Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ani já jsem nikdy nedávala kojeneckou vodu. Dcerka byla kojená a od 5 měsíce jsem dávala kohoutkovou vodu převařenou, od 9 měsíce nepřevařuju.
narozdil od jinych podobnych diskusi tady jsou rozumne nazora, jsem spokojena
kohoutkovku ano, pokud je v ni malo dusicnanu a neni moc tvrda. my mame kohoutkovku silene tvrdou, tak pockam do roka, coz je ostatne doporuceni pro pripad, ze nevis, jakou vodu mas.
Pudli (nebo kdokoli jiný), poradíte mi pls, kde zjistím obsah těch dusičnanů zrovna v naší vodě? Jsou na to nějaké spešl web-stránky?
BohunkaP píše:
Pudli (nebo kdokoli jiný), poradíte mi pls, kde zjistím obsah těch dusičnanů zrovna v naší vodě? Jsou na to nějaké spešl web-stránky?
najdi si stranky vodarny, co k vam do obce dodava. bude tam mit rozbor. meli by tam byt rozbor, nektere vodarny dodavaji do ruznych obci z ruznych zdroju.
Ahoj pudlo už jsme to řešily, taky nedávám kojeneckou, převařuju normální z kohoutku
mimochodem ví teda někdo co by se stalo, kdybych jí dávávala jak píšete tvrdou vodu sw vysokým obsahem dusičnanů?
Pudloslava píše:BohunkaP píše:najdi si stranky vodarny, co k vam do obce dodava. bude tam mit rozbor. meli by tam byt rozbor, nektere vodarny dodavaji do ruznych obci z ruznych zdroju.
Děkuju ![]()
zuzka Tvrda voda- hodne mineralu a soli tj. zanasej se ledviny. Dusicnany sou sajrajt, ale nevim, co presne delaj.
Tady je něco o dusičnanech:
V případě tzv. dusičnanové alimentární methemoglobinaemie (DAM) kojenců dochází k tomu, že dusitany reagují s krevním barvivem hemoglobinem na methemoglobin, který není schopen přenášet kyslík.
to nezní moc dobře, budu si to muset zjistit, jsme z jižních čech třeba tady máme vodu měkkou ![]()
hele ty minerály ledviny nezanesou, spíš se musí ledviny víc namáhat a mímo to má složitější s metabolismem. ani kameny z toho nejspíš mít nebude, pokud je jinak zdravé. rozhodně na to ale neumře. ty dusičnany jsou zásadní. minerály jsou na tom s důležitostí podobně, jako kldyž děckám nesolíme, nedáváme éčka atd.
Pudla jasne ono to tak horky s mineralama nebude, sutry z ledvin asi mit nebude. Ja sem jenom vyplasena, pac muj ma od mladi pisek v ledvinach ci co a Mates mel od narozeni zvetsenou ledvinovou panvicku, tak aby to nejak nedelalo neplechu. Uz to ma prej dobry ale i tak. Nartest tady je mekka voda, ze ani nejde oplachnout mejdlo z rukou.