Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj
My máme roční příjem partnera, já jsem momentálně na mateřské a tak musíme mít větší rezervy.
Sama na to nejsem, ale v současné době máme k hypotéce 700tis v dluhopisech + 200tis. stavebko + 150tis životko. Až dojde fixace, tak to chceme splatit.
Ekonomické pravidlo říká, že rezerva by měla činit minimálně tolik, aby z toho člověk (nebo rodina) dokázal plnohodnotně žít, tedy se všemi výdaji, na které je zvyklý, půl roku.
@Háta_x hezké pravidlo, ale celkem nemožné… aspon v mém případě. Má rezerva je minimální, ale snažím se to napravit, ale bohužel to nejde tak rychle ![]()
Tak nám se taký nedaří vytvořit rezervu pokud nějaká je tak se vráží do IVF pokusů než mi vyhasnou vaječníky. Ted se budeme snažit našetřit na poslední pokus.
My máme na to, abychom cca 3/4 roku platili hypo z rezervy, ale to je zoufale málo ![]()
Snazime se mit vzdy rezervu minimalne na 6 mesicu vyziti bez omezovani. Nehlede na hypoteku.
Měli jsme rezervu podle toho „pravidla“, prostě na půl roku. Ale rozhodli jsme se, že splatíme hypotéku předčasně, tudíž jsme na nule v rezervách, ale zase každý měsíc o pár tisíc máme navíc, a z toho začneme po vánocích odkládát do rezerv na které našáháme. (Plus teda máme rezervy na stavebních spořeních).
Popravdě máme tak na měsíc žití
je to sakra málo, ale bohužel z 8 tisíc po zaplacení všeho se toho moc našetřit nedá… a to nejsme nároční, nekupujeme hlouposti, nechodíme ve značkovém atd. atd. je sice hezké mít na půl roku našetřeno, ale jíst musíme
Máme na to abychom platily 20 měsíců splátku hypotéky(teda úvěru ze stavebka), živobytí a jiné splátky do toho nepočítám.
Tak bohužel, naše rezerva je teď opravdu téměř nulová, protože jsme z ní ubírali na běžné nákupy (můj má teď nižší plat než při výpočtech ohledně hypotéky kvůli horší situaci ve firmě). ale teď se to zlepšuje, tak snad začneme zase rezervu tvořit
Meli jsme rezervu pul roku ale bohuzel jsme ji museli pouzit a ted uz mame jen 2 mesice. Bohuzel v nejblizsi dobe nehrozi to zase dorovnat ![]()
Bohužel naše rezerva není žádný, a kdyby se něco stalo nemáme nic… chci se snažit to trochu změnit a z mateřské dávat něco na stranu, ale s jedním dítětem a druhém na cestě… v této době… strašně mě to mrzí a docela mě to trápí..
My máme určitě tak na 9 měsíců rezervy, nepočítám různá spoření… Ale my na tuto rezervu prostě nesaháme, za žádných okolností…
Ahoj,
jen tak ze zvědavosti - kolik máte rezervu, máte-li hypotéku. A jste na to některá sama?