Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj
, chci se zeptat, pokud je kupec, který by eventuálně převzal naší hypotéku, tak nevíte zda Komerčka dělá problémy? Že to třeba nepovolí, nebo tak? A pokud jste někdo přebíral hypotéku po někom, jak dlouho trvalo vyřízení a u jaké banky??Díky za odpověď
![]()
My byli v opačné situaci, přebírali jsme hypotéku zrovna u Komerční banky a bylo to všechno v klidu, ale vyřizoval to manžel, takže detily jako lhůty a tak si nepamatuju
. Ale rozhodně to bylo bezproblémové jednání z jejich strany…
Já nevím jestli to vůbec jde, převzít hypotéku. Normálně se to dělá tak, že kupec si vyřídí svojí a tou zaplatí tu vaši. Neexistuje snad nic jako přepsání hypo, to není leasing na auto ![]()
Loni jsme si od KB brali hypotéku a lze ji bez problému převést na někoho jiného, ale samozřejmě musí být bonitní. Při podpisu smlouvy jsme se o tom s úvěrovou poradkyní bavili. ![]()
@Seizdra píše:
Já nevím jestli to vůbec jde, převzít hypotéku. Normálně se to dělá tak, že kupec si vyřídí svojí a tou zaplatí tu vaši. Neexistuje snad nic jako přepsání hypo, to není leasing na auto
Jde to, my to tak měli.
@bumbinka píše:
Jde to, my to tak měli.
![]()
a jsou nějaké sankce při převzetí?
@monatkaa píše:![]()
![]()
a jsou nějaké sankce při převzetí?
Myslím, že ne… Ale my nepředávali, my přebírali ![]()
Když už jsme u těch hypotek, netušíte jestli se platí nějaký sankce za to, kdybych ji chtěla splatit předčasně, a kolik to může dělat? orientačně, je mi jasný že každá banka to bude mít jinak..
@Hadí ocásek píše:
Když už jsme u těch hypotek, netušíte jestli se platí nějaký sankce za to, kdybych ji chtěla splatit předčasně, a kolik to může dělat? orientačně, je mi jasný že každá banka to bude mít jinak..
To bys měla mít ve smlouvě, obecně to bývá tak, že sankce se platí, pokud chceš hypotéku předčasně splatit mimo termín, na který máš nastavenou výši úroků. Ta se mění vždycky po určité době, třeba po třech nebo pěti letech, máš to ve smlouvě. A když v té době, kdy by došlo ke změně, splatíš, bývá to zadarmo, jinak se platí i poměrně vysoké sankce.
@bumbinka píše:
To bys měla mít ve smlouvě, obecně to bývá tak, že sankce se platí, pokud chceš hypotéku předčasně splatit mimo termín, na který máš nastavenou výši úroků. Ta se mění vždycky po určité době, třeba po třech nebo pěti letech, máš to ve smlouvě. A když v té době, kdy by došlo ke změně, splatíš, bývá to zadarmo, jinak se platí i poměrně vysoké sankce.
Tak tak…kdy máš fixaci???My třeba co jsme měli u Hb, tak vím, že tam byla sankce tuším 5% za každý rok, co zbýval…
A ty chceš ten byt prodávat?
Najjednoduchsie je poziadat o vysku nesplatenej casti hypoteku k urcitemu datu a sankce za predcasne splaceni. Banka ti to presne vycisli a ty uvidis jak to mate.
Vacisnou plati to, ze pri prevzati hypoteky, nebo pozadani o novu v stejne nebo vyssi castce su banky schopne vyjednavat a sankciu vam odpustia. Treba jednat.
Prodávat…časem, do tech tří, čtyř let, tak nevim, jestli nebude výhodnější tu hypo na nekoho přepsat a ještě si vzit doplatek…já to mam totiž na třicet let a zatim mam splacený dva roky…ani ne
Zajímavé… Jak se to ale řeší, když klesne cena nemovitosti… Nyní to pravidelně klesá cca 5% ročně…Někde nic někde i 8%..