Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nase Marinka v tomto veku take kakala jen tak jednou za 10 - 15 dnu, pravidelne. Doktorka v tom nevidela problem, tak jsme to take prestali resit.
Jako bych to psala já před týdnem!! Můj 3m se pokadil až po 18 dnech. Těsně před odchodem k doktorce na prohlídku ve 3 měsících. Myslím, že se ulevilo hlavně mě:-D On s tím asi problém neměl, taky prděl a šíleně smradlavě:-)
Akorát měl pak nižší váhu, tak mě znejistělo, jestli dost přibírá, když to všechno spotřebuje.
Tak dneska je to šestnáct dní a stále nic. Mudra řekla, že mám dát malinký kousek glycerinového čípku, tak uvidím. Jen co se malý probudí, jdeme na to. Ale myslím, že to nebude nic platný, stále je v pohodě, tudíž si myslím, že prostě nemá co kadit ![]()
@KPKristy tak držím pěstičky, ať se zadaří. Miška tentokrát měla pauzu „jen“ devět dní ![]()
@Kaczenka píše:
@KPKristy tak držím pěstičky, ať se zadaří. Miška tentokrát měla pauzu „jen“ devět dní
Tak nic, čípek nezabral. Prostě tam nic nemá. Zítra zavolám doktorce a jsem velmi zvědavá, co bude dělat ![]()
Ještě by šlo udělat miniklystýrek, ale teda až po poradě s lékařkou. Přece jen je to ještě mrňousek.
No, já uvidím, co mi zítra řekne. Asi ho bude chtít vidět, ale co uvidí, nevím. aby nás ještě tak hnala na nějaký sono nebo tak něco ![]()
Poklepe mu bříško a prohmatá. Podle poklepu bříška pozná, jestli nemá plná střeva. Poslechne fonendoskopem peristaltiku. Ale tu i Ty slyšíš, jak Ti prcek prdí. U dospělců se dělá pak digitální vybavení stolice. Ale u dětí si to nedovedu představit.
Co to je digitální vybavení stolice?
Ale já se vážně domnívám, že v sobě nic nemá. jinak by snad ten čípek zabral, ne? ![]()
Pošle vás na ultrazvuk, maximálně. Ale u nás to trvalo 18 dnů, tak držím palce.
Digitální (digitus z latiny = prst) vybavení… vezmeš troje rukavice a do konečníku zavedeš prst (ukazovák) a dloubeš. Nic příjemného pro člověka (tj. ani pro pacienta, ani pro personál). Spíš se to dělalo dřív, když ještě nebyly Laktulozy a Laktobacily a Yal gely.
Navíc jak píšeš, je chlapeček spokojený a prdíkuje a nepláče, takže to opravdu vypadá, že prostě všechno stráví. Čípek by nerozpustil, kdyby ta stolice v konečníku byla tzv. spečená, prostě extra zatvrdlá, ztuhlá (tzv. skybala) a dělala tam překážku. Jen by odešla troška „špinavé vody“. Ovšem v tomto stádiu už by byl dospělec protivnej, vzdutej a neprděl by.
Mno, tak vybavení stolice je vskutku mňamózní „operace“ ![]()
Já si právě říkám, že kdyby mu to tam vadilo nebo překáželo nebo tlačilo, tak dá vědět…
Děkuju všem za rady a reakce, i za povzbuzení. Dám vědět zítra, až doktorce zavolám, jak jsme dopadli…
@KPKristy, já bych do toho procesu moc nezasahovala. Pokud je miminko spokojené, tak opravdu o nic vážného nepůjde. Já jsem měla kolikrát pocit, že se malému obsah vždycky chvilku točil na jednom místě a pak se vykakal taky po víc než dvou týdnech. Já bych jen masírovala bříško, i když efekt nenastoupí hned a koupila laktobacilky. Ty čípky jsem kdysi jednou také zkusila a bez efektu.
Ahoj holky,
a myslíte že má na to vliv i počasí (vedra)? Mám 6 týdenního chlapečka a do teď kadil několikrát denně a včera najednou přestal kakat. Po 24 hodinách jsem to nevydržela a zavedla mu rektální rourku a malej se pokadil fakt pořádně. Ale od té doby zase celý den nic. Dnes jsme byli v poradně a dr. říkala že deti nemusí kadit klidně 10 -14 dní že na tom není nic zvláštního že při plném kojení se to stává.
Teprve teď mě napadlo kouknout na eminino na zkušenosti ostatních tak jsem klidnější že to není nic zvláštního. Ale začalo nám to teď v těchto šílených vedrech Do teď byl prďola v pohodě…
Plně tě chápu, také jsem plašila. Představila jsem si, že nejdu 14 dní na záchod a bylo mi na omdlení. Ale u miminek je to jiné, oni prostě to mlíčko uplně stráví. Neboj, ono to kakání přijde uvidíš.