Kojenecké vaky ničí páteř

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
595
29.12.05 16:36

Kojenecké vaky ničí páteř

Ahoj holky, četly jste již tohle?

http://www.doktorka.cz/…ti/r-art.asp?…

Podle popisu se jedná o šátky. Upozorňuji, že to není můj názor, jen myslím, že je to dobrý námět k diskusi. Já šátek nepoužívala, tak nemám praktické zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2237
29.12.05 16:50

To se dalo čekat, ale je zajímavé , že nejdříve to lékaři propagovali,chválili a nic závadného na tom nebylo. Nejdříve byly v kurzu klokanky, ty vytlačily šátky a vaky a co bude příště. Nás se to už naštěstí netýká ,klokanku jsme neužili a když jsme se dopídili k šátku ,byli jsme velcí. Nezávidím maminám ,pro které jsou tyto pomůcky aktuální. Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
29.12.05 17:06

Tak to je zas počin, pár vět, tváří se to jako výstraha, ha ha. Kdo straší ani data na základě kterých neuvedena. Já hošíčka nosím v šátku od jeho 5-ti týdnů v šátku, jistě věštěné potíže ještě mohou přijít, ale to může ledacos, v šátku je rád, když ho mám jen volně na ruce také chodím po asfaltu, možná smějí být děti pouze voženy, nosit se smí pokud je nositel bos a kráčí měkkou travou, tu tedy doma nemám, cobudu dělat 8O

jsem jedovatá, ale to je tak všechno, co si takový pošin zaslouží

Mia

• Citovat
  • Upravit
1719
29.12.05 17:58

No co k tomu dodat, miminko jsem v šátku nosila, nosím a nosit budu a to i to druhé či případné další…Je zajímavé že 80% současné dospělé populace má alespoň občas problémy se zády, a to byli všichni „zdravě“ voženi v kočárkách… Zato u afrických a asijských národů se bolesti zad téměř nevyskytují..
Nevím jestli může obstát argument, že chodíme v botách a po asfaltu a tudíž dítětem dostatečně jemně nepohupujeme, mě nepřišlo že by se mi dítě nějak výrazně v šátku natřásalo (neb by mě ani nenapadlo s ním běžet). Myslím, že pružení naší páteře a kolen zajišťuje dostatečně komfortní pohupování. Nevím jestli se totéž dá říct o sebe více odpružených kočárkách..
Takže já jsem zá:,–(ně PRO šátky (u klokanek už bych váhala..)
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
29.12.05 20:39

Tak si dovolím si se taky připojit.

v šátku (vatanai) nosím obě děti (obačas), cca od 6 týdnů. Ted kdyz je synovi 7 mesiců, tak docela s klidem, ale jinak jsem nemela pocit, ze delam pro dite neco uzasnyho :-(. Moje neurolozka mi rekla, ze satek je jasne lepsi nez klokanka, ale ze se to nema prehanet, ale na nejaky prevoz metrem, nebo pochuzku po uradech v pohode. Ale kocar ze nahradit satkem nedoporucuje. A rozhodne ze noseni v satku neni pro motoricky vyvoj ditete zadny zazrak :-((

Bolava zada u dnesni populace - jsme sice kocarkove deti, ale tenkrat se deti posazovaly od 4 mesice a obkladaly polstarema. Vsechny padesátnice v mem okoli mi rikaji, ze mam kubu v kocaru po:,–(it, ze preci potrebuje koukat ven a proc ho mam doma na zemi a trapim ho na brisku, kdyz se mu libi v zidlicce - tak mozna proto ty spatny zada :-( - JEN NAZOR.

