Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den potřebuji radu.
Mám 8 měsíční holčičku a už asi od 4 měsíce máme problémy s kojením, kojím jen když malá usne když je vzhůru tak do ní prso nedostanu. Ale přežili jsme to doteď
. Je tomu asi 2 týdny a koupila jsem UM Hami.
Ale problém mám takový že u asi 1 týden mi brečí v postýlce přes noc co hodinu se budí kdysi mi jedla snídani svačinu oběd atd a teď ráno ji chci dát jogurt nebo presnidavku a nechce a když ji dám tak ji natáhne ale když ji dám kukuricnou krupku tu si vezme. Na oběd sní pár lžiček a konec. Furt mi přijde taková unavená. Myslela jsem si že moje mléko ji nezasiti tak proto jsem koupila UM. Někdy když ho udelam tak ho vypije, někdy ne a jen se vylije…
A včera měla šedou či zelenou stolici 🤔 tak nevím co to je? Mamka říká že je hladová ale nepřijde mi jako sice furt řve i celý den ale jist nechce. Podle doktorky ji nic není a přibira krásně má skoro 10 kg a to že se budí není z hladu… UM mi vypije jak kdy třeba 90 ml nebo 120 ml občas i 150 ml.
A chtěla bych se ještě zeptat když jsem nekojila malou dva dny tak jestli je třeba mléko odstrikat a pak ji ho nabydnout? Jestli se třeba nezkazilo ale to je asi blbost ale tak radši se ptám.
Tak díky
Pozvi si co nejdřív nějakou dobrou laktační poradkyni, ale fakt. To, co popisuješ je nejspíš bojkot kojení. Stolice do zelená je v pořádku (není hladová), většinou za ní stojí více železa ve stravě/um, šedá už je podivná. Může ji bolet bříško z míchání um a mm. Opravdu se ideálně obrat na tu laktační
Uf teda myslím, že si to děláš sama zbytečně složité. Proč jsi už 2 dny nekojila? Proč si myslí, že má miminko hlad? Podle mě to jsou jednoznačně zuby. S tím souvisí stolice a nechuť k jídlu. Když to brečí v noci v postýlce, proč si jí nevezmeš k sobě k prsu? To je úplně nejjednodušší. A normálně nakoj, mléko opravdu zkažené není, spíš abys o něj nepřišla… Já bych UM vyhodila a prostě kojila a nabízela normální jídlo.
@K92 právě že já si ji beru, nenechám ji brečet ale prso nechce. A když v noci vstane tak na rukou se mi kroutí a uklidní ji jedině kočár a to sním musím pižlat tak cca hodinu a pak dát prso ale jinak o prso si sama neřekne.
A normální jídlo taky odmítá.
Holky jak častá má být stolice když se kojí+dokrmuje? Malej dřív kadil každy den. Když se jen kojil. Nyní už dva dny nic. Občas si prdne, ale a tou stolici právě vůbec nevím.
@Prdolinka86 píše:
Holky jak častá má být stolice když se kojí+dokrmuje? Malej dřív kadil každy den. Když se jen kojil. Nyní už dva dny nic. Občas si prdne, ale a tou stolici právě vůbec nevím.
Záleží jak moc se kojí a jak moc se dokrmuje. U čistého kojení se nemusí kadit docela dlouho - i několik dní.
Pokud dítě pije pouze UM, tak je ideální když kadí tak obden. Ob 3 dny už to může být takové bolavější.
Takže pokud to jídlo kombinuješ půl na půl, tak myslím že ob den nebo ob 3 dny by to nemuselo být tak tragické.
Zkus do toho UM přidávat probiotika. Možná to pomůže střevům se snáz vyprazdňovat.
@LilyJane probiotika dávám už asi 4 týdny.
Kojim pokaždé, poté jen dokrmím. Vždy vypije ještě cca 90UM.
Krásně prdí, ale ta stolice vůbec není. Když byl jen výlučně kojen, kakal tak jednou dvakrát denně.
@Prdolinka86 píše:
@LilyJane probiotika dávám už asi 4 týdny.
Kojim pokaždé, poté jen dokrmím. Vždy vypije ještě cca 90UM.
Krásně prdí, ale ta stolice vůbec není. Když byl jen výlučně kojen, kakal tak jednou dvakrát denně.
No pokud se nekroutí, břicho má měkké a nebolí ho, tak bych to nehrotila. Prostě na něj přijde kadění později.
Ono se to trávení mění a vyvíjí. Na začátku to tím tělíčkem tak nějak prosvištělo skrz, teď už mu začíná víc pracovat střevo, jak se osídlilo bakteriemi, tak to třeba trvá. Ony jak mají děti třeba růstový spurt, tak toho sní až hrůza a skoro nic moc nevykadí. A za dva týdny bude třeba zase kadit dvakrát denně.
Jak píšu, pokud ho nic nebolí, neřešila bych. Dát mu možnost pohybu, nebo cvičit s nohama (nepíšeš jak je starý) ať si ty střeva pořádně rozhýbe a hlídala to.
Kdyby to bylo bídné, tak existují glycerinové čípky na změkčení stolice. Rektální rourky, lactulosa a podobně… ale to bych brala jako krajní řešení.
@LilyJane jsou mu teprve dva měsíce. Rourku jsme dnes zkoušeli a nic.
Cvičíme, on je i akční pořád kope a přitahuje nožičky, dneska jsme ho i déle koupali. Když je na ruce, tak jde vidět že tlačí. Ale neplace, dneska je kupodivu hrozně hodný. Skoro pořád spinka. To je u něj nezvyklé.
Budu hlídat tedy dále, uvidíme
Děkuji za rady