Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Prcíček píše:
Písu cástky kolem x Kč. za 12 tis nesezenes ani nájem, jsou lidi, kterí mají jeste o dost méne.
Chápu a nic ti nerozporuji, jen ze jsi se ptala jak někdo muže tolik splácet a já ti jen napsala ze kdyby bylo 12tis. Cc třetina našeho přijmu a to jsem měla splácet tak to nedáme, asi to neumím… Naštěstí nemusím, máme hypo poloviční.
Ono splácet třetinu třeba ze 60 a třetinu z 30 je rozdíl ze.
Ale je jasny ze člověk bydlení nějak řešit musi, navigaci pokud mas Md jen na va roky tak to mate zase s příjmem lepší.
@Prcíček píše:
Písu ze má pres 20 tis - tedy 25 tis + já MD (na 2 roky) a nějaký přivýdělek. Něco naštěstí ještě máme ušetřené. Jak tady čtu takplatíme tak asi nejméne (nekteré 20 tis a více) tak nevím tedy kolik musí vydělávat. náklady na dům jsou cca 2500 Kč na elektřinu + pojistka tot vse. topíme tepleným čerpadlem a náklad na topení je tak cca 1500 kč na měsíc
no, vzdyt ano…
my ze zacatku meli celkovy prijem 33000 a to proste nestacilo ani omylem
ted jsme na cca 40 a penize nezbyvaji
No nastestí máme případně od koho si půjčit:-( i kdyz to bycch nerada. Manzel má jeste moznost přivýdělku, takze ted tím neco snad také nasyslíme. ono kdybychom meli platit 6000 Kč/mes tak to je tak si pujčit milion a za to nic nekoupíme:-(nastesti maso kupovat nemusíme, takze tim se také hodne usetri
@Prcíček píše:
Písu ze má pres 20 tis - tedy 25 tis + já MD (na 2 roky) a nějaký přivýdělek. Něco naštěstí ještě máme ušetřené. Jak tady čtu takplatíme tak asi nejméne (nekteré 20 tis a více) tak nevím tedy kolik musí vydělávat. náklady na dům jsou cca 2500 Kč na elektřinu + pojistka tot vse. topíme tepleným čerpadlem a náklad na topení je tak cca 1500 kč na měsíc
V klidu si to všechno spočítej do posledního haléře kolik utratíte. Já jsem právě ta postižená hypo a když jsme to počítali s partnerem, kolik nám zbyde, když bych si vzala tu na tři roky, tak budeme mít asi 9000Kč na jídlo a takové ty běžné věci denního života. Prostě to stačit musí. Určitě nám občas vypomůžou rodiče nebo známý, myslím v podobě použitých poděděných věcí na dítě, pozvání na oběd s navářkou domů apod. Ale na to nespoléhám.. spoléhám na sebe. Že dokážu ušetřit. Když budu partnerovi a sobě obden vařit, látkovat a nakonec si i sama vyrábět takové ty příkrmy a jinou dětskou stravu, měli bychom to zvládat s přehledem..
@ilyz ahoj chci se jen zeptat-opravdu ručíte pozemkem???Nám totiž finanční porade říkal že to nejde ručit pozemkem
u které banky to máte jestli se můžu zeptat? Děkuju
Tak to nevim jestli jde rucit i pozemkem.nase poradkyne rikala nemovitost.
mile damy, jeste by me zajimalo kolik k te hypotece platite za pojisteni proti nesplaceni nebo tak nejak se to pry jmenuje a poplatek za vedeni uveru. bylo mi receno, zr ta suma z hypokalkulacky neni finalni. vy jste asi uvadely sumy co platite se vsim vsudy, ze? dnes se chystam do banky, tak mi drzte palce! Byt uz jsem vybrala za za 2.9.
@Sardinka03 píše:
Tak to nevim jestli jde rucit i pozemkem.nase poradkyne rikala nemovitost.mile damy, jeste by me zajimalo kolik k te hypotece platite za pojisteni proti nesplaceni nebo tak nejak se to pry jmenuje a poplatek za vedeni uveru. bylo mi receno, zr ta suma z hypokalkulacky neni finalni. vy jste asi uvadely sumy co platite se vsim vsudy, ze? dnes se chystam do banky, tak mi drzte palce! Byt uz jsem vybrala za za 2.9.
pojištění jsme si nebrali, nebylo povinné, za vedení neplatíme nic. máme mbank
Pojištění nebylo povinné takže nemáme. Poplatek za vedení 150 Kč/mšs jinak nic. musíme teda u cS mít normal účet, ale na něj byla 75% sleva - takze je za 60 Kč a vse je v ceně
Neplatíme pojištění proti neschopnosti splácet, ale životní pojištění mít musíme. Respektive bylo nám řečeno, že pokud ho mít nebudeme, budeme platiti vyšší úroky (banka se jistí, že peníze dostane zpět buď z pojistky, nebo že je zaplatíš v prvních letech splácení na úrocích). Výhodnější je podle mě životní pojištění než vyšší úroky - z pojistky by se doplatil zbytek hypotéky a pozůstalým by zůstala nemovist nezatížená úvěrem.
Pozemkem samozřejmě ručit lze, jde jen o to, aby hodnota pozemku pokryla celou výši úvěru, jinak banka na pozemek samozřejmě nepřistoupí…
Anonym: nemusíme mít ani životko ani proti neschopnosti splácet i když asi záleží na výši úvěru ![]()
Nevim jestli to pomuze, ale mam hypoteku na 2 miliony na 30 let, platim cca 11000 mesicne jen hypoteku, k tomu 3000 poplatky, 700 elektrina, par stovek internet atd. Dalsi vydaje jsou pojisteni nemovitosti a samozrejme dan z nemovitosti, ktere se musi platit.
@Ankili píše:
Anonym: nemusíme mít ani životko ani proti neschopnosti splácet i když asi záleží na výši úvěru
vždyť píšu, že jsme nemuseli mít ani životko, ale pokud ho nemáš banka si to vezme na úrocích. Je to logické - manžel si bral hypotéku ještě za svobodna sám na sebe a v době, kdy byl bezdětný. Tj. kdyby před splacením hypo umřel, nikdo by to po něm nedoplatil (ono to platí ale obecněji - dědicové mohou dědictví odmítnout, což udělaj, je-li předlužené) a bance by zůstal jen dům, o to žádná nestojí, jsou s tím další náklady a malej výnos.
Proto banka chce, aby měl dlužník životní pojištění - dlužnou částku by v případě smrti doplatila pojišťovna. Pokud by pojištění neměl, banka napálí v prvních letech, kdy se splácí převážně úroky a nikoli jistina, právě ty úroky, dostane tak víc peněz na splátkách a v případě smrti jí zůstane zástava - nemovitost, tu zpeneží, ale už se nemusí tolik starat za kolik, protože spoustu keše už dostala v začátcích splácení na úrocích.
Pro dlužníka je to prašť jak uhoď, jestli to zaplatí na úrocích, nebo na pojištění, ale pokud by se stalo, že umře, je lepší pojistka - pojišťovna uhradí zbytek dluhu a pozůstalým zůstane splacený dům.
Platíme 8 tis. za 2+1 na Skalce, bydlíme v zahraničí a pronajímáme to, takže nám zbývají cca 4.tisíce (cca 400,– USD. Vracet se nebudeme, ale je to jistý příjem a investice. Vzali jsme si na to původně úvěr, ten jsme zaplatili a dneska je to jenom investice.