Jo a to ze se diteti v satku libi, nemusi znamenat, ze je to pro ne dobry. V klokance se jim taky muze libit. Nemluve o tom, ze muj syn by nejradsi od 5 mesicdu sedel a taky to pro ne neni NEJ :-((

martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
29.12.05 21:13

jo už jsem to četla dávno, celá zděšená mi to poslala máma…
nic se nemá přehánět a pokud je mimčo v šátku uvázáno správně-tj. hlavně velmi pevně- a není nošeno furt, tak se nic neděje.
Podle mě by co se té tvrdosti asfaltu týče spíš mělo být poukázáno na to, že mnohé kočáry nejsou vůbec odpružené, anebo minimálně a tam teprv všechny ty odrazy nerovností na cestě jdou přímo do páteře…
Kristýna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
29.12.05 21:32

Já mám pocit, že v dnešní době už asi není nic dobrýho a všechno je špatně. Chvíli je to tak, pak zase tak a souhlasím, že pokud nebudu mít na sobě děcko uvázané 1/2 dne, tak se nic nestane. S kočárem se všude nedostavnu a pro mimi je to změna. Taky by mohli začít psát, že autosedačky jsou taky špatný. Už se nad těmato objevama ani nepozastavuju :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
29.12.05 22:45

No jen poznámka, někteří neurologové zas tvrdí, že pro malá miminka je šátek právě pro „nedostatečnou“ oporu a pohupování dobré. A autosedačka je pro mimi rozhodně špatné, jsou tvrdé kvůli bezpečnosti a tím pádem nevhodné pro celodenní pobyt mimča a že takových znám, co jim k autosedačce přidělají kočárek a jezdí v ní i na procházky :cry:

• Citovat
  • Upravit
186
29.12.05 23:05

No jo taky jsem to četla, tuhle u tchýně v Pestrým světě, což je časopis, kterej bych zas tak moc nebrala 8) . Já mám kočár co pěkně blbě péruje vůbec se s ním nedá houpat jak jsou ty péra tvrdý a co jsem zkoušela při nákupu tak to nikde nebylo o moc lepší :( .Mimíska taky nenosím pořád, ale když se člověk potřebuje někam dostat tak je šátek daleko lepší - teď se teda už venku nenosíme protože je kluzko a já jsem padavá :oops: a nevím jak by to dopadlo, taky by jsme mohli skončit oba na zemi :roll: .

Myslím, že bolavá záda budou mít spíš z těžký školní tašky, když vidím některý prvňáčky s obrvelkýma baťohama narvanýma k prasknutí :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.12.05 03:53

Ahoj holky, myslím, že nic se nemá přehánět. Střídáme kočár a šátek, malému bude osm měsíců a je to v pohodě. Ale taky jsem si vyslechla od babiček, jak je šátek nezdravý… Před dvěma měsíci jsme se odtěhovali do Japonska a tady děti v kočárcích vozí minimálně. Hned od narození je šupnou do klokanky a je vymalováno. Nevím, jestli Japonce bolí záda víc než nás, ale nezdá se mi. Dokonce bych řekla, že zhroucených páteří tady člověk potká míň, ale může to být jen zdání. Tak se nenechme vykolejit - všeho s mírou, myslím, nemůže škodit :)

• Citovat
  • Upravit
1098
30.12.05 07:14

No nevím co si myslet o tom článku?!?!?!?!?
Ten názor, že národy nosící šátky, chodí po poli či co mi příjde trochu ulítlý!
Byla jsem v Guatemale, tam nenosí děti jinak, než v šátku, mají boty, chodí po městě, tak asi každý občan Guatemaly teda má problémy se zády, no nevím.......
Vím jen to, že mi to příjde velice přirozené, nosit mimčo v šátku, ale taky si myslím, že je dobrý to střídat s tím kočárem!
Taky je dobré investovat do šátku kvalitního!!!!!!!
Snad je to jen ojedinělý článek, neboť nejdříve lékaři hustí do hlavy, že šátek je to nejlepší a nejpřirozenější nošení miminka a potom vyjde tohle! Každopádně bych se toho nebála, akorát kvalitní šátek něco stojí a my jsme teď rádi, že malýmu pořídíme základní výbavu ! Není to prioritou, ale ráda bych ho měla!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
30.12.05 08:32

