Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náš 3 leťák má hraček opravdu hromady ( i když řeknu prarodičům a ost. příbuznejm ať koupí nějakou maličkost tak stejně dostane už 10 auto od Bruder, 15 druh stavebnice atd…) hraje si více méně se vším a já jednou tejdně když spí dělám čistku všechny hračky prohlížím, třídím a pokuď je nějaká rozbitá tak buď opravím ale většinou lifruju do popelnice ![]()
@Petra3890 Hraček máme AŽ MOC: domeček pro panenky, lega, magnetická stavebnice, hry, puzzle, plnej koš plus šuplík plyšáků, hudebních nástrojů a jiných blbovin, samozřejmě knihy…
Vyhazovala bych, ale mladá se brání - a když něco pošlu dál, tak si jak na potvoru na to vzpomene
Takže dokud se vejde, tak holt nechávám.
Řada hraček je vystěhovaná do vedlejší místnosti. Já s e vždycky děsím akcí jako Vánoce a narozeniny a marně říkám, jsou to vyhozený peníze, oni už nemají čas, aby si se vším vyhráli… už je toho prostě MOC! Ne, každý má potřebu koupit… aspoň něco. Faktem je, že v těch nových hračkách se třeba najde nový favorit, ale aktuálně je to tak pět šest „hraček“ (včetně her a stavebnic), ostatní prostě leží. A nejvíc se děsím dotazů dárců, „tak jak funguje kombajn“, kterého se nikdo do tý doby nedotkl, a tak. ![]()
@Emilie Tak to je asi nejlepší se před vánoci domluvit, co kdo koupí, kdyby našim dětem někdo kupoval „krámy, který jen leží ladem“ to bych byla fakt n…á. Takže u nás třeba letos na vánoce od příbuzných pro děti permice do ZOO, kde jsme mimochodem pořád a kdo to má furt platit, permice do tonga, zábavní centrum, které děti milují, nebo permice na 5 vstupů do dinoparku a musím říci, že kluk /4/ je školkovej a udělalo mu to ohromnou radost, takže takové dárky jsou dlé mého na zvážení, nejen krámy, který se válí v koutě. U nás třeba jede momentálně duplo ve velkým, takže se investuje jen do něho a kluk už jede magformers, takže opět se investuje do něho, teď bude mít svátek, takže opět dostane další díly k doplnění, ale ne hlavně 10, 20 různých aut atd, co se fakt válí jen v koutě. K čemu? Za mě lepší investovat do kvality.
@jopo píše:
@Emilie Tak to je asi nejlepší se před vánoci domluvit, co kdo koupí, kdyby našim dětem někdo kupoval „krámy, který jen leží ladem“ to bych byla fakt n…á. Takže u nás třeba letos na vánoce od příbuzných pro děti permice do ZOO, kde jsme mimochodem pořád a kdo to má furt platit, permice do tonga, zábavní centrum, které děti milují, nebo permice na 5 vstupů do dinoparku a musím říci, že kluk /4/ je školkovej a udělalo mu to ohromnou radost, takže takové dárky jsou dlé mého na zvážení, nejen krámy, který se válí v koutě. U nás třeba jede momentálně duplo ve velkým, takže se investuje jen do něho a kluk už jede magformers, takže opět se investuje do něho, teď bude mít svátek, takže opět dostane další díly k doplnění, ale ne hlavně 10, 20 různých aut atd, co se fakt válí jen v koutě. K čemu? Za mě lepší investovat do kvality.
Bohužel, právěže v drtivé většině případů jsou to právě kvalitní hry, kvalitní hračky, na nichž jsme domluveni. Muselo to stát majlant. Teda ne že by to bylo o penězích, jasně, kvalita je drahá, jenže pořád to prostě „něco“ stálo. A stojí to tu… a pak lego. No, to je taky věc. To abych nedělala nic jinýho, než prudila, uklízejte si to po sobě, hlídejte si to, protože kluci fakt nejsou pořádkumilovní, takové věci je prostě netankují, a já taky nejsem ten typ, co každý večer udělá dobře, když všechno všecičko je ve své krabičce seřazený podle velikosti. Navíc jsem slepá jak patrona a když vysávám… tak prostě vysávám. Nebo když večer jdu k postýlce, kde někdo bečí… navíc bez brejlí… tak prostě najednou něco křáp. A on to kus traktoru za patnáct stovek. O to hůř, právě proto říkám, jak vidím pod stromečkem lego, úpím a je mi jasný, že kdo bude moci za to, že to není kompletní, že to není sestavitelný? Kdo tu bude večer co večer prudit a vyvolávat slzy a vztek, že se MUSÍ uklízet?
A tak dále. Takovejch věcí je tu prostě víc. Akorát to lego je nejvíc v tomhle vidět. ![]()
Přesně. U nás doma jsou sice hračky, které přišly proti mojí vůli (např. podložka na malování vodou, různá auta, plyšáci atd.), ale je jich mnohem méně než těch, které jsem chtěla (obvykle po náznaku zájmu ze strany dcery). A výsledek? Zájem o Lego jen sem tam, stavebnice Smart Max se nějak vůbec neujala, knihy pohádkové dítě ignoruje, piánko a flétnu, o kterých mlela celý podzim, že je chce od Ježíška, vyndala sotva párkrát…
Náš 3,5 leťák má 2 krabice lega dupla, dvě krabice vláčkodráhy s příslušenstvím, krabici puzzlí, malou krabici angličáků, a 4 auta od Leny (popeláři, hasičák,…). Jednu poličku plnou knížek. Dřevěnou garáž. To je tak nějak vše. Pak máme krabici plyšáků (celkem 8 zvířátek), ty má ráda mladší dcerka. Se vším si hrajou denně (kromě puzzlí).
Ještě máme bokem pastelky, vodovky, modelínu a razítka.. To vytahuji občas, pod dohledem.
Je toho tak akorát na hraní i uklízení. ![]()
My máme hraček opravdu hodně, ale taky už máme čtyři děti, tak se asi není čemu divit. Holky jsou spolu v pokojíčku a občas toho vytahají tolik, že není kam šlápnout. Když byla jen první dcera, tak jsem nadávala, že má hodně hraček a nehraje si s nimi, ale prostřední a nejmladší dcera byly a jsou naštěstí hračkové a hrají si se vším. Většina našich hraček jsou kvalitní, rozvíjející věci - různé stavebnice a skládačky, dřevěná vláčkodráha, dřevěná a papírová puzzle, mozaiky, kuličková dráha, dřevěné hudební nástroje, společenské hry, hodně výtvarných věci a máme i obrovskou knihovnu s knížkami (většina je ještě po mně). Ale samozřejmě se u nás najdou i panenky, potřeby do kuchyňky a obchůdku, barbíny, plyšáci, petshopáci, nějaká autíčka a kraviny z kindervejcí apod. Nejvíc místa zabírají větší věci jako kočárek, skákací koník a balón, nákupní vozík apod.
Nejstarší dcera miluje tvoření a knížky, takže tu zásobujeme o narozeninách a Vánocích v tomhle ohledu. U prostřední a nejmladší má velký úspěch Duplo, toho máme fakt haldu (několik krabic z Ikei) a pořád ještě bude asi přibývat. Máme spíš neutrální a holčičí sady, ale budeme mít aspoň co dávat nejmladšímu chlapečkovi. Nejmladší má ráda panenky a miminka, ty třeba starší holky vůbec nebraly. Velmi oblíbené u všech holek jsou puzzle a společenské hry, ty hrajeme každý den.
Musím říct, že ač máme hraček fakt hodně, tak momentálně jsou využívané téměř všechny, ne sice třeba každý den, ale jednou za čas je vytaženo všechno. A většinu ještě budeme schovávat pro případná vnoučátka, zbavíme se jen zvukových hraček (od FP apod.) a těch už moc nemáme, hodně jsem jich prodala, holky nezaujaly. ![]()
@Petra3890 Já mám děti dvě (3,5 a 1,5 roku), oba stejné pohlaví a mají společný pokojík, takže hraček spousta. Mají to všechno poklizené v pokojíčku (šuplíky, poličky, skříňky - všechno má svoje místo), zatím jsem nedávala pryč vůbec nic, akorát se chystám dát pryč ty vyloženě miminkovské hračky (chrastítka, kroužky, lamazáky). Jinak se hraček nezbavuji, chystám se to spíš schovávat. S něčím si hrajou více, s něčím méně.