Kojení chrání před obezitou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
252
4.8.14 15:20

Co jsem slyšela já, tak nejde o to, že by „kojení samo o sobě chránilo před obezitou“. Ale spíše je problém, když miminku v porodnici dají příliš brzy neadekvátní dávku umělého mléka (nebo odstříkaného od jiné maminky). Miminko má od porodu jen velmi malinký žaludek (na internetu koluje velmi pěkná grafika s přirovnáním… jen ji nemůžu najít), který se roztahuje jen postupně - proto se má miminko kojit - matka má v prsu jen málo mleziva, než naskočí mléko. Navíc miminko toho nedokáže vysát příliš mnoho, i kdyby tam mléko už bylo. Každým dnem se žaludek poněkud roztáhne. No a podle nějaké studie (nedohledávala jsem ji) hrozí dětem, kterým byl nepřirozeně příliš roztažený žaludek v prvních dnech života (dali jim hned brzy po porodu moc UM), procentuálně mnohem více obezita než těm, kterým se toto nestalo.

Tedy „kojení chrání proti obezitě“ je plk, ale vazba na přirozeně nastavené pochody v těle novorozence tady je a když ji narušíte, tak může (a nemusí) mít dítě později problémy. Ale těch faktorů na obezitu je mnohem více a největší roli hraje výživa později (přemíra cukrů, nekvalitní nenasycené tuky - Flora, Rama a spol. místo kvalitních tuků, příliš bílé mouky… no klasika).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová