Klíště - test na encefalitidu, boreliózu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Meo
26
29.5.19 22:26

Jestli bylo tak maličký, tak bylo přisátý chvilku. Klíště se nemusí přisát hned, možná se chytlo na oblečení a přísálo až teď. Já bych byla v klidu (a to jsem boreliozu v podobným věku měla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4256
29.5.19 22:27

Kamarádka měla klíště, neměla žádný flek. Po 3-4tydnech se jí udělalo zle a RZS ji vezla do špitálu… měla boreliózu. Těžko říct. Ale moc se nestresuj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
29.5.19 22:33

Uz nemam uplne aktualni prehled (nj, 2.materska), ale co si pamatuji, tak testovani klistat se nedoporucovalo. Leci se pacient a ne kliste. I kdyby bylo 100× pozitivni, tak nikde neni napsano, ze to clovek chytne :nevim:. Zkus se treba pro uklidneni kouknout na stranky SZU (myslim, ze to meli pod palcem). Mapuji aktivitu a aktualni promoreni klistat.
Jo a klistata jsou mrchy vytrvale, jsou pry schopne prezit i pracku. Zabiji je sucho (takze treba obleceni je fajn nechat proschnout idealne na slunicku). OT - moje 3leta by nejake zkoumani lupou nedala ;) neboj, bude to OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
29.5.19 22:50

Nepropadej panice. Zkusím to trochu podrobněji, tak se případně omlouvám za délku příspěvku…

A - encefalitida: nakažených je jen velmi maličko klíšťat, v nejpromořenějších oblastech (Beroun, Křivoklátsko, střední tok Vltavy) je to kol. 1 % klíšťat. Mimo tyto oblasti ještě méně.
A pokud by i z toho mizivého procenta klíště virus obsahovalo, nemusí dojít k přenosu. Pokud k přenosu dojde, může virus imunita zlikvidovat. A konečně, kdyby k nakažení došlo, stejně se s tím nic nenadělá, protože u encefalitidy se léčí jen příznaky, ne nemoc samotná. Týden po pokousání by přišla vysoká horečka a pak neurologické problémy. Ale je to vážně velmi malá pravděpodobnost.

B - borelióza. Je častější, udává se, že nakažených bývá asi 15 % klíšťat. Ale - píšeš, že bylo klíště malinké. Jestli ho ještě máš, tak mu zkus přepočítat nohy. Pravděpodobně napočítáš tři páry - to znamená, že to není dospělé klíště, ale larvička. Ta sice saje na lidech málo, ale může se to stát. A larvička boreliózu nemá prakticky nikdy (nepřenáší se z matky-klíštěte na potomky). Pokud napočítáš 4 páry, není to larvička, ale velmi malé klíště - nymfa nebo dospělý. A je-li malé, opravdu nejspíš nesálo dlouho, bylo schované v oblečení, ve vlasech, popolézalo po těle, než se přisálo. A nakažení u boreliózy dost trvá - bakterie „spí“ uvnitř klíštěte v zažívací soustavě a teprve, když si všimne, že saje, tak se probudí a musí skrz klíště putovat do slinných žláz a z nich teprve do těla.
A opět, ne vždy dojde k nákaze…

Takže pro klid duše můžeš sledovat případnou horečku, flek na těle, obecně „chřipkové“ příznaky, případně oteklé uzliny.

A já obecně bych doporučila zvážit do budoucna to očkování proti encefalitidě, blbě se to odhaluje i léčí. Ale je to na každém. Já třeba očkovaná jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
29.5.19 22:52

Holky děkuju moc za reakce! Na jednu stranu si říkám, že fakt blaznim. Ale pak zase slyším ty hrůzy, co to může způsobit a jsem z toho v háji. Ještě se asi poradím s dr, jestli by ji k něčemu byla informace, že třeba klíště by bylo nakazene, nebo by ji to stejně nezajímalo a čekala by až na klinické příznaky. Jak jsem pochopila, tak např u encefalitidy by se stejně nedalo nic moc dělat, aby nepropukla (pokud se dcera nakazila) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.5.19 22:52

Prosím tě, hoď se do klidu. Dítě sleduj nebo nech po dohodě s lékařkou udělat test na boreliózu, ale na 99,999% se vůbec nic neděje. Lidi ze sebe denně vytahají tisíce klíšťat a nakazí se jen minimum. Navíc tahle mrňavá klíšťata jsou jen vzácně nakažená, protože jsou to první stádia a ta získávají nákazu až když se přisají na hlodavce. Pokud se přisají na člověka, nemají nákazu kde získat.

• Citovat
  • Upravit
255
29.5.19 22:58

@klamonožka moc děkuji za perfektní odpověď! Klíště má 3 páry nohou, takže by to v tom případě byla jen ta larva.
Musím teda smeknout, jak se skvěle v této problematice orientujes!!!
Jinak to očkování určitě dám, ale naše dr doporučuje až od 5 let. Tak jsem to dal neřešila. A teď trochu lituju, že jsem si ho neprosadila, ale co už.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
29.5.19 23:02

@Janli máš úplnou pravdu, musím se hodit do klidu. Sama jsem jako dítě pochytala klíšťat a nic se nedělo a teď blaznim, jak když je konec světa. Fakt mi už po těch letech na mateřské odjel mozek někam na dovcu. Evidentně ale beze mě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11656
30.5.19 05:09

Pokud Tě uklidní, napíši naše zkušenosti.
Na chalupě chytáme klíšťata téměř denně. Už přes deset let ;-) I když se kontrolujeme, klíšťata jsou malá, kolikrát je najdu až po dvou dnech od přisátí - třeba moje tělo po cca 48hodinách reaguje na klíště svěděním toho místa - tehdy najdu červenou tečku a klíště někdy pomalu hledám lupou (pokud klíště najdu dříve, tak stejně místo po oněch 48 hodinách začne svědit, takže u sebe mám oveřených 48 hodin ve včech případech). Za rok mám na sobě tak deset klíšťat, co jsem zachytila až po těch 48 hodinách. Za těch deset let a při čtyřech osobách byla zjištěna borelioza jen jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
30.5.19 05:46

Já přidám také svojí zkušenost. Syn, tenkrát 1,5 roku chytil první klíště v životě a byla z toho borelióza. Žádné příznaky, kromě fleků, které se objevily večer a ráno zmizely, neměl. A to ještě měl klíště za uchem a fleky po nohách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.5.19 06:20

Ja pridam zkusenost jedne me zname, odbornice na testovani klistat (borelioza). Nedavej ho testovat, i kdyby testovane bylo a bylo nakazene, nakaza se prenese asi u 20% lidi a to jeste neznamena, ze skutecne onemocni…

• Citovat
  • Upravit
1663
30.5.19 10:04

My jsme na rozbor posilali, abych byla klidnejsi. Pokud te to uklidni, tak proc ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí