff. Takze hlidat flek a teplotu (to jsem vystudovala na netu k encefalitide)
Klíště taky přenáší boreliózu. To je něco jak syfilis, ale přenáší to klíště, neumírá se na to, ale může to vést až k invaliditě (např. ochrnutí, dysfunkce vnitřních orgánů).
Prvním možným (nikoli však vždy se manifestujícím příznakem) je erythrema migrans. Najdi si v google vyhledávači obrázky erythrema migrans a pokud se to objeví maž okamžitě k lékaři, V této fázi se to dá léčit i penicilinem (manželka to taky měla během těhotenství). Čím později se to léčí, tím obtížněji je to léčitelné.
Nejhorší je, že v pozdějších fázích se borelie usadí v místec, kam léky obtížně pronikají (třeba v kloubech) a odtud při jakémkoli oslabení imunity pronikají invaze do těla, kde způsobují opakované záněty.
@Mimísek8 Všichni tady znají Miroslava Dušína, známého to herpetologa a odborníka v oboru lékařství, a to tak, že jakmile se jedna diskutující zmíní o tom, že rána po přisátí klíštěte se má ještě víc zrani (vypálením) a vysát (aby se např. borelie dostaly do úst a drobnými zraněními, vč. parodontu do krve), tak tomu mají všichni věřit?
Jak to souvisí s tím, jestli jsem blonďák?
Prostě nevěřím babským radám typu „prý“, „kdesi psali“, „jakýsi Miroslav Dušín kdesi psal“.
Třeba tady čtu: Přichycené klíště se odstraňuje pinzetou nebo prsty opatrným vikláním do stran za stálého tahu. Místo přisátí se ošetřuje jódovou tinkturou. Pokud se klíště při vytahování přetrhne a hlavička zůstane v kůži, je nutné ji ihned odstranit. Dále je nutné se vyvarovat rozmáčknutí klíštěte, které může být zdrojem eventuální infekce.
Nic o vypalování nebo vysávání rány ústy.
Ozivuju dotaz.
Kdyz se po vytazeni klistete objevi cervene zarudnuti, neco jako vetsi stipanec po komarovi, jdete s tim k doktorovi hned?
A jaka je lecba u nej?
Dekuji ![]()
@Kralikcek píše:
Ozivuju dotaz.Kdyz se po vytazeni klistete objevi cervene zarudnuti, neco jako vetsi stipanec po komarovi, jdete s tim k doktorovi hned?
A jaka je lecba u nej?
Dekuji
Já šla až po nějaké době, když se mi tam objevil velký fialový flek. Ale čím dřív tím líp. Mně doktorka vzala krev, i když je nově zavedeno, že pokud se objeví flek, automaticky se nasadí antibiotika, protože je to jasný příznak boreliózy. Já ji chytla před rokem, brala jsem troje antibiotik, od té doby se mi hodnoty v krvi malinko spravily. Asi před dvěma týdny se mi objevily příznaky i přesto, že jsem je předtím neměla. Borelióza je nevyléčitelná a ráda se vrací, takže čím dřív půjdeš, tím lépe.
Jednoznacne dezinfikovat, pokud se objevi skvrnka, nebo i cokoliv neobvyklého, hned k lekari - vetsi stipanec by ale nemel ještě nic znamenat
@thrisamanx píše:Čím dřív, tím líp - ono má smysl chodit myslím až po 14 dnech, protože když tam zas půjde dřív, tak test bude mít negativní, i když bude nakažená. Protilátky se objeví myslím až za těch 14 dní. Ale může se na ten test objednat.
Já šla až po nějaké době, když se mi tam objevil velký fialový flek. Ale čím dřív tím líp. Mně doktorka vzala krev, i když je nově zavedeno, že pokud se objeví flek, automaticky se nasadí antibiotika, protože je to jasný příznak boreliózy. Já ji chytla před rokem, brala jsem troje antibiotik, od té doby se mi hodnoty v krvi malinko spravily. Asi před dvěma týdny se mi objevily příznaky i přesto, že jsem je předtím neměla. Borelióza je nevyléčitelná a ráda se vrací, takže čím dřív půjdeš, tím lépe.