Kojení mi přijde nechutné

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.2.26 15:39

Vyřešila jsi to skvěle, neřeš okolí.
Mě je fyzicky špatně z kámošky, kojí 4 leté dítě. Chodí sem, prosím anonymně.

• Citovat
  • Upravit
3039
1.2.26 16:16

Kojeni z prsu je sice obecne nejlepsi, ale ne vzdy funguje pro kazdou kombinaci matka-dite. Pokud mas mit pri kazdem kojeni silne negativni pocit, tak to neni dobre, zadny krasny vztah by to nebudovalo, ono by to to dite dost mozna vycitilo. Milovane deti vyrostly i s lahvi :srdce:
(A to rikam s cistym svedomim jako obecne hodne pro-kojici, i jsem velice vazne uvazovala o preskoleni na laktacni poradkyni.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.26 19:37

Ja to mela a mam stejne! A myslela jsem si, ze jsem snad jedina. Uz v tehotenstvi mi to prislo nechutne, kdyz jsem se sverila kamaradkam, ze to asi nezvladnu, koukali na me, jak na krkavci matku, muj muz me nechalal absolutne. Kdyz se mala narodila, ten pocit se nezmenil a porad mi to
Vadilo, navic to neuveritelne bolelo a ja mela bradavky do krve. Po dvou dnech jsem to vzdala, vzala si prasky na zastaveni laktace a krmila jsem umelym mlikem… me se tak neuveritelne ulevilo! Najednou jsem byla stastna a vesela. Muj muz mi to teda vycetl, ale jinak nikdo z okoli mi nic do oci uz nerekl. Jedna sestra v porodnici byla akorat neprijemna. A kdybych cekala druhe, uz to zatrhnu rovnou! Takze mas moji podporu, pokud ti to nedela dobre, nedelat to. Kez by jsem tu podporu mela ja. Stalo me to mesice nervu a strachu. Nevedela jsem, ze existuje volba, nekojit. At miminko roste a neobvinuj se. Ja si vyslechla, ze i cisar je proti prirode, ze jsem si to ulehcila (opet od meho muze)… no co k tomu rict. Kdo nezazil, nepochopi :srdce:

• Citovat
  • Upravit
9292
1.2.26 20:11

@owl1 mám to podobně. Kojení mi bylo strašně nepříjemné :oops: takže jsem z 80% odsávala a dávala mm z lahve. Kojila jsem jen v noci, na výletě, návštěvy apod
MM jsem udržovala do roka a pak už jen UM a příkrmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
1.2.26 20:14
@owl1 píše: Více

Tak jdi na psychoterapii.

Edit: Zeptal jsem se AI, a ta mi odpověděla toto:

Tento stav se nejčastěji označuje jako averze ke kojení (anglicky Breastfeeding Aversion and Agitation – BAA) nebo se může jednat o fyziologický jev zvaný D-MER.

O jaké poruchy se může jednat?

Averze ke kojení (BAA): Intenzivní pocity odporu, nevolnosti, hněvu nebo úzkosti, které trvají po celou dobu kojení. Často je doprovázena silným pudem dítě okamžitě odpojit.

D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex): Specifický fyziologický stav, kdy matka pociťuje náhlý propad nálady, smutek nebo úzkost těsně před spuštěním mléka. Tyto pocity obvykle po pár minutách odezní.

Laktační psychóza / Poporodní deprese: V extrémních případech může být odpor ke kojení symptomem hlubší psychické nepohody, která vyžaduje odborný dohled psychiatra.

Jak se situace řeší?

Identifikace spouštěčů: Často pomáhá eliminace fyzického nepohodlí (bolestivé bradavky, únava, dehydratace).

Kognitivní rozptýlení: Sledování televize, poslech hudby nebo čtení během kojení může pomoci „přemostit“ nepříjemné pocity.

Změna režimu: Zavedení částečného dokrmování nebo nočního odstavu, aby si matka odpočinula.

Odborná pomoc: Konzultace s laktační poradkyní pro úpravu techniky nebo s psychoterapeutem v případě silných úzkostí.

Ukončení kojení: Pokud averze přetrvává a ničí vztah matky k dítěti, je legitimním řešením přechod na umělou výživu, který může konzultovat pediatr nebo gynekolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7713
1.2.26 21:14

Stačí mi nadpis, abych napsala, že mě taky.Moc mi to s dětmi nešlo a ještě po těch letech mám osypky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4962
1.2.26 21:54

Nech to být. Dceru jsem kojila jen měsíc, pak byla plně na UM. Je to zdravé, přiměřeně mazlivé dítě a máme spolu moc pěkný vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.26 23:06

Měla jsem to podobně. Dcera má 5 měsíců a kojení jsem ukončila skoro hned po příjezdu z porodnice. Mám k tomu odpor. Nedokážu si ani sama sahnout na bradavky, dělá se mi špatně. Stejně tak ta videa, kde se kojí dítě. Dvě jsem náhodou viděla okolo 36tt a bylo mi z toho úplně zle. Dcera má UM a spokojené jsme obě. Jinak já i bratr jsme také vyrostli na UM a žádné problémy s imunitou nebo váhou jsme nikdy neměli. Za mě jsi dobrá, že odsáváš, já bych nedala ani to. Vubec nic si nevyčítej. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová