Kolega má řeči na moji postavu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6301
26.4.23 01:47
@Lucie_Sx píše:
Spousta lidi se takhle spickuje navzajem :nevim:. Zasadni je, s kym si co muzes dovolit a s kym co ne.
A od toho jsou ty hranice.

tak nezijem v ghete, aby mojim chlebom kazdodennym bolo odrazanie slovnych utokov. ludia okolo mna chapu, ze toto je za hranicou, toto im vysvetlovat nemusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
26.4.23 08:40

@Lucie_Sx on nemá co mít pocit. On tohle prostě z pozice kolegy nemá co vyslovit. Nikdy. Za žádných okolností.
Třeba ona se jenom netváří dostatečně kysele. Nebo má strach. Nechce být ještě nezdvořilejší než on, píše, že on jí jinak v práci pomáhá. možná nemá hubu natolik prořízlou jako my všechny hrdinky od počítačů tady, možná ji doma nevychovávali dostatečně asertivně a spíše k tomu držet hubu a krok. Ať je to tak či onak, v žádném případě to není její chyba a nemá důvod to trpět i jen proto, že on má pocit, že jí to nevadí. Takovéhle věci prostě kolega nesmí z huby vypustit.
Otázka samozřejmě je, jak to řešit, pokud už buran je a vypustí - škála je široká od slušného projevení nevole (které nemusí zabrat), důrazného upozornění, rovnou poslání do pr.ele nebo řešení s nadřízeným. Osobně bych to při první takové narážce řešila poprvé velmi mírně, podruhé na plnou hubu a potřetí šla rovnou za šéfem. Ale to jsem já. A stále to nic nemění na faktu, že jediná a zásadní chyba je na JEHO straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2406
26.4.23 08:44
@Lucie_Sx píše:
Co furt blbnete s obtezovanim…?

Chodi spolu i na obedy, on ji mozna povazuje trochi za kamosku, resp. si dovoli duvernejsi vtipkovani, protoze ona ho proste nikdy neusmernila, nedala najevo, co jo a co ne.
Bez toho se fakt nehne

On se chova spis jako mezi kamosema nez v praci, nejspis vubec netusi, ze uz je to moc, kdovi jak ona na to doted reagovala, treba pusobi, zev pohode, dobry, ses kamos, pokracuj :nevim:.

Máš toxická přátelství. :) A ani o tom nevíš. Když ti to vyhovuje, že tebou kámoši opovrhují nebo že ty opovrhuješ jima, tak budiž. Prostě v normálním kolegiálním vztahu nebo v kamarádství to nemá místo. K čemu do někoho rýpat? Kvůli tomu, že je hubený? Že je tlustý? Že nemá VŠ? Že má VŠ? Že má podprůměrný plat? Že nemá práci? Že nemá vlastní dům? Že má ošklivé dítě? :roll: Tomuhle všemu se totiž můžeš posmívat nějakými rádoby vtípky a všechno to je stejně ubohý..

Jako jo, člověk k tomu má někdy sklony, ale vždycky jen u lidí, co tak nějak ve skrytu nemá rád - buď jim něco závidí, nebo ho prostě štvou a nemá na to, to říct otevřeně. U kolegů nepřijatelné, mezi „přáteli“ smutné.

U nás v kanclu se kdysi kolegyni smáli, že má malý diamant na snubáku (její muž je učitel, takže má oproti ní asi třetinový příjem, ale je to fajn chlap a má ho ráda) - prostě blbost na entou, taky to bylo ubohý, v zásadě záviděli, že jim to klape, protože sami měli manželské krize. :nevim: Pak jí ještě jako svatební dar dali diamantovou sadu - to bylo taky takový celkem pasivně agresivní, ale zas darovaným diamantům na zuby nehleď, že. :lol: No, ale dopadlo to dobře, chlapy to věkem přešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24762
26.4.23 09:05

Ježkovy voči, vy jste některé jak z 19. století tady. Spousta lidí se špičkuje v přátelském duchu a není na tom nic zlého. To fakt neumíte rozlišit, kdy je narážka na něčí pupek myšlena ve srandě, kterou si kolikrát ze sebe dělá i ten dotyčný, a kdy je to míněno ve zlém? To jste nikdy neřekli kámošovi vole, nebo kámošce, že je praštěná? Snad záleží na situaci, ne? My si v práci taky děláme občas srandu, třeba se jdeme s děckama koupat a kolegovi řekneme, aby si šampón nebral, že na tu jeho plešku stačí plivnout a přeleštit ručníkem. Nebo já sama řeknu, že musím mít vyztužené plavky, abych si nevyrazila zuby kozama, až poběžím do vody, zasmějí se všichni. Klidně někoho z kolegů pošlu do pr.dele, když mě štve, všichni ví, že to není myšleno ve zlém. To není žádné opovrhování.

