Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla jsem se zeptat jak řešíte deficit vitamínů a minerálů při plném kojení? Malému jsou necelé 4 měsíce a jsem doslova už vycucaná:O) trápí mě padání vlasů, praskání nehtů, zhoršený stav zubů, velké bolesti kloubů, svalové křeče atd. U prvního syna jsem tyto problémy měla taky, ale řekněme si narovinu, bylo mi dvacet a zvládala jsem to lépe, u dcery jsem nic takového nepozorovala, ale nebyla zdaleka tak velký jedlík jako kluci, teď už to začíná být neúnosné, v lékárně mi doporučili brát mamavit ale bez efektu, hlavně bolest kloubů je čím dál horší.
A nemáš ty bolesti kloubů z nevyspani
Mě stačilo se pořádně vyspat a přešlo to ![]()
Nemám pocit že bych byla nevyspalá, vstávám cca 2× za noc a přes den mám většinou možnost si lehnout a dospat se.
Ja to prave resim vitaminy, nemam teda mama vit, ale nejaky jiny pro tehotny a kojici. Obcas zobnu vitamin D ci zelezo.
me teda akorat dost padaj vlasy, ale na unave a kondici je dost znat, kdyz je jim nebo nejim.
Padání vlasů a zhořšení zubů nemá spojitost s kojením. V těhotenství vlasy nepadají, takže to začnou dohánět tak 3 měsíce po porodu. U zubů se naplno rozjedou tu problémy, co už byli. Takže na vlasy, nehty ti doporučí v lékárně vitamíny. Ale při kojení moc velká nabídka není. Mně osobně to nepomohlo. Na zuby jen zubař a důkladná péče ![]()
@Saman děkuji k zubaři jezdím posledních 14 dní snad obden:o) co se týče vitamínů právě má pocit že zbytečně kupuji drahé prep. a jsou k ničemu, tak to vypadá že nezbyde nic jiného než zatnout zuby a vydržet
@Saman prvního syna jsem kojila 26 měsíců, teď mám za sebou necelé 4 ![]()
@anickadomnik No, tak to si ještě počkáš
idkyž jak mi říkali doktoři, tak opravdu s kojením by to nemělo mít moc spojitost
@Saman já jsem právě u toho prvního při a po kojení měla velké zdrav. problémy ale dr. říkali že z celkového vyčerpání po porodu atd., to dlouhé kojení tomu asi moc nepřidalo, ale určitě to nebyl jediný důvod
Měla jsem podobné problémy jako popisuješ, hodně mi pomohlo postupné odstavování. syn je navíc nespavý, takže padám vyčerpáním a nedostatek minerálů cítím. kolem toho 4m mi padaly vlasy po hrstech, to je opravdu spíše hormonální věc, ale pomohl Bkomplex forte, železo jsem brala v přípravku Acidofolan a kupovat často semínka lněná, slunečnicová, dýňová, používat různé druhy olejů, jíst obiloviny, hlavně přidávat do jídla adzuki fazolky, ty posilují ledviny, které se vycucají těhotenstvím, kojením a navíc v zimě taky trpí. obecně dobře jíst, dělat masové vývary a spát. bolesti kloubů přešly, ale jinak teda válčím dál…