Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat na váš názor. Malé je osum měsíců a kousek, příkrm máme už od 5 měsíce takže náš jídelníček vypadá asi takhle: Kolem Půl sedmé kojím, v půl deváte svačina jogurt, nebo přesnídávka, chlebík (máslo, lučina, žervé) snažím se to točit. k obědu kolem půl jedné masozeleninový příkrm, těstoviny, žloutek, rýže, buď uvařím nebo skleničku - někdy sní celou někdy se perem
k svačině kolem půl čtvrté podle toho co měla dopoledne aby se jí to střídalo. K večeři kaši, nebo UM. Budí se dvakrát na MM a usíná kolem 7 večer. No a podle paní Dr. mám po každem jídle do kojit, není to zbytečné? nestačila by převařená voda?
Je pravda že jsme měli trochu problém s váhou ale to už jsme zvládli, malá má 8660g a 72cm.
Taky už pomalu uvažuji o tom že bych začala malou pomalu odstavovat, jenže pokud budu kojit po každém jídle tak je to nereálné.
Jak to máte vy? děkuji za radu ![]()
Nikdy jsem po jídle nedokojovala, od začátku říkrmů jsem nabízela převařenou vodu, zaprvé, aby se naučili pít i něco jiného jak MM, zadruhé mám pocit, že když dítě ví, že po jídle následuje ještě sladký mléčný koktejl, tak nemá takovou motivaci sníst příkrm, který mu třeba moc nejede, protože se došťouchne z prsa. Pokud přibírá, rozhodně bych dokojování nezaváděla. Pokud chceš dostavit, tak můžeš nabídnout UM, ale podle mě pak hrozí riziko, že nebude pít nic jinýho než mlíko ![]()
Ahoj, můj malý má teda už 7.měsíců a pořád kojím, ale od začátku příkrmu mu dávám vždy po jídle vodu, čaj, prso ne
Mě říkala lékařka, že do roku potřebuje cca 600ml mléka na den a je v tom i jogurt, kaše, sýry a že na pokrytí toho stačí kojit tak 2×-3× denně.
Ja kdyz jsem zacala prikrmovat tak jsem zacala zaroven odstavovat…asi mesic se to prekryvalo.
Mám stejně starou dceru a taky jsme to tak praktikovaly, že po každém příkrmu následovalo kojení a najednou začala příkrmy úplně odmítat a chtěla jen prso, tak jsem zpřísnila a prso prostě nedám, po papání má čaj a kojím jen večer, v noci a brzy ráno. Malá si už zvykla.
@lunatko takže kojíš mezi jídlem? já si totíš ani nejsem jistá kam to kojení když tak napáskovat. Nebo ráno kojit, večer a v noci?
Začínám si myslet že kojení a příkrm by se měl učit ve škole ![]()
@korra Já být Tebou tak tam to kojení už necpu, když už takhle pěkně papáte. Mám stejně starou dceru a taky jsme to tak praktikovaly, že po každém příkrmu následovalo kojení a najednou začala příkrmy úplně odmítat a chtěla jen prso, tak jsem zpřísnila a prso prostě nedám, po papání má čaj a kojím jen večer, v noci a brzy ráno. Malá si už zvykla.
V tomhle věku už po jídle dostávala jen vodu nebo čaj, kojila jsem jen v noci, popř. výjimečně přes den mezi jídly, bylo-li to třeba. Tak to praktikuji stále. Ale co doktor to názor, ta moje radí přes den nedokojovat a celou noc by měla prospat, tak nevím, kam bych to teda správně měla nacpat
Já prostě 2× kojím v noci, no. Ale malá už přes den stejně většinou ani nechce.
Male to chvilku trvalo nez pochopila, ze na hlad je i neco jinyho nez mliko, tak jsem asi mesic dokojovala, jinak byl i po 200g zeleniny ryk, ale kdyby to nevyzadovala tak by me nenapadlo do ni cpat jeste mliko. A vahu mate krasnou, dyt tolik ma moje v 10mesicich.
Mě dr. říkala, že dokojovat mám jen v začátku zavádění příkrmů, dokud sní jen pár lžiček - když nějaký příkrm dosáhne plné dávky (cca 100-150ml), tak to dané kojení vynechat a pokračovat dalším příkrmem, opět, když už sní celou dávku, dané kojení vynechat. Tímhle způsobem sem to dělala cca měsíc, možná dva, postupně sem tak snižovala četnost kojení.
Nějak okolo 8M měl už UM, a to jen na noc, pak se odstavil sám i od toho a dneska do něj dostat mlíko je nadlidský výkon, takže má jen ráno jogurt a večer kaši…
takže pokud sní k danému jídlu celou tu dávku, tak za mě rozhodně nedokojovat.
Já jsem kojila po příkrmu asi jen první 3 týdny, pak už malá snědla celou dávku a prso nechtěla. Teď má 9,5 měsíce a kojím přes den tak 3×, většinou půl hodinky před spaním a pak teda večer než jde spát, v noci už jsem kojení omezila…
Čím víc jsem přikrmovala, tím míň jsem dokojovala (resp. do-UM-ovala
). Ze začátku, když byly malé dávky zeleniny, jsem nabídla ještě poměrně dost UM, ale během nějakých 14ti dnů jsem dostala děti na plnou dávku příkrmu a UM jsem v té dávce vyškrtla. Takto jsem nahradila většinu dávek UM a zůstalo jen ranní UM v 5 hodin a večerní UM s kaší. V 10ti měsících děti odmítly i tyto dávky UM a zůstala jen kaše a jogurt.
Po plné dávce příkrmů už mléko nedávám, taky jsem dávala jen, dokud nesnědla plnou dávku.
A měla bych jeden dotaz, malá už má 4 zoubky, bez problémů kouše, ptala jsem se MUDry na chleba třeba s lučinou nebo žervé, ale prý to všechno obsahuje sůl, která se nedoporučuje do 1 roka, a žervé pro změnu tvaroh, který se taky do 1 roka nedoporučuje. A přesvědčila jsem se o tom i sama, lučina i všechny druhy žervé, které jsem měla v ruce, obsahují přidanou sůl resp. tvaroh. Moje mamča říkala a Google vyhledal, že teď se vyrábí už i lučina pro děti, ale na tu jsem ještě v krámě nenarazila.
Jak to řešíte nebo jste řešily?
@Kicki podle mě je to příliš úzkostné…kdyby nesměla vůbec žádnou sůl do roka, tak žádný chleba, rohlík, některé příkrmy taky obsahují sůl…
podle mě je rozdíl tím cpát dítě vrchem dolem a něco jiného je mu dát sem tam něco.
Moje mudr. mi říkala, že od 10M už může malý víceméně všechno (opatrně s tučným a vyhýbat se ostrýmu).
Netuším, co je nebo není v lučině pro děti, ale podle mě je to zase jen reklamní tah, normálně bych dítku sem tam udělala pomazánku z tvarohu. Se špetkou soli a pažitkou, petrželkou, nebo třeba trochu červené papriky (koření), zkusit časem i cibuli, nstrouhanou ředkev,..
@korra ja kojim mezi prikrmy, jsem to vcera schvalne pocitala a kojim jeste 6×-7× denne
ale my mame s prikrmy docela problem, protoze mam prsomaniaka a ani po mesici a pul nejsme na plne davce zeleniny ani kase ![]()