Samozřejmě, tady se to zakladatelce nelíbí, tak by se měla důrazně ozvat, že takto teda ne. Ale dělat, že nic, chodit s kolegou na oběd, usmívat se, a pak jít na něho někam žalovat, mi fakt přijde divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
26.4.23 09:14

@lucad77 já bych naopak řekla, že žijeme v jednadvacátém století, kdy si naštěstí chlap k ženské už nemůže dovolit úplně všecko. A nepřijde mi ze zakladatelčina popisu, že prostředí u nich by bylo natolik extra přátelské nad rámec kolektivu, že by bylo na denním pořádku, aby se tam takhle všichni špičkovali. Je jí to nepříjemné. Ano, má se ozvat, ale prvotní problém není v tom, že ona se ozve, ale že on to vůbec vysloví.
Děláš si sama srandu ze svých prsou, v pohodě. Ale ten kolega si dělal srandu z jejích prsou a komentoval to směrem k jinému kolegovi stylem ona jde náhodně kolem, tak ji trochu přímo před ní podrbeme. To mi teda v pohodě rozhodně nepřijde. V jednadvacátém století tuplem.

A to jinak nejsem zastánce žádné hyperkorektnosti, že by chlap ženské nesměl otevřít dveře nebo jí pomoct z kabátu, ba naopak. To jsou projevy základní lidské slušnosti a úcty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6301
26.4.23 09:17

@lucad77 ja si napriklad myslim, ze v tom spickovani je nieco, co ten clovek nevie vyjadrit pre mna normalnym, otvorenym sposobom. je v tom nejaky obsah, emocia, ktora je skryvana a zastierana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
26.4.23 09:21

@lucad77 no nebo máme v 21. století jasno v hranicích a normy máme výchovou zvnitřnělé natolik, že nás na nevhodné chování nemusí upozorńovat okolí. Jako asi Tebe, Lucii a toho burana od zakladatelky z práce. A jestli nedokážeš odlišit, kdy si někdo dělá srandu sám ze sebe a kdy ji na jeho účet dělá někdo jiný, tak máš problém taky. navíc co přesně je na tom sranda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24762
26.4.23 09:36
@lamicina píše:
@lucad77 no nebo máme v 21. století jasno v hranicích a normy máme výchovou zvnitřnělé natolik, že nás na nevhodné chování nemusí upozorńovat okolí. Jako asi Tebe, Lucii a toho burana od zakladatelky z práce. A jestli nedokážeš odlišit, kdy si někdo dělá srandu sám ze sebe a kdy ji na jeho účet dělá někdo jiný, tak máš problém taky. navíc co přesně je na tom sranda?

No jasně, dneska se ze všeho dělá velbloud. Umím odlišit srandu ze sebe a od jiného. Kdyby mi o těch kozách řekl kolega, zasměju se stejně, páč je to pravda a vím, že to nemyslí ve zlém. A to je to podstatné. Nevadí mi to, neřeším, přidám se. Vadí mi to, ohradím se, distancuju se. Ale fakt nebudu morálně tepat své okolí, jak se má chovat a s kým se přátelit, ani nikomu nebudu říkat, že je toxický a žije v ghettu jenom proto, že to má jinak než já.

A jsem teda fakt ráda za své normální, neprudérní kámoše a kolegy z minulého století, kteří nemají snahu pořád někoho stavět do latě a soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
26.4.23 10:01

@lucad77 jojo, každ to vnímáme jinak… já jsem zase strašně ráda za své kolegy, kterm nemusím dávat najevo, že jejich řeči jsou přes čáru, neb oni samotní to vědí ještě před tím, než by je to napadlo vyslovit.
S kamarádama je samozřejmě nálada výrazně uvolněnější, ale stejně si prostě některé věci nemáme potřebu říkat. Ale tohle má každá parta nastavený jinak a obecná pravidla pro to nejsou - jak jim to vyhovuje. V zaměstnání a mezi kolegy ovšem pravidla slušného chování existují, pokud to není nějaká extra punková firma, což mi teda ze zakladatelčina popisu nepřišlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2685
26.4.23 10:23
@ugluk píše:
@lucad77 jojo, každ to vnímáme jinak… já jsem zase strašně ráda za své kolegy, kterm nemusím dávat najevo, že jejich řeči jsou přes čáru, neb oni samotní to vědí ještě před tím, než by je to napadlo vyslovit.
S kamarádama je samozřejmě nálada výrazně uvolněnější, ale stejně si prostě některé věci nemáme potřebu říkat. Ale tohle má každá parta nastavený jinak a obecná pravidla pro to nejsou - jak jim to vyhovuje. V zaměstnání a mezi kolegy ovšem pravidla slušného chování existují, pokud to není nějaká extra punková firma, což mi teda ze zakladatelčina popisu nepřišlo.

Ono taky záleží na tom, co děláš za práci. Já třeba zadávám napříč firmou pracovní úkoly a potřebuju, aby tam byl ze strany kolegů respekt. Jaký by asi měli respekt, když uvidí, že se mnou někdo mluví takovým stylem a já si to nechám líbit? Nedej bože, kdyby to zaslechl někdo z klientů/externích kolegů. Zažila jsem to na jedné akci. Tam kolega sice nebyl až takhle drzý, ale zkoušel si tak trošku vyskakovat, protože jsem byla mladší (i když výše postavená), já se neohradila hned… a po chvíli jsem si všimla, že i zaměstnanci agentury, kterou jsme tam měli najatou, zkouší, jak mohou zajít daleko. Když já jim něco zakázala, tak moje rozhodnutí nerespektovali, zkoušeli to obcházet a ptát se jeho. V očích okolí tím toho člověka prostě shazuje. S kolegou jsem si to vyříkala, že tohle dělal naposledy. Takže za mě ohradit se hned. Nedávat prostor pro rozvoj takového jednání. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
26.4.23 10:33

@Livi92 no ano. Zakladatelka to měla řešit hned. Neřešila, stupňuje se to. Takže teď je nejvyšší čas zasáhnout. Ale pořád to prostě nic neměni na tom, že a jeho strany je to projev buranství a nedá se to omluvit specifickým humorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.4.23 10:41
@ugluk píše:
@Russet jenomže evidentně zdaleka každej se tak chovat neumí. A pokud je to společností přijímáno jen jako specifickej smysl pro humor a no jéje, ty toho naděláš, tak asi nějaké kodexy smysl mají. Minimálně proto, aby když už se tam nějakej ten hulvát se specifickým humorem vyskytne, věděl, že v tomhle prostředí je jeho chování velmi přes čáru a oficiálně postižitelné. S chlapama v hospodě ať si řeší cokoliv a jakkoliv, ale propírat veřejně s jiným kolegou poprsí přítomné kolegyně je fakt totálně mimo.
Ano, taky bych mu okmžitě vmetla do ksichtu, že už si v budoucnu nikdy nepřeji takovéto nevhodné poznámky, ale… proč má být vlastně míček na straně „poškozené“? Proč prostě ON se nezarazí už před tím, než svou nevhodnou myšlenku pronese nahlas a přede všemi? Tady nejsme někde na nádraží, kde na ženskou křičí pochybné existence, tady jsme v pracovním kolektivu, kde by nějaké základné dekorum mělo být absolutní samozřejmostí. A pokud není a on v tom přes nevůli kolegyně stále pokračuje, tak jo, myslím si, že tohle je přesně okamžik, kdy by si to ona neměla vyžrat sama, ale měl by hodně důrazně zasáhnout nadřízený.
A je mi absolutně fuk, nakolik to zhorší mé vztahy s ním - vzhledem k okolnosti, že už teď jsou minimálně z mé strany na bodu mrazu.

Ale ona s ním chodí obídkovat. Takže tohle není šikana, ale nevhodný způsob flirtování. Vždycky by se měl umět člověk umět sám za sebe postavit a nečekat pomoc zvenčí. U nás ve firmě žádný kodex na podpis nemáme. Starší chlapi jsou občas lehce trapní a čumí. Ale je mi 45 a umím se bránit blbým kecům. Ve 20 jsem to taky neuměla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
26.4.23 10:47

Nedokážeš pochopit srandu? 8o neřekla bych, že se do tebe naváží. Prostě vtípek, že ty jsi hubená a on tlustý. Pokud tonto vadí, tak mu to normálně řekni.
Asi tě bere už i jako kamarádku a ne jen jako kolegyni.

• Citovat
  • Upravit
53518
26.4.23 10:47
@lucad77 píše:
No jasně, dneska se ze všeho dělá velbloud. Umím odlišit srandu ze sebe a od jiného. Kdyby mi o těch kozách řekl kolega, zasměju se stejně, páč je to pravda a vím, že to nemyslí ve zlém. A to je to podstatné. Nevadí mi to, neřeším, přidám se. Vadí mi to, ohradím se, distancuju se. Ale fakt nebudu morálně tepat své okolí, jak se má chovat a s kým se přátelit, ani nikomu nebudu říkat, že je toxický a žije v ghettu jenom proto, že to má jinak než já.A jsem teda fakt ráda za své normální, neprudérní kámoše a kolegy z minulého století, kteří nemají snahu pořád někoho stavět do latě a soudit.

Já jsem ráda, že u nás i bez moralního kodexu chlapi zdraví jako první, otvírají mi dveře a omluví se, když řeknou sprosté slovo. O noční, když nám už všem hrabe, je kolegyně schopná naprosto nevinně obtěžovat mužské kolegy dvojsmyslnými vtipy a narážkami, kterým se všichni tlemíme. Nikdo to nebere doslova a neuráží se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.4.23 10:49
@Pitaya1 píše:
Nedokážeš pochopit srandu? 8o neřekla bych, že se do tebe naváží. Prostě vtípek, že ty jsi hubená a on tlustý. Pokud tonto vadí, tak mu to normálně řekni.
Asi tě bere už i jako kamarádku a ne jen jako kolegyni.

Taky se mi zdá, že prostě trapně flirtuje. Neškodný pes, co nekouše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat