Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jak už jsem psala v jiné diskuzi, toxo chytíš od kočky pouze v případě, že pozřeš alespoň 24hod starý výkal. Dřív není nakažlivý a jinak než orálně to nechytneš. Navíc naprostá většina lidí, co měla toxo ji chytla jinak (syrové maso, neumytá zelenina). Za další toxo má jen 1 - 6,5% koček. To znamená, že 6,5 kočky ze sta (max.) má toxo, od tvé domácí kočky nemáš prakticky šanci se nakazit.
Já už tedy toxo měla, ale to kdysi dávno, kočky jsem si pořídila teprve před rokem. Protože jsem přes týden sama, musim vynášet i záchodky…
Takže žádný strach, čičule tě nemůže nijak ohrozit. Je to jen hooodně nafouknutá bublina…
Pozor ale na bakterie, které mohou způsobit nepříjemnou infekci, pokud kočku poštíte do postele! Jsem za začátku 8. měsíce a zrovna jsem se vrátila od lékařky, která mi telefonovala, že mám ihned naklusat do ordinace. Posílala do laboratoře vzorek výtěru (stěžovala jsem si na nějaké svědění a kousání…), našly se tam bakterie, které jsou navíc přenosné. Když jsem se ptala, jak jsem k tomu mohla přijít, zeptala se mě, jestli nepouštím do naší postele nějaké chlupaté zvířátko. No jasně, kočky, povídám. Ta se chytla za hlavu, kočky prý ihned z ložnice ven, vyměnit ihned ložní prádlo a minimálně do konce šestinedělí kočka do postele ani náhodou.
Ahoky, jsem tu nová, zjistila jsem že jsem ve 3 týdnu těhu. Kamarádka mě děsí kvůli kočičce, kterou mám doma. Na kočky jsem zvyklá od dětství - měly jsme doma kocoura 18 let a ted mám již 3 roky jinou kočičku (vykastrovanou). Jsem moc ráda, že jsem našla tuhle diskuzi a zjistila jsem, že se v podstatě nemusím ničeho bát
vzhledem k tomu, že kočičku mám delší dobu.
Mě by spíše zajímalo, jak to budu dělat (až se mi malá narodí) tak jak zabránit naší kočce aby s ní nespala v postýlce. Naše kočka je někdy extra mazlivá a já se už teď bojím aby na ni třeba v noci nelehla nebo něco.. navíc máme dvoupokojový byt, takže ani nevím jak bych je oddělila…
Ahoj, nevíte co to znamená hraniční hodnota u testu na toxoplazmozu? Doporučili zopakovat test - na výsledek si mám zavolat příští týden.. ale co když dopadne stejně? Nebo hůř? Jsem v 15 tt. Mám doma dva kocourky, oba bytové kočky, nikdy nebyli venku, hygienu dodržuji..Ale i tak mám strach. ![]()
@posibilities
Ahoj, mně to zalehnutí dítěte kočkou přijde jako hoax. V životě jsem o tom neslyšela, leda takové to „známá mojí známé… tutově se stalo!“ ![]()
Mám s kočkama dost zkušeností a žádná z nich by dobrovolně nešla spát na něco malého, neforemného a tudíž nepohodlného
Výjimkou je topení v zimě, ale to se pod nimi nehýbe…
@Peťka33 já mám kočku od svých 9. let, pak když umřela tak jsem jí neměla asi 3 roky, mezitím jsem otěhu a potratila jsem, lidi mi vymyli mozek tím že co když to bylo z toho, udělali mi plno testů na toxoplazmozu aj. a nic, nepotratila jsem z toho, pak našli jiný důvod, takže jsem si kočku pořídila zase a měsíc po tom co jsme si kočičáka dovezli dom jsem našla další //. celé těhu jsem poslouchala jak je to nebezpečné, když jsem porodila story o tom kolik bylo už případů kdy kočka zalehla mimi a bla bla. malé je 2 a půl roku, s kocourem jsou parťáci, nebyl jediný problém mít doma mimi a kočku a to máme jen 2 pokoj byt, ale sžili se parádně, naopak je to úžasný sledovat jak jsou na sebe zvyklý, kocour malou naopak chrání, neměnila bych. myslím že pokud se budeš chovat normálně, dodržovat normální hygienu tak se nic nemůže stát. já občas umyju záchodek savem, snažím se to čistit hned po použití ten bobek uklidit (ono mě to stejně donutí ten smrad) a fakt není problém.
znám 3 holčiny s toxoplasmosou které nikdy kočku neměli, museli to chytnout jinde, např. neumytá zelenina je hodně častý zdroj.
@ncc1701 No já to právě nikde nečetla, spíš mě to jen tak napadlo, protože ona když chytne mazlivou, tak třeba lehne na hlavu i mě, nebo po mě šlape že mi málem vyšlape díru v břiše
Tak jsem si říkala, jestli to nebude dělat i miminku. Nebo po mě přeběhne jak torpédo. Vůbec nevím jak bude na malou reagovat, tak mi to tak vrtá hlavou ![]()
@posibilities můj kocour byl když jsem byla těhu magor, no trošku je i teĎ, občas ho chytne raplík a lítá skáče ale nestalo se že by udělal něco malé, nevěřila jsem ale fakt to tak je, co se týče malé jakoby cítil že je to miminko, ze začátku se jí bál, na to že vleze kamkoli do postýlky si nikdy netroufl, pak už se osmělil po čase a přestal se jí bát ale nikdy po ní neskočil, dokonce když bych ho mačkala na mazlení já tak se mu to přestane líbit a vytáhne drápy hned, malá ho může mačkat tahat a on na ní nikdy drápek nevytáhl. a jinak můj kocour se nemazlí nikdy ale když jsem byla těhu jakoby to cítil pořád mi ležel u břicha, na prsou atd. ale to skončilo jak jsem porodila,
ke konci těhu s tím možná počítej se začne zdát kočka nějak jiná, víc neklidná, co ten náš začal vyvádět měla jsem z něho nervy, veterinář mi ale řekl že to kočky někdy dělají že cítí ten porod že se něco začíná dít, bojí se o vás a zároveň se prý bojí co to pro ně znamená. když jsem porodila tak se zase vrátil do starých kolejí a byl normální.
@martulkasloník Tak to jsi mě uklidnila
Já teď moc nemůžu odhadnout, jak se bude chovat, protože ještě teď jsem u rodičů a máme kočky tři, ale do tří týdnu se s přítelem stěhujeme do vlastního a bereme si sebou jednu z našich koček (ty dvě tu jednu vystrnadili ze své party, tak právě proto si ji bereme). Bude mít tři měsíce si zvyknout na nový byt než se malá narodí. Ale je pravda, že se ke mě chová jinak, něžněji a je ještě víc mazlivá (oproti těm dalším dvěma kočkám, kterým je můj stav očividně jedno
). Ale jsem ráda, když čtu, že kočky jsou k miminkům ohleduplné ![]()
@posibilities já myslím že to bude v pohodě, bude to změna ale to by byla i kdyby byt zůstal stejný. my třeba bydleli stejně ale jak už to tak je před příchodem mimi se byt rychle začal měnit, malovalo se, přeměnil nábytek, dali jiné koberce prostě změna to byla taky, kocour si na to zvykal asi týden a pak mu to už nepřišlo. mám hodně kamarádek co mají kočku ještě déle než dítě a každá říká nebyl problém, prý i ten ta nejzlobivější kočka se dokázala se dokázala s mimčem sžít
za mě jen jediné co můžu říct že jsem pocítila v tom že je doma kočka že úplné mimi jsem nenechala jen tak na gauči nebo na posteli, radši jsem utíkala malou dát do postýlky pokaždé aby na ní neskočil, úmyslně by nikdy neskočil ale u něho je to tak že když se lekne začne lítat po bytě a nezná se
Jj, můj kocour je taky prdlouš, ruku mojí mámy považuje za nejlepší kousátko na světě, když je rozblbnutej, kope se do hlavy, lítá po celém bytě, hryže všechno, co vidí, ale přijde moje neteř (3,5 roku) a může ho tahat za ocas a on drží a ještě u toho přede. Myslím, že pokud se kočce příchodem dítěte nepřestaneš věnovat, ale když budeš odpočívat, vezmeš si ji k sobě, nebudou problémy ani s tím, že by žárlila a dělala nějaké naschvály…
@ncc1701 přesně, malá ho má za plyšáka tahá ho, přikrývá peřinkou z postýlky a ten blbec si to nechá líbit, mě by ihned poškrábal ![]()
@ncc1701 jinak super počítadlo na kočičáka, to je super, musím si to taky udělat ![]()
@martulkasloník píše:
@ncc1701 jinak super počítadlo na kočičáka, to je super, musím si to taky udělat
Hehe
Já si tím připomínám, jak ten čas letí.. jako by to bylo včera, co za mnou běžela cizí vyzáblá a vymrzlá kočka a mňoukala tak, že se nedalo odolat ![]()