Tak tohle sesunutí, křivení a nejisté klimbání a natřásání cítím, že se děje s děckem v klokance, a proto jsem ji hned zavrhla a pořídila si šátek, kde toto dle mého názoru nehrozí (při správném uvázání těsně přiléhající na matčino tělo). Nevidím rozdíl mezi africkou a českou mámou, pokud mají kvalitní (dobře příčně pružící) šátek dobře uvázán a dobře zvolenu polohu děcka.

Ovšem vidím velký rozdíl mezi „vaky“, jak jsou nosítka na děti nezasvěcenci souhrnně nazývána! Oni se v tom nevyznají, a proto píší takovéto pamflety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
30.12.05 08:35

Ahoj,
tak tohle je podle mě zase klasický výkřik typu, nejezte máslo, je škodlivé. Takových informací je všude spousta a člověk jen těžko vybírá čemu může věřit. Je pravda, že když čtu na stránkách prodejců šátků jen samé kladné věci, nemusí to být vždycky pravda. Ale zrovna jsem se chystala přeložit pro svoje budoucí stránky jeden článek z didymosu. Je to výtah z odborné studie, tak tomu by se snad věřit dalo.

http://www.didymos.de/…html/didy.pl?…

Kdyby někdo neuměl anglicky tohle je asi půlka toho textu:

Bezdůvodný strach o poškození páteře nošením
Autor Dr. Evelin Kirkilionis, Universita Freiburg

Velmi často se stává, že jsou rodiče chystající se nosit miminko v šátku varováni před možným poškozením páteře jejich dítěte, zvlášť když s nošením chtějí začít dřív než samo sedí. Dlouhodobá studie o nošení 192 dětí (Kirkilionis, 1989, 1992), která brala v úvahu denní délku nošení v šátku a jeho začátek, nepotvrdila žádný vztah mezi nošením ve svislé poloze a častějším výskytem vad páteře. Nebyl zaznamenán žádný vzrůst počtu odchylek u dětí, které strávily v nosítku 2 až 2,5 hodiny denně a kojenci nošenými 4, 5, 6 nebo více hodin - někteří už od 1. týdne života. U žádněho z dětí se později neprojevily nevhodné odchylky, které by mohly bát spojovány s nošením v raném věku. …

Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
30.12.05 08:45

Článek jsem četla už dřív a dobře jsem se pobavila :wink:
Přesně,kolik je dnes na trhu odpružených kočárů…a to se v nich děti vozí x hodin,a další…za mého dětství byly kočáry odpružené,drncalo se v jakémkoli počasí…a moje záda - hanba mluvit.

No,a jako měkký podklad se udusané hliněné cesty taky moc brát nedají…snad možná chodit jen po písečné pláži,ne :lol:

Prostě co argument,to perla…

Navíc,v dnešní době ortopedi i neurologové doporučují co nejpomalejší narovnávání páteře,takže hodně klubíčkovat…no a tomu rovné dno kočáru taky moc neodpovídá…

Takže šátkům zdar a nenechte se zviklat rádoby odbornou „studií“… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
30.12.05 09:06

Pokud můžu srovnat vlastní zkušenosti, tak v kočárku děcko buď bezvládně leží a nudí se a nebo naopak všelijak se, aby vidělo, natahuje ven, až se přetěžuje!

v šátku se přirozeně podepřené přirozeně pohupuje a je blízko mámy, přirozeně posiluje a učí se koordinaci pohybů, je sebejistější a učí se komunikovat atd. atd. atd. takže já jsem jednoznačně pro šátek, ať už si kdekterej sýček říká, co chce (hlavně ten psychický přínos)

stačí se podívat na generace vožené v kočárcích a jejich páteře :-) spíš bych řekla ochablé a že rovností nepřekypují

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí