Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtela jsem se zeptat na vas nazor - vsude se pise, ze pokud se koji, nemel by se davat detem dudlik, aby se nepokazila technika kojeni… Ja kojim a davam male i dudlik a zadnou zmenu nepozoruji (ani u prviho ditete). Vy jste mely nejake problemy potom, co jste zavedly dudlik?
Take jsem se chtela zeptat, ktery dudlik vasim miminkum nejvice vyhovuje? Ja jsem male koupila anatomicky NUK, ale neustale ji vypadava, tak asi zkusim nejaky jiny - tim jak je to sikme a ona stiskne, tak ji vyklouzne. Uz jsem slysela nekolikrat, ze anatomicky dudlik detem „nejel“…
A do tretice - trochu se mi zda, ze se mala stava „zavislackou“ na dudliku a ze ho vyzaduje i v dobe, kdy si myslim by to nebylo nutne. Napr. bych byla rada, kdyby to bylo jen na usnuti, ale to je nad me sily… Ja vim, ze asi zalezi jen na mne, ale proste pri dvou detech nemam na to nosit cely den dite v naruci ci poslouchat plac. Myslim, ze pro nejlepe zaopatrene deti je nejdulezitejsi „Maminka psychicky v pohode“ … tak se o to snazim ![]()
Andrea + Amalka 6,5 tydne
Ahoj Andreo,
o dudliku jsem toho nacetla tolik, ze kdyz se mi Matej narodil, tak jsem mela predstavu, ze pokud mu ho necham, tak udelam to nejhorsi a budu spatna matka
Pak mi pediatricka rekla, ze holt pro nektery deti je to sani tak strasne prijemna zalezitost, ze ho prposte vyzaduji. Matej je totalni zavislak cca od 3 tydnu, plne kojen do 6. mesice, obcas i z lahve. Bez dudliku neusne, tedy jen vyjimecne. Jen se desim toho odnaucovani, ale zatim je cas, jeste mu slusi
- je mu 9 mesicu. Ma ho obcas i v kocaru, kdyz jsme na delsi projde asi aby zahnal nudu ci co…
Anatomicky dudlik plival a delal ze se dusi
Zabral nam kaucukovy (latex dodneska neprijima ani u lahne) z aventu, ale jsou ponekud drazzsi
JEste jsem objevila v mothercaru podobny jako ty aventacky, jen asi o polovic levnejsi (kupodivu!!!!). jeden vysle asi na 40 Kc.
Technika sani pri kojeni se mu absolutne nezmenila.
Mej se
Martina
Ahoj Andreo,
taky jsem slyšela o dudlíkách něco podobnýho, ale u nás se nic takového neprojevilo. Zuzanka má dudlík zhruba od půlky prvního měsíce dnes jí je měsícu šest a saje stále stejně dobře.
Je fakt, že jsem jí ho taky dávat moc nechtěla, ale nakonec vyhrála Zuzanka, raději jsem jí dala dudlík, než abych jí nechala plakat.
My jsme první dávali silikonový dudlík ale ten moc nechtěla a stále jí vypadával, pak jsem tedy zkusila latexový ten byl taky nic moc taky ho nechtěla. No pak jsem ale přišla na to, že jednička je na ní moc mála, dvojka taky a tak jsem koupila trojku a ten už byl faj, pak jí bylo uplně jedno jestli je latexový nebo ne.
Zkus taky změnit velikost, třeba to pomůže.
Ahoj,
tak my jsme na dudlíku až od 4. týdne:-) Nejdřív jsem ho dávat nechtěla právě kvůli obavám o kojení, pak jsem dlouho hledala takový, který by naší slečně vyhovoval. Technika kojení se nezměnila, Anička byla do 6 měsíců plně kojená. Teď už týden baští zeleninu (na tu naštěstí není tak vybíravá jako na dudlíky
), dudlá a nechává se i dál kojit bez problémů.
Neprošel u nás dudlík silikonový ani anatomický, Andulka je nejspokojenější s tím nejobyčejnějším - latexový ve tvaru válečku (pouhou kuličku taky nechce). Má to jen tu nevýhodu, že dudlík za čas „nakyne“, takže je potřeba to hlídat a vyměňovat včas, protože pak si špatně zvyká na tu původní velikost.
S odvykáním si zatím hlavu nelámu, ještě jsem neviděla školáka s dudlíkem, tak věřím, že to zvládneme. Ani se mi nezdá, že by na něm byla nějak joo moc závislá. Spíš to bere jako hračku, baví ji dudlík vytahovat a zase dávat zpátky do pusy. Hlavně pro mě bylo úžasný, když jsem si v jejích 4 týdnech poprvé mohla umýt vlasy, aniž by Anička musela zrovna spát nebo se chovat u tatínka. Prostě si dudlala a najednou nevyžadovala ustavičné chování.
Takže pokud jde o dudlík - jsem jednoznačně pro! Neříkám, že by se měl dítěti vnucovat, ale když ho přijme, nevidím důvod, proč se tím stresovat.
Lajka + Anička (momentálně nedudlající)
Ahoj, máme 4 měsíční holčičku a dudlík dáváme anatomický od Aventu asi od 3. týdne. Ani já nemám pocit, že by se technika kojení nějak pokazila nebo že by dudlík potlačil hlad. Když je hlad tak jí ani dudlíkem neošidím. Jinak závislačka na dudlíku zatím není
, když je v pohodě tak si ho prostě nevezme a dáváme ho jen když se potřebuje uklidnit před spaním, je přetažená nebo jí třeba zlobí bříško a poslední dobou ho používá i jako hračku hlavně v autosedačce. Myslím, že každé mimčo je jiné a pokud dudlík chce tak bych mu ho nechala.
Ahoj maminky,
ihned při příchodu z porodnice dostal náš mimísek dudlík a celých pět měsíců je plně kojen bez jakýchkoli problémů.Doufám, že nám to ještě nějaký ten měsíc vydrží
A dudlíků se nebojte, je lepší cumlat dudák než aby si mimi cucalo prstíky.
Ahoj holky! Já jsem taky po přečtení článků o kojení, byla rozhodnutá, že dudlík dávat nebudu. V porodnici ale malýmu dudlík dali. Podotýkám, že jsem rodila císařem, takže jsem ho hned neměla u sebe. Asi to byl největší řvounek, tak mu prostě něčím chtěli ucpat pusinu. Taky ho dokrmovali z lahvičky, než jsem se rozkojila. S kojením jsem trochu problémy měla. Protože se neuměl dobře přisát, bolely mě bradavky. Teď už se to docela naučil, tak je to vpohodě. Dudlík je teď pro nás nepostradatelný hlavně, když jedeme nakupovat nebo někam ven. Prostě se tím dudláním uklidní a lépe usne. Co se týče značky dudlíků, tak ze začátku jsme používali NUK a docela mu vyhovoval, ale od té doby, co jsme mu zkusili dát dudlíky zn. Tommee Tippee, které dostal, tak už NUK nechce. Z lahvičky mu taky občas dáváme odstříkané mléko. Aspoň si můžeme s mužíčkem někam sami vyrazit. Asi by mě za to laktační liga ukamenovala, ale nám to tak prostě vyhovuje. ![]()
Olča
Andrea24 píše:
Ahoj holky,chtela jsem se zeptat na vas nazor - vsude se pise, ze pokud se koji, nemel by se davat detem dudlik, aby se nepokazila technika kojeni… Ja kojim a davam male i dudlik a zadnou zmenu nepozoruji (ani u prviho ditete). Vy jste mely nejake problemy potom, co jste zavedly dudlik?
Take jsem se chtela zeptat, ktery dudlik vasim miminkum nejvice vyhovuje? Ja jsem male koupila anatomicky NUK, ale neustale ji vypadava, tak asi zkusim nejaky jiny - tim jak je to sikme a ona stiskne, tak ji vyklouzne. Uz jsem slysela nekolikrat, ze anatomicky dudlik detem „nejel“…
A do tretice - trochu se mi zda, ze se mala stava „zavislackou“ na dudliku a ze ho vyzaduje i v dobe, kdy si myslim by to nebylo nutne. Napr. bych byla rada, kdyby to bylo jen na usnuti, ale to je nad me sily… Ja vim, ze asi zalezi jen na mne, ale proste pri dvou detech nemam na to nosit cely den dite v naruci ci poslouchat plac. Myslim, ze pro nejlepe zaopatrene deti je nejdulezitejsi „Maminka psychicky v pohode“ … tak se o to snazim
Andrea + Amalka 6,5 tydne
ahoj Andreo,
asi jsem fakt praštěná. Mám dvouměsíčního syna a dudlík nepoužívám vůbec. Když jdu s ním po ulici, vidím téměř všechny maminy s dudlíkem, stejně i tak odrostlé děti 2-3 roky s dudlíkem. Jedna holka začala s dudlíkem už druhý den v porodnici. Neodsuzuju lidi co používaj dudlík, ale já se zařekla. Filip je kojen normálně, občas jej popadne histerickej záchvat, ale to mi porodní asistentka radila, že se má zavřít v pokoji a nechat vyřvat, udělal to jednou a už tak nehysterčí. Občas si zapláče, ale na to pomáhá vřelá náruč táty nebo mámy a malej se uklidní. Asi máme zazračné dítě, že moc neřve a dudlík nepotřebuje. Moje známá občas za noc vyplácá i 14 dudlíků a malou neutiší a my v noci spíme až do rána a jsme v klidu.
Ahoj maminky, řeším teď dilema dudlík ano nebo ne. Mám 2,5-měsíčního syna a 4-letou dceru. Dcera měla dudlíka asi do půl roku, pak už nechtěla. Kojila jsem ji do 3 let. Má krásně rovné zuby, nikdy si necucala prsty. Během kojení jsem u dcery bohužel hodně trpěla na retence mléka a na mastitidy. Ještě před 2. porodem jsem se radila s laktační poradkyní, jak častým zánětům předejít a kromě správné techniky kojení velmi zdůrazňovala, že v žádném případě ne dudlík. Takže jsem si řekla, že se bez něj obejdeme. Doma je to v pohodě, když je neklidný, nakojím ho. Ale venku před usnutím v kočárku si začal hodně intenzivně cucat prsty a bez tohohle rituálu prostě neusne
Naložit ho spícího do kočárku nejde - u prsa přes den neusne, to jen večer a v noci, takže mi usíná v kočárku s rukou až v krku. Na záněty trpím úplně stejně jako u dudlíkové dcery, nicméně laktační poradkyni se při mém zmínění dudlíku zjižily všechny vlasy a prý ať o tom neuvažuju ani ve snu. Ukazovala mi, že mám klukovi dát cucat svůj prst, jenže to je jaksi venku se špinavýma rukama podle mě nepoužitelné. Teď nevím, jak se rozhodnout. Nerada bych si pokazila kojení (dle laktační jsem veliká výjimka, která začala s dudlíkem a dotáhla to až do 3 let), ale taky nechci, aby měl kluk křivé zuby a olezlé palce. Co byste doporučily na základě zkušeností?
Všechny moje děti (3) jsme úspěšně kojila a zároveň měly všechny dudlík. Nevidím v tom žádný problém.
Ahoj, dcera má 11 měsíců a kojila sem ji a nikdy dudlik nechtěla. Koupila sem různý druhy ale všechny vyplivla ale za to si úspěšně cucá palec a doufám že jí to přejde. Těžko říct jestli si tvůj syn vezme dudlik když už mu je 2,5 měsíce. Je spoustu holek které kojí a dítka mají dudlík a nic jim to nenarušuje. Dej na svůj pocit
@carsa Fakt? Takže nejsme zas taková výjimka. Já jsem s množstvím mléka nikdy neměla problém, „jen“ ty retence a podobně, ale bradavky jsem měla vždycky v cajku, žádné ragády…tak nevím, proč laktační poradkyně tak zavrhují dudlíky? U mě v okolí dudlíkují nebo dudlíkovaly všechny děti, ale nikdo teda nekojil víc jak rok, tak právě nevím, zda se to dá přisuzovat dudlíku. Jak dlouho se kojily vaše děti, jestli se můžu zeptat? A trpěla jste na záněty apod.? Děkuju ![]()
Náš malý má 5 měsíců, je plně kojený a dudlík má. Nikdy jsem na retence mléka netrpěl. Dudlík má rád a krásně se u něj zklidní.
Zadna velka vyjimka s dudlikem a kojenym ditetem nejsi. Znam spoustu kojenych deti s dudlikem mimo jine ja i moje sestra jsme mely dudlik a byly kojene vic nez rok, vsechny moje deti mely dudlik. U prvniho a tretiho jsrm nemela zadne problemy s kojenim, u druheho jsme zazili bojkot, ten ale nesouvisel s dudlikem, ale se silnymi bolestmi briska pri sani a naopak dudlik byl jediny zpusob, jak primet syna se prisat, protoze mel obdobi, kdy pri pohledu na prso dostal hysterak a vube nechtel prisat (a tykalo se to i flasky, ze ktere mi mliko teklo samo, takze to fakt nebylo dudlem). Kojila jsem jeste 9mesicu po odlozeni dudliku. Jacteda nejsem ten typ, co by chtel kojit do 3 let, takze jsem nenasilne odstavovala kolem roku a pul, ale mam spoustu kamaradek, co koji do dvou let a dele i s dudlikem.
@Anonymní píše:
@carsa Fakt? Takže nejsme zas taková výjimka. Já jsem s množstvím mléka nikdy neměla problém, „jen“ ty retence a podobně, ale bradavky jsem měla vždycky v cajku, žádné ragády…tak nevím, proč laktační poradkyně tak zavrhují dudlíky? U mě v okolí dudlíkují nebo dudlíkovaly všechny děti, ale nikdo teda nekojil víc jak rok, tak právě nevím, zda se to dá přisuzovat dudlíku. Jak dlouho se kojily vaše děti, jestli se můžu zeptat? A trpěla jste na záněty apod.? Děkuju
Všechny se kojily cca do roka, pak se přirozeně samy odstavily. Ale já mám děti po méně než dvou letech, takže to může souviset s tím, že jsem už zase byla těhotná. Jinak já jsem s kojením nikdy žádné problémy neměla, záněty, nic. Děti přibývaly ukázkově.