Kolaudace - občerstvení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5683
16.6.22 10:34
@Anik píše:
Oni jsou v práci, jaké pohoštění proboha. V těchto vedrech voda, a nabídnout kafe, taková klasika proforma :). Počítám, že si vezmou jen tu vodu.Jednou nějakej dobrák dá všimné u kadeřníka, spropitné v hospodě, doktorům ve špitále, teď dokonce to slyším u kolaudačních úředníků,,,a hned se to bere jako norma? strašný. Nedělám ani jedno z vyjmenovaného. Za vše normálně platím, nevím proč dávat něco navíc. Teda zaokrouhluju, kvůli vracení, toť vše.

Zejo, taky se nestačím divit; ty mladsi ročníky jak mají chytré mobily, tak jsou čím dál tím vic vypatlanejsi :mrgreen:

Já si až do přečtení tématu myslela, že půjde o občerstvení rodiny/kamosu při příležitosti kolaudace. A ono pro kolaudační úředníky, nemám slov.

Jo a ještě je tu taky tematko jaký poukaz/kam za 500 pro ucitelku :zed:
To prostě nikdo normální nevymysli!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33319
16.6.22 10:58

@Ahep protože někdo něco dělá jinak než ty, tak ačkoli to nikomu neškodí a nic tě to nestojí, tak je vypatlanej?

K tématu - nabidla jsem tácek chlebicku, vodu, kafe. Přiběhl, doslova, vedoucí stavebního úřadu, proběhl dům, sedl si ke stolu,, něco sepsal, podepsala jsem, zakousl chlebíček a odcválal pryč.

Jistě, je to úředník, na úřad bych mu to nepřinesla, ale přišel ke mně domů a já jsem pohostinna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33319
16.6.22 10:58

V gastronomii se počítá s tím, že personál dostává spropitné, základní platy jsou malé.
Tady v CR je zvyk dávat malé spropitné.
Kdyz jsme spokojeni s obsluhou i jídlem, dáváme 10%. Výjimečně, když je všechno mimořádné, tak 15%.
Když jen jídlo nebo jen obsluha, tak 5%. Za jídlo s poznámkou, že je to pro kuchyni. Aby vrchní pochopil, že s obsluhou spokojenost nebyla. A naopak, když jídlo nic moc a obsluha příjemná a ochotná, tak 5% s tím, že je to pro obsluhu.
Párkrát už jsme nedají nic, když to bylo po všech stránkách tragické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
16.6.22 15:14
@adresa píše:
@Ahep protože někdo něco dělá jinak než ty, tak ačkoli to nikomu neškodí a nic tě to nestojí, tak je vypatlanej?

K tématu - nabidla jsem tácek chlebicku, vodu, kafe. Přiběhl, doslova, vedoucí stavebního úřadu, proběhl dům, sedl si ke stolu,, něco sepsal, podepsala jsem, zakousl chlebíček a odcválal pryč.

Jistě, je to úředník, na úřad bych mu to nepřinesla, ale přišel ke mně domů a já jsem pohostinna.

Jenže si pleteš pojmy a dojmy, úředník k vám přišel pracovně, nikoli na navstevu!

Tak už se jen smeju při představě pohoštění, když k vám vtrhne exekutor :lol:,ale trebas by ho ty chlebíčky se sampanem k tomu navrch tak zmatly, že by zapomněl, proc tam vlastně prisel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
16.6.22 15:15

Uklízečka u nás v práci má taky nízký plat. Znamená to snad, že bych jí měla doplácet? to je hrozná logika toto.

@adresa píše:
V gastronomii se počítá s tím, že personál dostává spropitné, základní platy jsou malé.
Tady v CR je zvyk dávat malé spropitné.
Kdyz jsme spokojeni s obsluhou i jídlem, dáváme 10%. Výjimečně, když je všechno mimořádné, tak 15%.
Když jen jídlo nebo jen obsluha, tak 5%. Za jídlo s poznámkou, že je to pro kuchyni. Aby vrchní pochopil, že s obsluhou spokojenost nebyla. A naopak, když jídlo nic moc a obsluha příjemná a ochotná, tak 5% s tím, že je to pro obsluhu.
Párkrát už jsme nedají nic, když to bylo po všech stránkách tragické.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33319
16.6.22 22:11
@Ahep píše:
Jenže si pleteš pojmy a dojmy, úředník k vám přišel pracovně, nikoli na navstevu!Tak už se jen smeju při představě pohoštění, když k vám vtrhne exekutor :lol:,ale trebas by ho ty chlebíčky se sampanem k tomu navrch tak zmatly, že by zapomněl, proc tam vlastně prisel :mrgreen:

A znovu, že ty to neděláš není důvodem k tomu být jizliva až útočná.
Nepletu si nic a nic ti nevnucuju. Jen říkám, že jsem pohostinná a pokud k nám kdokoli v dobrém přijde, nabídne se mu židle a občerstvení. Úředník neúředník. Exekutor k nám nikdy nepřišel a nepřijde, v dobrém pokud vím nechodí, takže by nic nedostal, stejně jako policie, když přijde někoho zatknout. Byla u nás kdysi policie, vysetřovali konflikt v domě, kde jsme tehdy bydleli. Pozvala jsem je dovnitř, nabídku jsme jim sezení, sedli si, dali si vodu, bylo to v létě, kafe čaj odmítli.
Voda, kafe, chlebíček pro kolaudujici úředníky není úplatek, je to drobne občerstvení, které se slušně nabídne a klidně slušně odmítne. Nic víc.
Kdysi se u nás stavila učitelka kvůli dlouhodobě nemocné dceři, taky jsem ji nabídla místo k sezení a drobné občerstvení.
Proč z toho dělat kovbojku, jen proto, že tobě se tohle dělat nechce? No tak nechce, a co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33319
16.6.22 22:27
@Anik píše:
Uklízečka u nás v práci má taky nízký plat. Znamená to snad, že bych jí měla doplácet? to je hrozná logika toto.

Hrozná komunikace toto.

A teď zase normálně a česky.
Uklízečka vzala práci s tímto platem a s vědomím, že možná dostane nějakou premii. odměnu, ale nic víc.
Stejně jako personál v gastronomii nastupuje s vědomím, že většina jeho odměny bude tvořena spropitnym. Většinou, neříkám vždycky, ale je to běžná praxe hlavně ve velkých turistický atraktivních městech, mají dohodu o provedeni právě na 10 000 Kč, aby zaměstnavatel nemusel platit odvody. Zbytek tvoří spropitné.
To se ostatně ukázalo během covidu, když hospody zavřely a jejich lidi úplně vypadli ze systému podpor, kompenzaci atd.

Mimochodem, spropitné se dává uklízečkam například v hotelech v přímořských letoviscích běžně, tam se taky počítá s tím, že personál si vydělá díky laskavosti turistů. Na viditelném místě, na stole, v misce apod., ráno než přijdou uklízet. Nebo v recepci, tam se taky dává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný