Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@eumedon To je pravda, ale jak říkám, pokud se jí objevil flek, doktor by neměl brát krev, ale okamžitě nasadit atb. Mě boreliózu podchytili hned v začátku a už tak to není žádná sranda, takže pořád je lepší přijít dřív než pozdě.
@thrisamanx píše:
@eumedon To je pravda, ale jak říkám, pokud se jí objevil flek, doktor by neměl brát krev, ale okamžitě nasadit atb. Mě boreliózu podchytili hned v začátku a už tak to není žádná sranda, takže pořád je lepší přijít dřív než pozdě.
Myslím, že by měl v takovém případě obojí: Nasadit antibiotika i vzít krev.
Pouhé zarudnutí v místě vpichu ještě nic neznamená. Jak vypadá erythrema migrans, lze vygůglit, objeví se tak za 14 dní. Nebo taky neobjeví, což znamená, že chce-li mít zakladatelka jistotu, měla by jít na krev tak za 14 dní po napadení klíštětem. To už - v případě, že byla infikována - budou testy průkazné, ale současně ještě nebude pozdě na léčbu.
@Kralikcek cervenej flicek je tam cca 5 dnu po vytazeni…proste klasika po podrazdeni…pak to ustoupi a pak je teprve dulezity sledovat reakce…pokud pak cca do 2 mesicu vznikne cervena skvrna…bacha, muze bejt i jinde, nekjen v miste prisatti!, pak hned k dr. casto k tomu byva i unava, malatnost, jakoby priznaky slabsi chripky…
@Vlasaticka Tak mně se červený flíček objevil už za pár dní, pak se postupně zvětšoval, lékař mi řekl, že je to normální. Normální to nebylo, boreliózu mám už rok a je to pořádné svinstvo. Důležité je pozorovat, jestli se ten flek zvětšuje nebo mění.