Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Nebudu přesně rozebírat jak jsme se dostali do této situace… vlastníma chybami vesměs… nerozumem atd… to je teď už asi jedno. Popíšu nějak výdaje, příjmy. Jsme já, muž a dítě 9let. Bydlíme v domě s mými rodiči, máme zreknostruované patro, tady platíme 6tis. Muž je osvč, pracujíci pro jednu firmu (náklady jen benzín), já zaměstnaná.
Výdaje tedy na energie doma, pojistky životní, škola (obědy, pomůcky občas), zdravotní, sociální, stavební spoření dítěte, O2 (paušal, net, tv)…tot vše 20tis (nejdou levnější paušaly atd…prostě pevné vše), pak hypotéka je 6000 (rekostrukce patra) a teď to příjde… úvěry…máme to celkem na 1mil… jsou dva úvěry po 500tis. Jeden platíme 6tis, druhý nyní 15tis… je v plánu to zaplatit co jak nejrychlejí. takže sumasumárum náklady celkem i s úvěry jsou 47tis. Příjmy máme dokupy cca 83tis. (záleži jak u muže, ale těfch 60tis má každý měsíc…někdy i více, i 65-67, ale třeba v červenci bude „jen“ 48tis cca) Po zaplacení nákladu zbude tedy 36tis. (někdy více…) Z toho platíme jídlo, drogerií, benzín, ošacení, obutí, pojistky auta, výlety, opravy auta, šetříme na dovolenou, dárky, něco do domácnosti a tak podobně… jeden měsíc třeba ušetříme z toho 5tis, jindy 10, pak další třeba nic… moje otázka je… Kolik mít na spořícím účtu, jakože po ruce…kdyby nemoc, úraz… muž má pojištění a kdby něco dostane měsíčně cca 25tis. Teď máme bokem na spořícím účtu 170tis.. přikládat? Nebo vše už házet na úvěr…??? My pár let zpět jeli od výplaty k výplatě i s těmi uvěry… fakt blbé časy, nechci to už zažít… Vím že se říká mít bokem 6 nákladu měsíčních… to ale nemáme… ale zase co je lepší??? odkládat nebo splácet úvěry ještě rychlejí??? Nastavit ještě vyšší splátky??? nebo dát občas mimořádnou splátku??? Kolik mít bokem po ruce???
Obecně se radí, že na půl roku výdajů by měla být rezerva. To, co muž dostane při neschopnosti, vás nezachrání, našetřila bych víc. Záleží taky na tom, jak máte vysoké úroky - jak rychle vám ty úvěry nabývají.
Ja bych davala mimoradne splatky uveru, protoze je mate fakt vysoky a to by vas v pripade delsi nemoci manzela sezralo. Nebo mate pojistene i ty pro pripad vaznych urazu, invalidity…?
Protoze 21 jen za splatky uveru, to je fakt dost.
@Anonymní píše:
Nebudu přesně rozebírat jak jsme se dostali do této situace… vlastníma chybami vesměs… nerozumem atd… to je teď už asi jedno. Popíšu nějak výdaje, příjmy. Jsme já, muž a dítě 9let. Bydlíme v domě s mými rodiči, máme zreknostruované patro, tady platíme 6tis. Muž je osvč, pracujíci pro jednu firmu (náklady jen benzín), já zaměstnaná.
Výdaje tedy na energie doma, pojistky životní, škola (obědy, pomůcky občas), zdravotní, sociální, stavební spoření dítěte, O2 (paušal, net, tv)…tot vše 20tis (nejdou levnější paušaly atd…prostě pevné vše), pak hypotéka je 6000 (rekostrukce patra) a teď to příjde… úvěry…máme to celkem na 1mil… jsou dva úvěry po 500tis. Jeden platíme 6tis, druhý nyní 15tis… je v plánu to zaplatit co jak nejrychlejí. takže sumasumárum náklady celkem i s úvěry jsou 47tis. Příjmy máme dokupy cca 83tis. (záleži jak u muže, ale těfch 60tis má každý měsíc…někdy i více, i 65-67, ale třeba v červenci bude „jen“ 48tis cca) Po zaplacení nákladu zbude tedy 36tis. (někdy více…) Z toho platíme jídlo, drogerií, benzín, ošacení, obutí, pojistky auta, výlety, opravy auta, šetříme na dovolenou, dárky, něco do domácnosti a tak podobně… jeden měsíc třeba ušetříme z toho 5tis, jindy 10, pak další třeba nic… moje otázka je… Kolik mít na spořícím účtu, jakože po ruce…kdyby nemoc, úraz… muž má pojištění a kdby něco dostane měsíčně cca 25tis. Teď máme bokem na spořícím účtu 170tis.. přikládat? Nebo vše už házet na úvěr…??? My pár let zpět jeli od výplaty k výplatě i s těmi uvěry… fakt blbé časy, nechci to už zažít… Vím že se říká mít bokem 6 nákladu měsíčních… to ale nemáme… ale zase co je lepší??? odkládat nebo splácet úvěry ještě rychlejí??? Nastavit ještě vyšší splátky??? nebo dát občas mimořádnou splátku??? Kolik mít bokem po ruce???
Vždy se může cokoli stát. Takže šetřit, šetřit a šetřit, co nejmíň zbytečného luxusu - kino, zábava, výlety, dovolené.
A nejrychleji zaplatit dluhy, raději teď když máte finance v pohodě než v době až bude průser
@Villanelle píše:
Ja bych davala mimoradne splatky uveru, protoze je mate fakt vysoky a to by vas v pripade delsi nemoci manzela sezralo. Nebo mate pojistene i ty pro pripad vaznych urazu, invalidity…?
Protoze 21 jen za splatky uveru, to je fakt dost.
Nooo to pojištěné nemáme, ale co jsem nenapsala v nejhorším případě se dají ty splátky snížit… můžu přímo v bankovnictví s tím hýbat… a z těch 21 to jde dát dolu až na cca 9-10tis…kdyby se něco vy… ale pořád to bude palba…
… to znamená že by nám šlo měsíčně i tak pryč asi 37tis… v případě nemoci, průseru…a muž z pojistky těch 25, já mám příjem cca 23. tak zase si říkám příjem 48tis by byl… zbylo by tedy jen 11tis cca a plus to našetřené… ![]()
Vám se výrazně uleví, až se zbavíte těch půjček. Sypala bych tam peníze i za cenu, že rezerva nebude učebnicová.
@smajlik345 píše:
Vždy se může cokoli stát. Takže šetřit, šetřit a šetřit, co nejmíň zbytečného luxusu - kino, zábava, výlety, dovolené.
A nejrychleji zaplatit dluhy, raději teď když máte finance v pohodě než v době až bude průser
Právě se ptám co je lepší vše na úvěry házet??? Ještě více než dávamé a stačí nám bokem 170tis??? Nebo ještě raději přišetřovat??? A na úvěry míň?
@MrsNorris píše:
Vám se výrazně uleví, až se zbavíte těch půjček. Sypala bych tam peníze i za cenu, že rezerva nebude učebnicová.
a kolik by sis dala aby rezerva byla aspoň minimum? a co bys sypala už do úvěru? Dneska jsme to s chlapem řešili…zda dát prostě že jak bude nad 170tis už bokem dáme na úvěr… nebo více mít bokem..??? Nebo míň stačí…???
@Anonymní píše:
Nooo to pojištěné nemáme, ale co jsem nenapsala v nejhorším případě se dají ty splátky snížit… můžu přímo v bankovnictví s tím hýbat… a z těch 21 to jde dát dolu až na cca 9-10tis…kdyby se něco vy… ale pořád to bude palba…… to znamená že by nám šlo měsíčně i tak pryč asi 37tis… v případě nemoci, průseru…a muž z pojistky těch 25, já mám příjem cca 23. tak zase si říkám příjem 48tis by byl… zbylo by tedy jen 11tis cca a plus to našetřené…
Jo, to chapu, ale i tak bych sypala do nich. Porad je to vyrazna polozka a taky velky břímě pro pripadne jednoho vydelavajiciho. Tot ale jen muj názor, zbavila bych se toho, kde vam zbyva mensi suma, co nejrychleji a pak presunula peníze za jeho splatku na ten druhej.
@Beckyttine5 píše:
Na kolik měsíců ještě máte nastavene ty úvěry?
Jeden co se platí 6tis je na dlouho snad 9let, a druhý co platíme 15tis je na asi 3 a půl roku. Jak to tu píšu… je mi z toho zle ![]()
@Anonymní píše:
Jeden co se platí 6tis je na dlouho snad 9let, a druhý co platíme 15tis je na asi 3 a půl roku. Jak to tu píšu… je mi z toho zle
Na co jste si brali tak vysoké úvěry, to nešla navýšit hypotéka na tu rekonstrukci?
@zrcadlo píše:
Na co jste si brali tak vysoké úvěry, to nešla navýšit hypotéka na tu rekonstrukci?
to raději nebudu rozebírat… hříchy mládi, nerozvážnosti, a blbosti… spojeno v jeden úvěr…
@Anonymní píše:
to raději nebudu rozebírat… hříchy mládi, nerozvážnosti, a blbosti… spojeno v jeden úvěr…
Aha, no je to palba. Osobně bych dorovnala tu rezervu na 200tis. a všechno nad bych dávala do rychlejšího splacení úvěrů. Máte nadstandardní příjmy, a kvůli blbosti valíte čtvrt mega ročně do úvěrů.
@zrcadlo píše:
Aha, no je to palba. Osobně bych dorovnala tu rezervu na 200tis. a všechno nad bych dávala do rychlejšího splacení úvěrů. Máte nadstandardní příjmy, a kvůli blbosti valíte čtvrt mega ročně do úvěrů.
tyto příjmy máme asi rok a něco… díky tomu máme tu rezervu… předtím nula nula prd
… ano kvůli blbosti… předtím bylo sice hůře, ale tolik úvěru jsme mít nemuseli…no za blbost se platí… těch 200tis dorovnat bokem taky dneska padlo, a pak vše na úvěry… jak jsme počítali tak velkou část bychom mohli zvládnou zatáhnout během cca 15-17měsícu jak bychom vše tam házeli co jde… pak by zbyla jen hypo a ten jeden kam jde 6tis… nooo h odně by se ulevilo,…